Valgkampen har svigtet erhvervsuddannelserne

Både politikere og medier har svigtet erhvervsuddannelserne i valgkampen, mener forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet.
Foto: Jonas Krøner
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet
Der er nu gået tre uger af folketingsvalgkampen, og der er under en uge til valgdagen. Desværre er der især ét emne, der ikke har fyldt i valgkampen – nemlig erhvervsuddannelserne.

Traditionen tro er der flere medier, der laver kandidattests, så man som borger – måske – kan blive klogere på, hvor man skal sætte sit kryds til folketingsvalget.

I DR’s kandidattest er der 25 spørgsmål, mens der i TV 2’s kandidattest er 30 spørgsmål. Fælles for begge kandidattests er, at erhvervsuddannelserne glimrer ved sit fravær. Heller ikke i partilederrunderne eller tv-debatterne mellem de tre statsministerkandidater har der været fokus på erhvervsuddannelserne.

Fokus på gymnasier og universiteter

Når der endelig er blevet diskuteret uddannelse, har det handlet om elevfordeling på gymnasierne – godt hjulpet på vej af de borgerlige partier. Eller også har debatten handlet om, hvorvidt en række kandidatuddannelser på universitetet skal forkortes med et år – godt hjulpet på vej af venstrefløjen.

Debatten om elevfordeling på gymnasierne eller kortere universitetsuddannelser vil jeg imidlertid ikke blande mig i. Men jeg konstaterer helt nøgternt, at det ikke er erhvervsuddannelserne, der bliver talt om.

Når jeg undrer mig over, at erhvervsuddannelserne ikke har fyldt mere i den politiske debat, så er det faktisk, fordi der er to andre emner, der ofte er øverst på dagsordenen. Det ene er klima, det andet er manglen på faglært arbejdskraft.

De to emner – klimakrisen og manglen på faglært arbejdskraft – kan ikke skilles ad. De er langt hen ad vejen hinandens forudsætninger.

Årtiers politisk svigt

En af de største udfordringer – hvis ikke den største udfordring – for, at Danmark kan nå i mål med den grønne omstilling, er manglen på faglært arbejdskraft.

Og hvis Danmark overhovedet skal leve op til klimalovens ambitiøse mål, kræver det flere grønne faglærte – bl.a. i VVS-branchen, som spiller en helt afgørende rolle for den grønne omstilling.

Hverken politikerne eller Mediedanmark har bestået svendeprøven

Derfor er det både uansvarligt og dybt bekymrende, at politikerne – på tværs af det politiske spektrum – ikke har mere fokus på investeringer i erhvervsuddannelserne.

Årtiers svigt af erhvervsskolerne er ikke alene en bombe under muligheden for, at Danmark kan nå i mål med den grønne omstilling. Det er også en bombe under vores velfærdssamfund. Men det er, som om politikerne – på trods af velformulerede skåltaler – ikke helt har forstået alvoren.

Demokratisk svigt

Vi ved, at stemmeprocenten blandt lærlinge og erhvervsskoleelever er bemærkelsesværdigt lavere end stemmeprocenten blandt jævnaldrende unge på de gymnasiale uddannelser og universiteterne.

I starten af valgkampen skrev blikkenslagerlærling Daniel Arildslund, der er formand for Blik og Rør Ungdom, en klumme her på Netavisen Pio. Han er bekymret for valgdeltagelsen blandt de lærlinge og nyudlærte svende, som han repræsenterer.

Vores ungdomsformand skriver bl.a. følgende, som fortjener at blive genlæst:

”Selvfølgelig har man selv et ansvar for – og som sådan også en pligt til – at sætte sig lidt ind i, hvad de forskellige kandidater og partier står for. Men… Når vi graver et spadestik dybere, hvem er det så lige, mine lærlingekammerater og jeg skal spejle sig i? Og hvem er det overhovedet, der taler vores sag inde bag Christiansborgs tykke mure? Politikerne interesserer sig ikke rigtig for vores hverdag eller forholdene på erhvervsskolerne.”

I sin klumme kalder han valgkampen for en svendeprøve for politikere og journalister og sætter spørgsmålstegn ved, om de mon husker lærlinge og erhvervsskolerne under valgkampen.

Indtil videre må konklusionen være, at hverken politikerne eller Mediedanmark har bestået svendeprøven. I stedet har de – igen – svigtet Daniel og hans lærlingekammerater, der sjældent får spalteplads i de store aviser eller får mikrofontid på tv-skærmen.

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet


Flere artikler om emnet

Kommentarer

20 procent af alle unge mellem 16-29 år i Danmark er nu udlændinge og efterkommere. 27,2 procent af disse unge udlændinge og efterkommere i Danmark er hverken i beskæftigelse eller under uddannelse.

Hvornår sender fagbevægelsen, medierne og Folketinget disse på erhvervsskoler og i lære?

Kilde:
BEU alm. del - svar på MFU spm. 61 (samling 2021-22)

Link:
https://www.ft.dk/samling/20211/almdel/beu/spm/61/svar/1859896/2535022.pdf

Jep, manglen på faglærte er et problem i samme størrelsesorden som manglen på sundhedsmedarbejdere, og burde have samme opmærksomhed og fokus fra politikerne.

Ja jeg støtter en bedre uddannelse af erhvervslederne i DK. det er en stak klynkehoveder, an mass

Annonce