En smal S-regering er bedste chance for bredt samarbejde

Glem regering over midten. Det kommer ikke til at ske. Og en SSFR-regering vil være afhængigt af Enhedslisten. Kun S alene kan sikre det brede samarbejde.
Foto: Netavisen Pio/Emil Vendelbo Johansen
Socialdemokratiets valgfest på Christiansborg ved folketingsvalget 2022.
Man skulle havde været der i 1998 for at huske stemningen. Dengang vandt Nyrup valget med et enkelt mandat, og i tirsdags gjorde Mette Frederiksen ham kunsten efter. Først i sidste øjeblik skiftede mandatprognosen, og så var det four more years.

Valgresultatet giver Mette Frederiksen de bedste kort på hånden, men koalitionen bag hende tabte mange stemmer. Partierne bag forståelsespapiret gik markant tilbage. Den radikale nedsmeltning var forudsigelig, men Enhedslistens store tilbagegang kom bag på de fleste.

Man kan ikke vinde på negative kampagner og karaktermord.

Valget store taber blev Venstre og Konservative. Det har de fortjent. I stedet for at skrive bøger og udvikle politik, er man i valgperioden løbet efter konspirationsteorier og pustet til mistilliden til systemet. De borgerlige gjorde valget til en folkeafstemning om Mette Frederiksen og tabte med et brag.

Det er det mest opløftende ved valget. Man kan ikke vinde på negative kampagner og karaktermord. Der må også politik på bordet og ud over de konservatives ekstreme skattepolitik, som de havde kopieret fra fantasterne i CEPOS stod lederne af det borgerlige Danmark med røven bar.

Og Løkke? Ham kan man ikke stole på.

Nu begynder abespillet

Nu begynder så abespillet om, hvorfor det ikke kan lade sig gøre at danne en bred regering over midten. For det kan det ikke. SRM har ikke flertal uden et borgerligt parti, og selv om Ellemann gør sig til, er han for svag til at indgå i et regeringssamarbejde. Han vil blive spist levende. Ikke af Frederiksen, men af sin gamle chef Løkke.

Og Løkke? Ham kan man ikke stole på. Det beviste han med sit underhåndsdiplomati, hvor han forsøgte at lokke den grønlandske politiker Anja Chemnitz over midten.

Da Mogens Lykketoft i sin tid betegnede Løkke som “den lille svindler” var ordet “lille” urimeligt.

Ekstremismen skaber energi, men er en gift, der æder borgerligheden indefra.

Ikke desto mindre er Mette Frederiksen bundet af sit løfte om at afsøge mulighederne for at danne en bred regering. Det giver de borgerlige mulighed for at anklage hende for løftebrud, når det ikke kan lade sig gøre.

Spørgsmålet er, hvor ondt det kommer til at gøre. De borgerlige har allerede dæmoniseret statsministeren uden anden effekt end at radikalisere deres eget bagland.

Her trives hadet mod Mette Frederiksen uden modsigelse. Ekstremismen skaber energi, men er en gift, der æder borgerligheden indefra.

Frederiksen er en stærkere leder end Thorning

Det mest realistiske scenarie er en SSFR-regering

Det mest realistiske scenarie er derfor, at Mette Frederiksen efter et utal af dronningerunder konstaterer, at der ikke er flertal for nogle realistiske scenarier hen over midten. Herefter danner hun en regering med De Radikale, der til gengæld skal æde Rwanda-løsningen og SF, der endeligt vil blive præmieret for sin trofasthed.

En sådan regering risikerer at fremstå som et ekko af Thorning-regeringen. De samme løftebrudsanklager og den samme amatørisme fra støttepartierne. Det er imidlertid for tidligt at dømme den ude.

Frederiksen er en stærkere leder end Thorning og især SF har lært af deres fejl. Pia Olsen Dyhr er den dygtigste og mest respekterede formand, partiet nogensinde har haft.

Pelle Dragsteds pragmatiske linje vil komme under pres på grund af det dårlige valgresultat.

Hvad en sådan regering til gengæld får svært ved, vil være at indfri løftet om et bredt samarbejde. Den vil være afhængig af Enhedslisten, hvor Pelle Dragsteds pragmatiske linje vil komme under pres på grund af det dårlige valgresultat.

Samtidig vil De Radikale og SF til gengæld for at acceptere Socialdemokraternes udlændingepolitik kræve markante og symbolske indrømmelser. Det vil placere regeringen æstetisk og politisk i rød blok.

En smal S-regering vil være lige så manøvredygtig som den forrige

Omvendt vil en smal S-regering kunne gøre det, den har gjort i forrige valgperiode: Fortsætte sin succesfulde kurs med at finde skiftende flertal både til højre og til venstre. De muligheder er kun blevet bedre med de mange nye partier.

Med S og M’s flotte resultat er vælgerne klare i deres ønske om et bredt samarbejde. Hvis viljen også er til stede i folketinget, så er det ikke umuligt.

Derfor skal forløsningen komme fra uventet side. Nemlig de borgerlige.

Det er til gengæld tvivlsomt. Sofie Carsten Nielsen er den seneste midterpartileder, der er faldet ned fra det berømte træ, men hendes efterfølger vil stå over for samme svære opgave. Martin Lidegaard vil ikke få nemmere ved at håndtere sit radikaliserede bagland, der i første omgang førte partiet ud på sin selvmordskurs.

Derfor skal forløsningen komme fra uventet side. Nemlig de borgerlige. De vil i en smal S-regering have en klar modstander samtidig med, at de vil få mest politik igennem. Det sidste bør veje tungt for det erhvervsliv, der fylder de borgerlige valgkampagnepakker.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja jeg er så enig. Den regel som de blå nu anfægter har eksisteret siden 1920 og Venstre selv har haft gavn af den i gen og igen tidligere, har lige hørt advokat fortælle om det i P 1 på DR, og da var der ingen fra V der brokkede sig og slet ikke Løkke. At han har den frimodighed, når man har svunget sig op på ikke at være blå eller rød, men lila ,og så ringe til både det grønlandske og færøske mandat der normalt støtter S og SF, og presse dem, det er uhørt luskeri. Tarveligt. Men alle kneb gælder for LLR når det kan gavne ham selv. Han skal ikke ødelægge landet endnu en gang den farisær.

En smal regering kan ikke blive til noget, da Radikale ikke vil pege på Mette som statsminister!

Jo det vil de med SF og R med, og Martin Lidegård er langt bedre end Sofie. En S SF R regering er muligt.

Efter deres pressemøde i dag, sidder jeg mest med det indtryk, at Egon har ret.

Ja, det er da tydeligt, at Mette Frederiksen hellere vil i seng med Lars, Jacob og Søren end bekende sig til et rødt flertal. Mon ikke Blå Bjarne er på vej til et comeback?

Du kender åbenbart Mette godt, eller hvad tror du selv.
Hvor er det nemt at svine andre til, men vis os, hvordan du ser ud.
Alle kan blive smukkere inden i.

Da Løkke fik magten i 2015 efter Thorning, havde han elendigt valg, kun 19,3 % af stemmener, men fik magten på DF stemmer, de lå dengang på 21%,samt en fra Færøerne, og det gjorde, at magten blev tabt af Thorning selv om hun vandt valget med 26,3 % , resultatet blev også dengang 89/90, det er blot glemt. Og han solgte formandsposten i folketinget til DF, for at få deres mandater. Han var leder af den mest dysfunktionelle VLAK regering. Nu vil han igen til magten, hold ham ude. Mette F. ude i strakt arm.

Helle@ Det kunne jo tænkes at det måske var en god ide at få Løkke med af taktiske årsager. Så kan han også blive stillet til ansvar for de politiker han står for. Jeg frygter en så small rød flertal ikke er bæredygtig i 4 år. Mette F har selv sagt hun vil have en bred regering. Og hvis hun evt. kan få Venstre til at gå med, så er det godt, for de ligger ikke så langt fra hinanden, og igen taktisk, så kan hun detonere blå blok yderligere. Kommer der en bred regering så er der ikke noget der hedder blå blok længere.

Lars Løkke er overhovedet ikke til at stole på.
Han vil/kan ikke være loyal og ærlig omkring noget som helst.
Han vil blot føre en konstant 3. kolonne-virksomhed.

Måske, men ud fra Ellemanns udsagn for lidt siden, ser det ikke lyst ud. Men men, lidt spøjs for 15 år siden, da Løkke var indenrigsminister, VKO havde magten, ville S have lavet valgloven om, så det, der nu er sket, ikke kom til at ske. Pia Gjellerup(S) var på talerstolen og sige, hun ikke fattede, at VKO flertallet ikke ville være med til denne ændring. Nu rammer det samme Løkke, som en Boomerang, han er ikke kongemager, det kan han kun takke sig selv for. Og Løkke er jo ikke blå, så de blå har kun 73 mandater alt iberegnet. Hvis de rødes 90 + M= 106 mandater. Så Løkkes projekt rammer ham selv lige i solar plexus. Fakta er , der er kun et flertal på 90 mandater, det hedder S SF R og Å og Ø. hvis R ikke peger på S, hvem peger de så på???

Selv om de Radikale kun består af 7 mennesker er de nok til at nedlægge veto mod det projekt, så det kan ikke lade sig gøre, så der er dømt bredt samarbejde, selv om det ikke kan lade sig gøre.

Den eneste mulighed for at komme ud af klemmen, vil være en magistratsregering, hvor ministerposterne uddeles efter partiernes størrelse, på den måde vil selv en aparte minister fra Nye Borgerlige vær tvunget til at fremlægge forslag, der vil kunne vedtages af folketingets flertal.

I stedet for at det er blokkene der har magten, som det plejer at være, vil det være flertallet i folketinget der har magten, måske for første gang i Danmarks historien

Måske en magistratsregering virkelig vil være en god ide. På den måde slipper vi for problemet med de små partiers diktatur - hvis regeringsposterne besættes proportionelt, ligesom Folketinget, vil det ikke være muligt for en tilfældig repræsentant for et meget snævert mindretal at ophøje sig selv til kongemager.

Det må jeg lige tænke nærmere over.

En magistratsregering? Retsforbundets gamle kongstanke, hvor ministerier styres af nogle andre end de, som har flertallet. Kig på Københavns kommune. Her sidder politiske konger og dronninger på en hel magistrats embedsværk og kan modarbejde det politiske flertal.Det må vi aldrig ønske os.

En magistratsregering? Retsforbundets gamle kongstanke, hvor ministerier styres af nogle andre end de, som har flertallet. Kig på Københavns kommune. Her sidder politiske konger og dronninger på en hel magistrats embedsværk og kan modarbejde det politiske flertal.Det må vi aldrig ønske os.

Det lyder som sandt demokrati og en god mulighed. Jeg forestiller mig dog at det vil kræve et embedsværk som er 12 gange så stort.

En smal S regering er det bedste hvis det forhåbentlig er muligt med bredt samarbejde med midten.
Lad en S-regering forsætte med dygtige ministre det er bedst for Danmark 🚩
En Bo Ludegård fra R er dog mere sympatisk og bedre til samarbejde. ⭕️Mette F Danmark, s bedste Statsminister

En smal S regering er det bedste hvis det forhåbentlig er muligt med bredt samarbejde med midten.
Lad en S-regering forsætte med dygtige ministre det er bedst for Danmark 🚩
En Bo Ludegård fra R er dog mere sympatisk og bedre til samarbejde. ⭕️Mette F Danmark, s bedste Statsminister

En smal S regering er det bedste hvis det forhåbentlig er muligt med bredt samarbejde med midten.
Lad en S-regering forsætte med dygtige ministre det er bedst for Danmark 🚩
En Bo Ludegård fra R er dog mere sympatisk og bedre til samarbejde. ⭕️Mette F Danmark, s bedste Statsminister

En smal S regering er det bedste hvis det forhåbentlig er muligt med bredt samarbejde med midten.
Lad en S-regering forsætte med dygtige ministre det er bedst for Danmark 🚩
En Bo Ludegård fra R er dog mere sympatisk og bedre til samarbejde. ⭕️Mette F Danmark, s bedste Statsminister

Ja Tomasen, jeg kan kun give dig ret.
Håber ikke at M.F. tager Ellemann med i regering, han var hurtig til at stå på talerstolen
og råbe ud over folketingssalen: »Det, jeg siger nu, er ret vildt: Jeg stoler ikke på Danmarks statsminister.«
Torsdag d. 04. november 2021 under virus pandemien.
Ja, og så fik M.F. 60000 personlige stemmer 1 år efter at "V" formanden sagde sådan.

Den blå bande har forsøgt at indføre Trump tilstande i Danmark. Det er heldigvis faldet til jorden med et kæmpe brag. Det vil de danske vælgere ikke finde sig i. Punktum.

Og en fornyet Socialdemokratisk regering, godkendt af vælgerne, som kvitterede med det bedste valg for Socialdemokratiet i årtier, hvilket må siges at være en personlig sejer for Mette Frederiksen, skriger til himlen for at fortsætte. Det er det vælgerne har sagt ved valget i tirsdags. Med en styrket position kan en Socialdemokratisk regering finde flertal for deres politik med dem der vil være med. Hen over midten til både venstre og højre side.

Mere midtsøgende kan politik ikke blive.

Og Socialdemokratiet her for længst bevist deres evner til at skabe stabilitet i det danske samfund for alle parter, med det gode liv for alle parter uanset hvor voldsomt et stormvejr Danmark har været udsat for.

Ups mener naturligvis Martin Lidegård fra R..
Helt enig Rasmus Hansen 🚩 det bedste for Danmark

Den blå bande - den var ny Jeppe Lindholm

Jeg ved godt, hvilken regering jeg foretrækker, det er S solo. Men hvad vi kan regne med at få, har jeg intet bud på lige nu.

Med nøjagtigt 90 mandater til Rød Blok, skal der kun en enkelt partihopper til og flertallet et væk.
Det går ikke at danne regering på så usikkert et grundlag

Det er faktisk et godt argument, for jeg synes også det er for skrøbeligt. Men gik det ikke sådan i 1998? og man manglede et enkelt mandat fra nordatlanten... så vidt jeg ved holdt det i 4 år. En regering på midten er for mig at foretrække, for så kan Moderaterne og evt. Venstre også tage ansvaret for Danmark i en økonomisk krisetid. For jeg tror 2023 bliver værre. Dog kan de af taktiske årsager gøre sig besværlige med vilje for at Mette F bliver træt af dem og smider dem ud. De borgerlige tænker at så kan de hakke på regering og rigtig være opposition for de regner med det røde flertal ikke vil holde i 4 år. Jeg ved det ikke, men tænker det måske sådan de tænker. Jeg stoler ikke på dem.

Jeg tænker, en regering med S og V alene vi være det mest oplagte, som tinget ser ud nu. De har ikke flertal, men vi har lige set, hvor meget en mindretalsregering kan få igennem, og de skal jo bare ikke have flertal imod sig.

Løkke ville jeg ikke risikere at lukke ind i en regering, RV vil tydeligvis ikke selv være med, og vil heller ikke blive savnet, og en regering med S og SF vil have hele blå blok incl. RV imod sig.

Det bliver enten SR eller S.

Hvis det endte med en SR-regering, ville Mette Frederiksen formentlig blive den sidste socialdemokratiske statsminister i dette århundrede. Og det er hun også rigeligt klog nok til at forstå, så den kombination er dermed udelukket.

Der er da ingen fornuft i at stemme på S,når S byder ind med invitationer til "samarbejde hen over midten".
Det svarer til at tro på en relation mellem "ild og vand". Alle Socialdemokrater kunne da ligesågodt have stemt
"borgerligt" hvis en ny regeringsdannelse alligevel skal indbefatte borgerlige partier. Der vil være lig med
BLÅ og BORGERLIG ført politik. HVORFOR I ALVERDEN GIK S TIL VALG PÅ AT VILLE DANNE EN REGERING HEN OVER MIDTEN ?
For tåbeligt.Som at sætte en "ulv til at vogte får eller grise",at holde forhandlinger med blå partier. Eller nærmere sagt en YDMYGELSE. Socialdemkratiet må vise langt større RYGGRAD og samle sig om det røde flertal og de øvrige røde partier. Ellers ender alt jo bare ud i ingenting. Og Mette F afsætter sig selv til et blåt komplot.

METTE FREDERIKSEN skal da naturligvis stadigvæk være statsminister. Landet har brug for en RØD regering.
At lade sig styre og dirigere af blå fløj er en katastrofe for et land der hælder mere og mere socialt SKÆVT.Med borgere der har alt og nogen der næsten intet har.

Sagen er nok den, at De Radikale bestemmer. 8% eller 4% er ligegyldig. For det er fortsat nok til at sætte dagsorden over for Socialdemokratiets 27%.

Demokrati går ud på at sætte så mange snubletråde op, så alle falder i dem mest muligt for at undgå der nogensinde kan komme et ordentligt resultatet ud af det. Lidt frem og så lidt tilbage igen. Men helt umuligt at have langsigtede visioner. Det er i et kapitalistisk demokrati overladt til markedskræfterne at have.

Enhedslisten er ikke et ringe parti at være "afhængig" af. De har tusind gode ideer og tanker. Og er AFGJORT BEDRE at samarbejde med og være "afhængig" af end BLÅ partier, der kun vil tage fra dem der intet har og give til dem der HAR.

Der er da intetsomhelst at "forhandle" eller "samarbejde" med de BLÅ. Vi er MANGE der har brug for en RØD regering. Landets svageste borgere har brug for oprejsning NU.

Annonce