Nye toner hos Venstre om bred regering: “Selvfølgelig skal det afprøves”

V-veteranen Bertel Haarder mener, at Venstre med åbent sind skal gå ind i forhandlingerne om en mulig bred regering hen over midten
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Bertel Haarder (V), tidligere minister, tidligere medlem af Folketinget
Der er nye toner i Venstre-landskabet. Flere fremtrædende V-profiler advarer nu V-formand Jakob Ellemann-Jensen mod på forhånd at udelukke muligheden af, at Venstre kan indgå i en bred regering hen over midten.

Venstre-veteranen Bertel Haarder understreger, at Venstre må gå til forhandlingerne med fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) med et åbent sind:

“Selvfølgelig skal det afprøves. Det tror jeg alle er tilhængere af,” siger Bertel Haarder til P1 Morgen.

Haarder tilføjer:

“Ja, det skal jo ikke være hans (Jakob Ellemann-Jensen, red.) skyld, at det ikke bliver afprøvet. Og jeg kan også mærke på hans udtalelser, at han ikke vil være skyld i, at det ikke bliver afprøvet. Men så kommer der jo nogle realiteter, når man så sidder ved bordet. Og så må han jo overveje, om prisen bliver for høj.”

Haarder understreger, at Venstre må få det bedste ud af, nu stemmerne er talt op:

derfor skal det da afprøves

“Nu er stemmerne talt op, og så skal alle partier forsøge at få det bedste ud af det. Og det skal Venstre selvfølgelig også. Og derfor skal det da afprøves, om vi kan få gennemført noget bred politik via en regering. Selvfølgelig skal vi det. Det er vi totalt enige om.”

"Alting er et spørgsmål om prisen på grisen"

Allerede på valgaftenen - før valgresultatet var kendt - meldte tidligere minister, og nu nyvalgt folketingsmedlem, Søren Gade, ud, at han personligt ikke er afvisende over for noget som helst:

“Alting er et spørgsmål om prisen på grisen. Det handler om indflydelse. Det er formanden, der afgør det. Jeg er ikke afvisende over for noget som helst,” udtalte Søren Gade Jyllands-Posten.

V-medlem af Folketinget, Anni Matthiesen, sagde onsdag til Politiken, at Venstre ikke skal “låse døren på forhånd”:

Jeg synes egentlig, man skal lade døren stå åben

“Jeg synes egentlig, man skal lade døren stå åben og så prøve at sikre sig, selvfølgelig, at hvis man er med på, at vi kan få sat nogle gode Venstre-aftryk - det kommer jo an på indholdet i det, man kan finde frem til - så er min holdning, at der skal man lade være med at låse døren på forhånd.”

V-medlem af Folketinget, Preben Bang Henriksen, er på samme linje. Han går ind for, at Venstre forhandler med Socialdemokratiet om om muligt at lande en bred regering:

"Det positive ved at få en løsning på den måde er, at man får passiveret yderfløjene, for jeg synes ærlig talt ikke, at det er særlig rart at have dem til at bestemme, uanset hvilket fløj det er," siger Preben Bang Henriksen til TV 2.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mogens Lykketoft: Det er faktisk nemmere for Socialdemokratiet at blive enige med Venstre end Lars Løkke Rasmussen.

Den-Lille-Svindler kan du ikke stole på. Du ved aldrig, hvad han pønser på, når kan giver dig hånden. Og hans Moderater er ikke midtsøgende overhovedet. Det står langt til højre for Venstre.

Men en regering bestående af Socialdemokratiet og Venstre når ikke langt. Og Ellemann ved ganske enkelt ikke hvilket ben han skal stå på.

Der er rødt flertal og det kræver en rød funderet regering. For min skyld gerne en et parti regering bestående af Socialdemokratiet igen. Med det bedste valg i årtier har de mere end nogensinde vælgernes opbakning. Og en Socialdemokratisk et partis regering kan nemt søge flertal over midten. Vel at mærke både til venstre og højre over midten. Det kan Socialdemokratiet ikke, når de danner regering med Venstre.

Så en ren Socialdemokratisk regering igen. Ja tak.

PS. Så kan man også lettere holde sig på afstand af såvel Moderaterne, Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Fik vist alle med fra den lange liste over ultra højrepartier i folketinget, som Socialdemokratiet skal holde afstand fra.

Jeppe Lindholm alias Rasmus Hansen - Den Lille Røde Svindler

I princippet er der nu banet vej for en Socialdemokratisk ledet regering i mange år. Og med det lederskab Mette Frederiksen har udvist de sidste 3 år er det velfortjent. Aldrig har Danmark været i så gode hænder i en så svær tid. Og på trods af de blå har gjort ALT hvad de kan i årevis for at sende Mette Frederiksen i miskredit er det ikke lykkedes. Tværtimod har vælgerne kvitteret med det bedste valg i årtier til Socialdemokratiet. Og en ny minksag konstrueret af de blå kommer ikke igen. Så det næste valg om senest 4 år bliver sikkert endnu bedre for Socialdemokratiet. Danmarks eneste midtsøgende parti, hvor alle kan føle sig godt tilpasse. Et parti, som har sørget for stabilitet i det danske sandfund igennem generationer med værdier stærkt rådfæstet i det nordiske.

Vælgerne har sagt vi ikke skal være et egoistisk land, hvor en hver passer sig og hvor penge er den eneste værdi som tæller. Vælgerne har sagt vil skal være et Danmark bygget på de ægte danske værdier som fællesskab og solidaritet. Ikke en kopi af USA, som er højrefløjens ensomme drøm og os andres mareridt.

Taktisk kunne det være en god ide, idet at det røde flertal er meget skrøbeligt. En regering over midten hvor der er flere mandater at gøre godt med. Sådan kombination kunne evt. også sikre Mette F. er statsminister de næste 8 år...Hvis altså det bliver en succes. Lille rødt flertal, håber du består! Dog venter jeg til Danmarks statstik har bekræftet valgresultatet før jeg helt jubler over det lille røde flertal. For hader at skulle læse at det ene mandat, efter fintælling, går til blåt.

Efter at have hørt de Radikale i dag, må jeg sige, at Venstre lyder som et mere realistisk bud på en regeringsmakker, end jeg på noget tidspunkt de seneste par uger havde forestillet mig.

Ikke ligefrem den udgang på valget, jeg havde ønsket mig, men der tegner sig unægtelig et billede af, at alternativerne alle bliver noget med en blå statsminister.

Jeg vil anbefale at Mette Frederiksen overlader det til Jakob Ellemann-Jensen at danne en borgerlig regering, som formentlig efter en kort periode, må udskrive nyvalg, som nok vil medføre at socialdemokratiet igen kan danne en et-partiregering som de nu har haft med en stigende sukses.

Det kræver bare, at der næste gang så bliver rødt flertal uden RV. Det kan også sagtens ske, men hvis det ikke gør, er vi tilbage, hvor vi står nu. I bedste fald.

Valg i utide - igen - nej Bent

Er bange for at der mere er tale om personfnidder end politik vilje - når man som Ellemann har sat sig selv op på en piedestal og anser sig selv som guds gave til danskerne så kan det kun gå galt

Et politisk parti bør IKKE have mere indflydelse end svarende til antallet af mandater - det er sund fornuft - demokrati er:

"Demokrati betyder folkestyre. Ordet stammer fra græsk (demos = folk, kratein = at styre/herske). I et demokrati vælger folket nogle personer til parlamentet – i Danmark til Folketinget – som vedtager landets love.

Ethvert demokrati har regler for, hvordan parlamentet bliver valgt, hvordan regeringen dannes, og hvad staten kan bestemme på vegne af den enkelte borger. De regler kaldes en forfatning. Forfatningen i Danmark hedder grundloven".

https://www.ft.dk/da/leksikon/Demokrati
.

Lidt komisk, at høre Bertel Haarder fortsætte med de gode gamle Det-Blå-Svindlerhold højskole sange, når verden bevæger sig mod en gennemsnitlig temperaturstigning på 1,5 grader inden for nu tre år og 2,8 grader før 2100. En katastrofe uden sidestykke. Og det værste er, at mennesket ikke er i stand til at stoppe det.

Vi kan kun takke os selv for det og i særdeleshed Det-Blå-Svindlerhold.

-

Jeg er lige landet med privatfly i Abu-Dhabi her til aften efter en kort tur til Danmark. Og skal igen ud at spinde min Spyder 918. Håber at når 325 km/t på langsiden her til aften efter at have ejet bilen i nu snart 2 måneder og opnået fortrolighed med det ustyrlige køretøj. I aften skal jeg køre mod en værdig modstander fra Los Angeles (vil ikke sige hvem), som ligeledes har en 918. Det motiverer.

Annonce