FOA-formand: “Jeg bliver chokeret og berørt” 

TV2 dokumenterer dårlig behandling af ældre på et plejehjem i Køge. FOA retter kritik mod ledelsen for at svigte sit ansvar.
Foto: FOA
Mona Striib, forbundsformand i FOA
I dokumentaren ‘Opråb fra plejehjemmet’ går en journalist fra TV2 undercover som medarbejder på plejehjemmet Nørremarken i Køge.

Her er hun vidne til en række episoder, hvor borgere bliver behandlet dårligt. Blandt andet får en ældre at vide, at hun er strid, fordi hun ikke vil op af sin kørestol. Efterfølgende går der lang tid, før den ældre borger får skiftet ble. Der bliver også anvendt magt mod en ældre borger uden, at det indberettes, hvilket ellers er lovpligtigt. Det skriver TV2 Nyheder.

Dokumentaren kan ses i fjernsynet på TV2 i aften, men er allerede nu tilgængelig online på TV2-play.

Uværdig ældrepleje

Hos FOA er forbundsformand Mona Striib rystet over, hvad dokumentaren viser. “Jeg bliver chokeret og berørt, når jeg ser udsendelsen. Det er ikke omsorgsfuld og værdig ældrepleje. Det kan og skal man ikke forsvare. Når det er sagt, skal man huske, at det ikke er hele Nørremarken, som er sådan,” siger Mona Striib til Netavisen Pio.  

FOA: Dårlig ledelse

Mona Striib understreger, at det både er medarbejdere og ledelse, som har et ansvar. Hun retter dog en særlig kritik mod sidstnævnte: “Trods mange henvendelser gennem flere år har ledelsen ikke reageret. Det er et massivt ledelsessvigt”.

Det er et massivt ledelsessvigt

FOA-formanden er samtidig bekymret for, at alle plejehjem i landet kan blive udsat for mistanke om dårlige forhold. “Det er rigtig ærgerligt i en situation, hvor vi i den grad har brug for fokus på, at vi har de nødvendige ressourcer, at vi uddanner og fastholder nok og at medarbejderne får nok efteruddannelse til de plejekrævende borgere,” siger hun.    

Politikere tager afstand

Historien har vakt kritiske reaktioner fra begge sider af folketingssalen. Fra social - og ældreminister Astrid Krag (S) lyder det på Facebook: “Det vi ser på optagelserne er på ingen måde i orden”.

placeholder

Jakob Elleman-Jensen (V) kalder dokumentaren for hjerteskærende og taler om “et alvorlige svigt” 

Søre Pape Poulsen(K) kalder det en “forfærdelig historie, vi alle bør høre om.”

Mette Frederiksen (S) skriver om dokumentaren: "Omsorgssvigt. Mangel på respekt. Og mangel på varme og omsorg".

Opdateret kl 13.25 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor er jeg træt af, at politikere (lands- og kommunal) siger at den meget instrumentalistiske kultur på diverse plejehjem ikke er i orden, og at det er ledelsens ansvar. Nej, det er politikernes ansvar - og især kommunalpolitikernes (her Køge-borgmesterens) ansvar, at de kommunale forvaltninger og plejehjemsledelserne er efterladende. I dette tilfælde har Køge-borgmesteren fået henvendelse 4 gange og ikke fulgt op. I andre tilfælde er kommunalpolitikere klar over, at der er dårlig ledelse af lokale plejehjem, men griber kun ind med håndskyhed overfor deres forvaltning med henvisning til fag- og kompetencegrænser. Måske vi som borgere hellere skulle vælge embedsmænd end kommunalpolitikere. Kommunalpolitikere har for manges vedkommende åbenbart svært ved at sætte sig ind i faglige sager og forvaltningsgange.

Det er da frygteligt at ansatte på plejehjemmet i Køge kan opføre sig så umenneskeligt. MEN at gøre det til et landsdækkende problem, og et stort nummer i valgkampen er politisk populisme.

Det ér desværre et landsdækkende problem, som dybest set har rod i tyve års konstante effektiviseringer - også og mere rigtigt benævnt som besparelser.
Der mangler faguddannet personale i stor stil, hvilket skyldes elendige løn- og arbejdsvilkår. Af mangel på bedre har man ansat ufaglærte og dertil personer, der slet ikke burde arbejde med mennesker. Den sidste del har beskæftigelsesindsatsen - eller mangel på samme - sin del af ansvaret for. Enhver kan jo blive kommunal røvvasker. Ikke sandt?
Hele det sociale sundhedsmæssige område trænger til et løft af dimensioner. Det kræver en helt anden anerkendelse af det dygtige personale end honninghjerter.
Mon ikke vi skal bede politikerne om andre løsninger på samfundets problemer end skattelettelser. Det gælder også Mette Frederiksen!

Når man ser TV2s afsløringer, er det et klart ledelsesproblem. Økonomien og manglende tid får altid skylden, men her er det ligegyldigheden, manglende interesse og lange pauser der er hovedårsagen, og så er vi tilbage ved den dårlige ledelse, som findes på stedet og i forvaltningen.

Var i skolepraktik i midten af 80'erne på et plejehjem. Det var allerede galt den gang. Det var den gang Poul Schlüter var statsminister. Forskellen fra den gang og nu er, at blå partier har smadret velfærden gennem uendelige skattelettelser til e aller mest velhavende.

Og formålet kalder de blå partier frihed. Frihed til at vælge for dem, som har råd på A holdet. Resten, os på B holdet, kommer for fremtiden slet ikke til at tælle med. Vi må skide på gulvet uden nogen kommer at tørrer op. For alle har travlt med at service de ældre fra A holdet med bankkontoerne fyldt op og som jo har fortjent at blive båret rundt mellem luksus bad, massage, minde køreturer i det blå, og at få røven vasket så snart de ringer på klokken.

Jooo. A holdet har fortjent livet for andre folks penge på ryggen af B holdet og de værdier de har skabt for A holdet.

God fornøjelse med fremtiden - Nååå nej. Sorry. Den bliver jo sprængt i luften af Putins atombomber og resten af klimakatastrofen. Med eller uden ble på.

Sådan er det jo.

Udsendelsen illustrer prikken over i’et i dansk demokrati!

De konservative vil have skatten sat ned. Hvilket i virkelighedens verden betyder reelt færre varme hænder!
De enhedslistestemmende vil lade de bredeste skuldre betale for de tungeste samfundsbyrder. Hvilket i virkelighedens verden skaber forventninger og skuffelser hos modtagere af offentligt støtte!
De socialdemokratiske vil have gode og retfærdige løn og arbejdsvilkår. Hvilket i virkelighedens verden giver et bureaukratisk trægt og langsomt forandrende system!

Da Danmark havde en overflod af kvinder lig varme hænder. Ja, da gik ligningen op!

Nu er der lige nøjagtig tid til at alle brikker i løbet af en arbejdsdag falder på plads!

Nu er systemet i underskud af varme hænder!

Nu er systemet så stresset at medarbejdere flygter fra den offentlige del og over i den private, hvor flere og flere af de bredeste skuldre har placeret deres midler med tanke på egen fremtid!

Og pludselig står seks blå partiledere frem i samlet flok! Vi kræver friplejehjem til alle! Ikke blot de bredeste skuldre. Men alle!

Søren Pape rasler ned i målingerne! Thi han er den der samtidig vil sætte skatterne lig antal varme hænder mest ned!

Alle danske vælgere med syv års dansk skolegang og et dansk sprog, kan selv udregne at det regnestykke går ikke op!

Sorteper overlades af de fem borgerlige partiledere til Søren Pape, der ikke kender sin egen Pape(n)heimer!

Klædt af til skindet! Det hænger jo ikke sammen!

Selv hvis alle “varme hænder” var det af et kald!

Ingen kan få skiftet ble ved et fingerknips!

Hverken i vuggestuen, i børnehaven eller på plejehjemmet!

Selv ved politiske debatter med 14 partiledere må man vente på sin tur!

Jo, flere partiledere desto længere ventetid!

Og sjovt nok! Jo flere partiledere som vi får, desto længere er køen hos de varme hænder, hos lægen, på vuggestuen, i børnehaven, i skolen, på gymnasiet, på plejehjemmet!

Medarbejdere der var kaldet, er erstattet af højtuddannede, der kender egne kg andres rettigheder udregnet på et regneark af retfærdige nøjeregnende smalleste skuldre!

Thi når de varme hænder kommer hjem må de selv betale for gas, el, fødevarer og stigende inflation!

Skruen uden ende er opfundet!

Jeg vil have skiftet ble når det passer mig og af hvem der passer mig!

“Noget” kan du få gjort siger Lars Løkke!

Og han flyder frem af virkelighedens Danmark!

Thi han har selv skabt den!

“Noget” for det “noget” som du er parat til at betale i skat!

De bredeste skuldre har allerede kapitaliseret deres “overskud” i alt for høje hus og lejlighedspriser i storbyerne!

Vær parat når det bliver din tur!

I køen!

Mikrofonen kommer kun forbi en gang!

Med mindre du har skaffet dig et særligt fri-rum!

Og det er Lars Løkke en ekspert i!

Frit strømpeforbrug, frie rejser til Fjernøsten, fri Atlanterhavsrejse!

Så nu skal alt være frit hos de blå!

Frie fugle!

23 løsgængere i folketinget!

Ny rekord!

Prikken over i’et i dansk demokrati!

At være kaldet!

Engang var det at være lærer et kald!

Så kom Kina på banen!

Kinesiske frie plejehjem bliver det næste!

Men ingen offentligt ansatte har en Kina-mands chance for at fuldføre opgaven!

Middelklassen styrer landets politik!

Vi vil have have “noget” for “noget”!

Så nu får vi alle Løkken!

De bredeste skuldre tager det bredeste læs!

Efter valget skiftes der atter ble!

Når det passer Løkke!

2% nye må stå i kø hvert år!

Det løber op år for år!

Og giver TV2 ældrevilkår!

Kaldet virker! Men der er ingen der hører det!

De varme hænder er borte! Ved den næste ble!

Hvis de seks blå partiledere havde iført sig voksen-størrelse bleer, ville alle kunne se komikken!

Statsministeren går nu altid i grønt tøj!

Landmændene står for tur!

Grønthøsteren er klar!

Annonce