Åbent brev til unge storbyvælgere

Forbundssekretær i DSU kommer her med en opfordring til de unge og urbane vælgere.
Foto: Stefan Cavalieri
Signe Kaulberg, forbundssekretær, DSU
Det sker af og til, at jeg bliver spurgt, hvordan jeg kan stemme på Socialdemokratiet, som ung, venstreorienteret københavner.

Det har sat nogle tanker i gang over valgkampen, og jeg håber du vil læse med.

Til dig, der bor i storbyen

Det er et åbent brev til dig, der bor i storbyen og er politisk orienteret mod centrum-venstre.

Der er i nogle unge storbymiljøer en forståelse af, at det kun er folk på alder med din bedstemor, der sætter kryds ved liste A. Indtil for lidt siden var Socialdemokratiet faktisk det mest populære parti blandt unge, nu kun overgået af Liberal Alliance.

Jeg selv er en ung kvinde, som bor på Amagerbro i København

Det skærer sikkert lidt i dit øre, når du læser højt for dig selv, at LA vinder prisen som ungdommens parti. Det skar også i mit øre, og måske er vi to alligevel ikke så forskellige i vores syn på politik.

Jeg selv er en ung kvinde, som bor på Amagerbro i København, spiser kanelsnurrer fra Meyers og køber genbrugstøj. Og så stemmer jeg socialdemokratisk til valget.

Helle T

Måske hører du til dem, der synes, at dengang Helle Thorning-Schmidt var statsminister, der kunne du bedre lide Socialdemokratiet.

Du tænker måske mest på den Helle T, som du i dag møder som storsmilende, overskudsagtig og tjekket i dit feed på Instagram. Du synes måske også i den forbindelse, at Mette Frederiksen godt kunne smile lidt mere. Være mindre ”stram i betrækket”.

Og du plejer altså ikke at bedømme folk på deres udseende og slet ikke kvinder, for du er naturligvis feminist, parentes bemærket. Måske synes du, hun skulle være mindre ”magtfuldkommen”, hvis du altså har accepteret højrefløjens klistrende mærkat.

Du er måske også træt af fotos af makrelmadder

Men måske glemmer du, at Helle Thorning-Schmidt som statsminister 2011-2015 også måtte være seriøs. At det i virkeligheden er en statsministers opgave at kunne holde hovedet koldt og træffe svære beslutninger.

Mette Frederiksen har trods alt været landets leder på et tidspunkt, hvor den ene krise har afløst den anden: Corona-krise, Rusland-krise og energikrise. I den situation ønsker man vel en seriøs type over det modsatte - eller hvad?

Du er måske også træt af fotos af makrelmadder og vinduespudseri på statsministerens sociale medier, men er det ikke politikken, vi skal bedømme vores politikere på?

Politisk klimanølen

Uden at kende dig personligt, tror jeg, klimaet betyder noget for dig. Du synes sikkert, det går for langsomt. Jeg forstår godt, hvis du er utålmodig, for det er vores generation, der for alvor mærker klimaforandringerne som konsekvens af mange års politisk klimanølen.

Men faktisk er der indgået aftaler i Folketinget, der får os trefjerdedele af vejen mod målsætningen om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Stop for udvinding af olie i Nordsøen, CO2-afgifter, naturnationalparker, flyafgift og meget andet.

Er vi så i mål? På ingen måde. Som ung socialdemokrat er jeg også utålmodig, og efter et valg bliver det en politisk opgave at lave aftaler om en grøn omstilling af landbruget og transportsektoren.

Tiden kalder på brede aftaler

Men når det kommer til netop at forhandle aftaler på plads, har Mette Frederiksen vist, at hun kan samle partier fra begge fløje. Nogle gange betyder det måske, at (klima)aftaler ikke bliver så ambitiøse, som de kunne.

Det erkender jeg.

Langvarige aftaler

Til gengæld er det vigtigste vel, at aftaler er langvarige og bliver der. Klimaet har ikke brug for, at der bliver indgået en ambitiøs, men politisk snæver aftale, som så bliver forkastet, når flertallet i Folketinget skifter.

Tiden kalder på brede aftaler, og Mette Frederiksen har bevist, at hun kan samle de politiske partier. Corona-hjælpepakker og det nationale kompromis om forsvaret, er andre eksempler.

Du ville sikkert ønske, politik kunne laves helt uden Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne. Jeg ved det godt, men kan man få dem med i en aftale, er aftalen mere holdbar. Og samtidig tvinger vi dem til at tage ansvar, som de ofte prøver at gå udenom.

Fokus på de unge

Du går sikkert også op i uddannelse. Og ja, du har ret i, at det var nogle andre venstrefløjspartier, der skubbede på for at afskaffe uddannelsesloftet.

Det er ikke, fordi Socialdemokratiet ikke kan lide akademikere, men fordi der i uddannelsespolitik er brug for også at fokusere på de unge, der sjældent bliver hørt. Og skabe mærkbare forbedringer i deres hverdag.

Nogle enkelte nedslag er de over 700 millioner kroner til Den Forberedende Grunduddannelse (FGU), som hjælper unge, der har svært ved at finde sig til rette i uddannelsessystemet, videre efter grundskolen.

Og et massivt fokus på ordblinde, som i den grad er en glemt gruppe, men som udgør omkring syv procent af befolkningen. Obligatorisk screening for ordblindhed i 1. klasse er indført, så det i fremtiden bliver så godt som umuligt først at opdage sin ordblindhed i 7. klasse eller senere, med alle de faglige og personlige frustrationer, det har medført.

Måske har du nu fået et nyt perspektiv på Socialdemokratiet.

Hvis du ikke har hørt om de to aftaler, jeg nævner, er det et bevis på, at universitetsstuderendes hverdag fylder mest i den politiske debat. Vil jeg vove at påstå. For du har helt sikkert hørt om annulleringen af uddannelsesloftet.

Derfor er det vigtigt med et parti, der kan sætte fokus på de andre unge. Regeringen har også givet et markant økonomisk løft til både pædagog- og læreruddannelsen. Uddannelser, som i mange år ikke har fået opmærksomhed, men som er nogle af de største (og vigtigste, tør jeg næsten tilføje), vi har.

Måske har du nu fået et nyt perspektiv på Socialdemokratiet. Måske tænker du, at det var et langt, forudsigeligt forsvar af et parti – fra en partisoldat.

Og hvis du efter at have læst mit brev ikke har fået smag for liste A, så lad os i det mindste blive enige om at stemme til venstre for midten. For klima og uddannelse.

Godt valg!

Signe Kaulberg er forbundssekretær i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og uddannet folkeskolelærer.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu er "de unge" uden tvivl det mest flyvske vælgersegment overhovedet. De springer elegant fra RV til Enhedslisten, som var det en helt naturlig ting, og dernæst tager de endnu et par spring til først Alternativet og så videre til Liberal Alliance. Fuldstændig uden hensyn til både logikkens og fysikkens love. Men de bliver trods alt også ældre og forhåbentlig mere modne.

Det ville dog være dejligt at slippe for at høre selvsmagende, typisk midaldrende, mennesker omtale dem som både mere og bedre oplyste end tidligere generationer, som jo fik deres nyheder fra aviser, TV og radio og ikke TikTok og Instagram.

Noget tyder på at nogle politikkeres popularitet og vælgertække hos ungdommen, bla. skyldes morsomme og pjattede videoer på tik-tok. Hvad der menes rent politisk, og hvad DET kan komme til at betyde, bekymrer de unge sig ikke om.
Disse umodne unge kan rent faktisk udløse en social katastrofe, både for sig selv og andre.
Så NEJ NEJ NEJ til at sætte valgretsalderen ned.

Og så er træt af konstant at høre om ungdommens mistrivsel. Hvor slemt det er at være ung i dag, og hvor hårdt de har det.
Som gammel knark vil jeg påstå, at unge i dag er en flok forkælede børn, hvis curlingforældre aldrig har lært dem at stå på egne ben, og tage konsekvenserne af egne handlinger.
Det er muligt at fine undersøgelser og studier viser, at selv synes de har det hårdt. Da jeg var ung var der ikke et øje der tænkte på om de unge havde det hårdt.
Men jeg er jo også bare en gammel knark der mistrives, så jeg må vente til næste valgkamp, hvor de gamles mistrivsel måske bliver et stort tema.

Annonce