Annonce

Inflationen stiger fortsat: Især hårdt for borgere på overførselsindkomst

Forbrugerpriserne er steget en anelse i oktober, viser nye tal.
Foto: Colourbox
Det samlede forbrugerprisindeks steg i oktober 2022 med 10,1 procent i forhold til oktober 2021.

I september 2022 var den tilsvarende stigning 10,0 procent.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Det er mange penge, der skal findes i et budget

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd følger man inflationstallene nøje, og er særligt bekymret for de fattigste gruppers købekraft.

”Inflationen stiger marginalt i oktober. Det ser ud til, at noget af stigningen skyldes en ændring i Danmarks Statistiks opgørelse af elprisindekset. Kerneinflationen stiger dog igen efter at være faldet i september,” siger Sofie Holme Andersen, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Netavisen Pio, og fortsætter:

”Vi skal huske, at selvom inflationen ser ud til at bøje af, er prisniveauet stadig 10,1 pct. højere end for et år siden. Det er mange penge, der skal findes i et budget, der for overførselsindkomstmodtagernes vedkommende er omtrent det samme i kroner og øre, som det var sidste år.” 

Højeste niveau siden 1982

Stigningen i inflationen er den højeste siden november 1982. Her lå årsstigningen ifølge Danmarks Statistik også på 10,1 procent.

Det er primært varer, som i gennemsnit er steget med 16 procent det seneste år, der driver stigningen. Den højeste stigning siden juni 1980, lyder det i opgørelsen fra Danmarks Statistik.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hmmm. Jeg bruger faktisk færre penge, da jeg er begyndt at gå meget mere efter tilbud. Søndagsturen i bil er sløjfet, hvilket har halveret udgiften til benzin. Mit strømforbrug er ligeledes halvværet ved at slukke for alt overflødigt. Varmen har jeg ikke haft tændt endnu selv om vi er midt i november. Tænker mange for gentænkt dagligdagen og får lust dårlige vaner ud.

Det sjove er så, at største delen af den her inflation skyldes energi som gas og el. Og her er der nogen som skummer ALLE de penge, som du må betale ekstra. Gaspriserne har været stærkt faldende de seneste uger. Det samme gælde el priserne. Men har du f.eks. pulje el fortsætter du med at betale en meget høj pris for el de næste måneder uanset hvad. De penge bunker sig op et sted i systemet. Vi taler om enorme milliard beløb. Og i al den tid der har været enorme elpriser har det ikke kostet nævneværdigt mere at producere strøm på vindmøller og solcelleparker. Her er dine penge bare fosset ind, da el prisen er styret af gas priserne i EU. Og den mekanisme har og er den største årsag til den her inflation. Og den del kunne der nemt sættes en stopper for politisk. Og årsagen skyldes udelukkende liberalisering af forsyningsområdet, hvor f.eks. el er blevet en grænseoverskridende vare på tværs af EU's indre markeder. Her prissættes forsyningen udelukkende efter, hvor meget du er villig til at betale. Sådan var det ikke før i Danmark. Her var det andels- og offentligt ejede forsyninger af bl.a. el. Og her var forsyningen forpligtet til at levere f.eks. el til den billigst mulige pris og i de mængder der til en hver tid var brug for. Det resulterede i nogen af Europas billigste el priser fritaget af kommercielle interesse. Sådan er det ikke mere. Nu skal der høstes et afkast.

Og hvad bliver det næste? Hvad vil du betale for vand f.eks.? I Danmark er der masser af vand. Men hvis vand bliver kommercielt kan du være helt sikker på der vil vælte frem med argumenter fra de nye vand ejere at det ikke er tilfældet for at retfærdig gøre en 10 dobling af vandpriserne. For f.eks. miljøets skud. Ikke.

Privatisering har kun ét formål. At få almindelige lønmodtagere til kassen for at betale for de mest velhavendes liv i vild luksus. Hvordan skulle de eller få råd, hvis ikke du betaler?

Så sandt, så sandt Rasmus Hansen. Liberalismen har sneget sig ind alle vegne og har også fået enorm selvtillid og nogle tør godt melde ud, hvad endemålet skal være, her tænker jeg på neoliberalisterne LA m.fl.

Det samme her Rasmus. Bortset fra, at jeg efter efterårsferien tændte for varmen på lavt blus.

Og inflation er EFTER-SKAT-kroner.

Så lønforhøjelser på 10% vil kun dække en del af inflationen.

Det er ikke og har aldrig været folk på såkaldte "overførselsindkomster" der styrer "forbruget". Det er DEM der
har en pengetank i baghaven. Og de mangler intet. TABERNE i forbindelse med kriser, vil altid være de svageste i ethvert samfund. Også det danske. Så derfor ikke,at det vil øge inflationen yderligere såfremt landets svageste blev hjulpet under den nuværende krise. For det er IKKE DEM der har "FORBRUGET". De vælter sig ikke i mælk og honning. De har iforvejen knap nok til dagen og vejen.

De næste år vil vi kunne se, at den gennemsnitlige levealder vil falde.
Det vil koste på Danmarks omdømme som velfærdssamfund.

Selvom politikerne måske er ligeglade med, at borgere dør for tidligt,
er de nok ikke ligeglade med, at verden kan se, at levealderen i Danmark falder.