Annonce

Rød blok vil forbyde sprøjtemidler på stort areal

Regeringen er sammen med samtlige partier fra rød blok kommet med udspil, som skal sikre rent drikkevand.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er kommet med valgkampens første fælles udspil fra rød blok.

De fem partierne til venstre i Folketinget vil frede 200.000 hektar. Det er en tyvendedel af hele Danmarks areal.

Det skriver Politiken.

Landbrug taget ud af drift

”Vores grundvand og vores rene drikkevand er truet. Derfor foreslår vi en fredning for et område på størrelse med cirka fire gange Falster,” siger statsminister Mette Frederiksen (S) til Politiken.

Mette Frederiksen fortæller til Politiken, at der primært er tale om landbrugsområder. Derfor vil nogle af områderne blive taget ud af drift, og landmændene vil i den forbindelse blive kompenseret.

Mette Frederiksen understreger, at det stadig vil være muligt at drive landbrug i områderne, så længe det er miljørigtigt.

Bekymret for drikkevand  

Hos Enhedslisten skriver politisk leder, Mai Villadsen, på Twitter: ”Rigtig mange mennesker er bekymrede for deres drikkevand - med god grund. For vi vil opleve en giftskandale i slowmotion, hvis ikke vi handler”.

placeholder

Hos SF er der glæde over forslaget og ros til de andre partier: ”Tak for godt samarbejde Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og Socialdemokratiet. Sammen gør vi Danmark grønnere,” skriver Pia Olsen Dyhr på Twitter.


Vi må gøre noget

I Alternativet skriver politisk leder, Franciska Rosenkilde, på Twitter: ”Vi har IKKE råd til at lade være”.

Hos de Radikale skriver politisk leder, Sofie Carsten Nielsen, på Twitter: ”65 procent af vores drikkevand er i dag forurenet, så hvis ikke vi gør noget nu, så bliver det sådan, at vi skal rense alt vores vand.”

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ca. 26.000 af Danmarks ca. 43.000 kvadratkilometer land er udlagt til landbrugsareal. Langt over halvdelen er i brug til udelukkende eksport. Kineserne og andre spiser dansk, mens Danmark får stigende miljøproblemer grundet alle de sprøjtemidler eksporten kræver. I dag indeholder ca. 55% af alle drikkevandsboringer sprøjtegift rester. Samtidig skaber landbrugs produktionen så meget drivhusgas, at det i 2030 vil udgøre 50% af alle udledninger i Danmark. En af de største syndere er lavbundområder, som er drænede arealer med tørv, som før de blev drænet optog store mænger CO2. Efter de er blevet drænet har de nu i mange årtier afgivet store mængder CO2. At tage dem ud af driv og omdanne dem til deres oprindelige natur kan gøres let og meget hurtigt.

Landbruget må stoppe med at arbejde i mod og komme på banen.

Grundet til vi står få millimeter fra klimaafgrunden skyldes ene og alene, at alle mulige andre hensyn er blevet prioriteret i årtier uden hensyn til den realiteter der ventede. Igen og igen har politikken fundet undskyldninger for at prioritere vækst og alt muligt andet for bekvemlighedens skyld og genvalg frem for klimaet.

Der er næsten ikke mere tid tilbage. Og der findes ingen planet B.

Rasmus Hansen, tror du selv på at hvis Danmark begrænser sine landbrugsarealer, stopper med opdræt af svin til eksport og af køer til mælkeproduktion så vil det gavne klimaet, ja nok i udledning af CO2 i Danmark, men hvis andre lande overtager produktionen (de fleste mennesker vil stadig spise kød og mælkeprodukter) så hvordan det skulle gavne det globale klima at Danmark nedlægger 20% af Danmarks landbrugsarealer og gøre yderlige 9% til natur eller områder som kun må dyrkes økologisk, som SF ønsker er uforståeligt for mig. Globalt vil det overhovedet ingen indflydelse have på klimaet, da Danmark kun udgør ca. 0,075% af jordens befolkning og endnu mindre af jordens areal.

Nå ja Bent Menck Andersen. Du har ret. Tillykke.

Ja jeg holder sgu også med grundvandet, så tak for det.

Men hva. Vi kan jo også bare fortsætte. Det betyder ikke så meget i det store universelle hele. Det er kun mennesket, som bestemmer om der skal være en fremtid. Hverken en Gud eller noget andet. Og der er ingen anden, som interesserer sig for menneskets eller Jordens skæbne.

Det er op til os og ingen anden.