Mette F. til partikammeraterne: “TAK”

Socialdemokratiet får det bedste valgresultat i årtier, mens Venstre næsten halveres.
Foto: Netavisen Pio/Emil Vendelbo Johansen
Mette Frederiksen (S) holder tale til partifællerne på valgnatten 1. november 2022
Med 87 mandater har rød blok flertal med hjælp fra de 3 røde nordatlantiske mandater.

Valgresultatet gav 1 rødt mandat fra Færøerne og 2 fra Grønland, hvilket betyder, at centrum-venstre partierne lige præcis kan tælle til 90 mandater.

Det bliver helt afgørende i de forestående vanskelige og sandsynligvis også langtrukne regeringsforhandlinger, som nu fungerende statsminister Mette Frederiksen står til at stå i spidsen for som kongelig undersøger.

S går frem

Socialdemokratiet går frem med 2 mandater. Det giver partiet 50 mandater og 27,5 procent af stemmerne. Det er det bedste valgresultat for Socialdemokratiet i over 20 år.

Bedste valgresultat for Socialdemokratiet i over 20 år

Da resultaterne fra valget stod klart over midnat natten til onsdag, lød et ”TAK” fra Mette Frederiksen til danskerne i et opslag på Facebook.

placeholder

 

Det eneste folkeparti

I sin tale til partikammeraterne på Christiansborg over midnat sagde en rørt Mette Frederiksen:

"Jeg er så umådelig glad og stolt. Vi har fået det bedste valg i mere end tyve år," imens særligt DSU'ere sang "Fire år, fire år, fire år."

Mette Frederiksen fortsatte:

”Vi er et parti for jer, der bor på landet. For jer, der bor i de større provinsbyer. Og for jer, der bor i de store byer. Ja faktisk, så er vi det eneste folkeparti i Danmark.”

Ja, faktisk, så er vi det eneste folkeparti i Danmark

Hun pegede på tre vigtige udfordringer, som et nyt Folketing skal løse. Der skal sættes ind inden for sundheds – og velfærdsområdet, inden for klima- og inflationshjælp i bunden af samfundet.

Mette Frederiksen gentog desuden sit ønske om en bred regering, som hun nu vil afsøge mulighederne for at danne.

"Vanvittig aften"

Også nu fungerende forsvarsminister, Morten Bødskov (S), og nu fungerende finansminister, Nicolai Wammen (S), fejrede valgresultaterne.

På Facebook kaldte en storsmilende Morten Bødskov aftenen for en ”vanvittig aften”. Flankeret af et billede af ham selv og Wammen.

placeholder

 

Bødskov og Wammen ankom i bil sammen til Christiansborg kort før Mette Frederiksen ankom. På den måde fik de to topministre cementeret, at de er fungerende statsminister Mette Frederiksens allernærmeste rådgivere.  

Valgaftenen var, som Bødskov antyder, ganske rigtig en sand valggyser. Helt frem til omkring kl. 23 stod det nemlig til, at blå blok - sammen med Løkkes Moderaterne - med det yderste af neglene snuppede flertallet sammen.

Men derefter rykkede rød blok sammen frem. Og især Socialdemokratiet gik frem - stort set i hele landet.

Men derefter rykkede rød blok sammen frem

Forinden havde Lars Løkke - lidt for tidligt - holdt en tale, som i sit indhold tog udgangspunkt i, at han og Moderaterne var tungen på vægtskålen, og altså stod i den attraktive rolle som kongemager.

Det gav endnu mere drama, at DR og TV 2 til det sidste var uenige om mandatfordelingen mellem blå og rød blok.

DR mente at rød blok stod til 86, mens TV 2 mente at rød blok stod til 87. Den forskel opretholdt DR lige indtil 100 procent af stemmerne var talt op engang over midnat. Først derefter korrigerede også DR, sådan at begge landsdækkende TV-kanaler nu var enige om mandatfordelingen mellem blå og rød blok. I rød bloks favør.

Markant tilbagegang til Venstre

Anderledes nedslående ser det ud for Venstre.

Partiet bliver næsten halveret og går 20 mandater tilbage, så Venstre nu har 23 mandater og får 13,3 procent af stemmerne.

Venstre er dog stadig det næststørste parti efter Socialdemokratiet.

Godt valg til SF og Moderaterne

Moderaterne stormer ind i Folketinget med 16 mandater og 9,3 procent af stemmerne, men må altså undvære rollen som kongemager, da rød blok kan tælle til 90 mandater uden Lars Løkkes parti.

SF går et mandat frem og får 15 mandater og 8,3 procent af stemmerne. Danmarksdemokraterne får som det andet nye parti et flot valgresultat med 14 mandater og 8,1 procent af stemmerne.

LA i stor fremgang

Liberal Alliance havde et dårligt valg i 2019, men har formået at vende fiasko til succes. Partiet går frem med  hele 10 mandater og har i dag 14 mandater og 7,9 procent af stemmerne.

Tilbagegang til K, EL og RV

Det Konservative Folkeparti mister 2 mandater og har i dag 10 mandater og 5,5 procent af stemmerne. Enhedslisten mister 4 mandater og må nøjes med 9 mandater og 5,2 procent af stemmerne.

Radikale Venstre mister hele 9 mandater og må tage sig til takke med 7 mandater og 3,8 procent.

Men for Nye Borgerlige går det godt. Partiet går 2 mandater frem. Det giver 6 mandater og 3,7 procent af stemmerne. Men før der var noget der hed Danmarksdemokraterne stod Nye Borgerlige til at bliver meget større, så begejstringen hos Pernille Vermund & Co. en nok begrænset.

Alternativet fik et kanonvalg

Alternativet, som har ligget og leget med spærregrænsen gennem det meste af valgkampen, kan glæde sig over et kanonvalg. Partiet ender med at få 6 mandater -  og 3,3 procent. Det er 1 mandat frem i forhold til valget i 2019.

Partiet har de sidste par år været nærmest dømt ude og har kun haft et folketingsmedlem i kraft af Torsten Gejl.

Partiet har de sidste par år været nærmest dømt ude

Uffe Elbæk, som var med til at stifte Alternativet i sin tid, vendte tilbage til Alternativet så sent som 16. september - efter at han i 2020 smækkede med døren til Alternativet og siden var med til at danne Frie Grønne med to andre udbrydere fra liste Å.

Elbæks hjemkomst og forperson Franciska Rosenkilde har haft held med at få Grøn Alliance og Theresa Scavenius’ Momentum til at smelte sammen med Alternativet. Også det har været med til at booste det grønne klima-forkæmperparti.

Dansk Folkeparti har ligesom Alternativet også ligget omkring spærregrænsen. Partiet går 11 mandater tilbage og ender med at få 5 mandater og 2,6 procent af stemmerne.

De kom ikke ind

Hverken Frie Grønne og Kristendemokraterne kom over spærregrænsen. Med henholdsvis 0,9 og 0,5 procent af stemmerne har begge partier 0 mandater.

Kristendemokraterne er det parti, som har fået færrest stemmer.

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Socialdemokratiet er det største parti i samtlige syd- og sønderjyske kommuner. Det er aldrig sket før og kan kun tages som et udtryk for Danmarks borgere er mere en utilfredse med blå bloks opførelse under corona krisen og i særdeleshed deres usympatiske hetz mod den bedste Statsminister Danmark har haft i mange år.

Vælgerne vil ganske enkelt ikke finde sig i blå blok forsøger at indføre amerikanske Trump tilstande i Danmark.

Blå blok har fuldkommen skudt ved siden af skiven med deres usympatiske adfærd. En adfærd, som ligger langt fra de danske værdier. Befolkningen vil ikke finde sig i at landet bliver trukket ned i en sump af tilsvining langt langt under bæltestedet. Blå blok har forsøgt at manipulere befolkningen gennem forvrængning af virkeligheden for af den vej at skade Socialdemokratiet og Mette Frederiksen mest muligt. Samtidig har de forsøgt at sætte sig selv i et lys af ansvarlighed, ordenlighed og anstændighed, som er blevet godt og grundigt pillet ned.

Jeg kan ikke mindes noget så usympatisk i dansk politik nogensinde før som den adfærd de her blå mennesker har udvist.

Pape: "'Tankevækkende', at nordatlantiske stemmer skal afgøre valget"

Sådan kender vi Pape Poulsen. Det er altid de andres skyld.

Rasmus Hansen. Det er aldrig Papes skyld, det er de andre.
Ole Kloster Simonsen

Det mest fantastiske er nok, at Socialdemokratiet blev det største parti i stort set hele Danmark med et par undtagelser.

Danmark er grundlæggende Socialdemokratisk. Og heldigvis for det. For det er her fremtiden skabes på grundlag af værdier bygget på fællesskab og solidaritet, som har gjort Danmark stærk og fået landet nærmest ubemærket hen over alle kriser igennem alle årene.

Med den fremtid der lurer om hjørnet er det de danske værdier, som skal bære os alle sammen videre sikkert ud i fremtiden, hvor vi sammen kan mestre det umulige. Det bliver ikke let med de udfordringer. Men i stærk fællesskab og solidaritet bliver det gørelig.

Det er det jeg arbejder for.

Ja, lol, hvis vi havde det samme "first past the post"-system som i England, ville der være mere end 150 socialdemokrater i Folketinget.

Hvilket vi heldigvis ikke har. Jeg er enig med dig i, at det er godt, at danskerne er socialdemokrater langt ind i de borgerliges rækker. Men jeg er også overbevist om, at det er godt, at den kommende regering skal ud at skaffe sig et flertal fra sag til sag. Det sikrer, at lovforslagene bliver gennemdiskuterede, så vi slipper for de mange hovsa-love, der blev indført da de blå havde magten og førte blokpolitik.

Tillykke til Mette Frederiksen, hun er den bedste statsminister vi har haft i umindelige tider.

Nu skal vi så bare have en udenrigsminister, der vil fred og ikke krig. Kofod er ude af Folketinget, forhåbentlig er han også ude af Udenrigsministeriet.

Tryghed i en usikker tid, for alle. SOCIALDEMOKRATIET.

S største parti 27,5 % af stemmerne, Mette F 60700 personlige stemmer, næsten 20.000 mere end i 2019, så hvem er lige magtfuldkommen og egenrådig, sådan oplever vælgerne hende afgjort ikke. Og der kommer ikke en advokatundersøgelse og mink undersøgelse, da der er rødt flertal og de ikke mener der er mere at komme efter. NU er hun kongelige undersøger for en regering over midten. Og hun slipper for sure Sofie, håber der vælges en rød radikal, som afløser, som ikke stiller ultimative krav hele tiden. Godt gået MF.

Anklagen om magtfuldkommenhed er absurd og har hele tiden været det. Det er simpelthen ikke muligt for en statsminister i en mindretalsregering at være magtfuldkommen - der skal jo skaffes et flertal for hver enkelt sag.

Jeg husker, da de blå havde magten og førte blokpolitik - der kunne man tale om magtfuldkommenhed.

Det blev dog en dejlig anerkendelse, af alt det dygtige og gode Mette Frederiksens regering og støtte partier, har præsteret. Alting bliver nok svært fremover, men hvilken lettelse, at de blå ikke bare gled ind efter dårlig opførsel, næste hele valgkampen. Et af kampens store emner psykiatrien, ja den skal blive bedre, men jeg synes det er farligt og forkert, at gøre en stor del af en generation til psykisk syge, de er unge, de har svagt socialt talent, de har ikke mødt det tydeligt nok i opvæksten, og der er forældre efter min bedste overbevisning hovedpersoner. SE dem lyt til dem, talt med dem leg med dem, oplev med dem, sluk radioer tv s telefoner m.m. Efter i mit arbejdsliv at . have mødt hundrede af triste børn med ondt i livet, er det min sikre overbevisning, at alle børn blomstrer ved tæt omsorg, fra sine få voksne i familien Og så er der selvfølgelig de få, som vi skal passe meget godt på.

Når Ellemann og Løkke fremfører perfide ondskabsfuldheder fra muddergrøften, så svarer Mette blot neutralt tilbage, og viser os at hun er på et helt andet niveau. Godt gået.

Tillykke til jer socialdemokrater. I har endnu engang vist, at I er de dygtigste til at håndtere valgkampe, der ikke mindst takket være de radikales taburethunger, fik fodfolket til at rykke frem. Som det hævdes, er den socialdemokratiske valgmaskine den farligste, når den bliver udfordret.
Gennem årtier har I socialdemokrater trænet i ikke at være mere ideologiske end højst nødvendigt. Landet skal regeres, så når muligheden for at indtage statsministeriet er til stede, må ideologien vige for hverdagsmagten.
Det fører ikke til afskaffelse af den kapitalisme, som egentlig er udgangspunktet for den socialdemokratiske kamp, men til en forvaltning, der på en god dag kan liste lidt flere penge til de mest udsatte.
Tiden er blevet anderledes. Den politiske opgave bliver at erkende- ikke bare hos jer -at den hundredårige idé om klassesamfundet er død.
Måske vil det blive jer socialdemokrater, der kommer til at definere overgangen til den politiske udvikling af det middelklassesamfund, der er en REALITET.
Alt taget i betragtning er det måske det bedste!

🚩Det er den største tilfredsstillelse og vide Socialdemokratiet er det største parti🚩...Må Danmark,s Statsminister efter regering,s forhandlingerne forsat være Mette F. Som er Bedst for Danmark ..
Det Er utidigt og høre på de Borgerlige,s arrogance & hån..mod den "magt"& tillid de ikke har..
Socialdemokratiet,s store sejr viser netop der er tillid og sammenhold om den regering der har vist hvad var&ER bedst for Danmark 🇩🇰

Tillykke til os Alle 🙂🚩

Læste at Løkke havde ringet til Grønlands partiet om han da ikke kunne lokke hende til at stemme på blå blok så Løkke kunne blive statsminister,manden er jo gal i bøtten han har vel også ringet til den færøsk parti for at få hjælp håber ikke Løkke får held med det.Tillykke Mette du er den bedste statsminister vi kunne få.

Annonce