Topmøde om ulighed: Ikke nok at tage afstand fra Løkke og Papes tossede skatteplaner

Centrum-venstre er blevet alt for defensiv i sin tilgang til den stigende ulighed, mener direktøren i Tænketanken Cevea, der nu vil sætte emnet på dagsordenen på stor konference.
Foto: Tænketanken Cevea
Tænketanken Cevea Ulighedens Topmøde, denne gang med fokus på ulighed i økonomi, sundhed og på arbejdsmarkedet.
“Hvordan kan vi gøre forskellen mellem rig og fattig mindre? Hvordan kan vi sikre lige behandlingsmuligheder til alle? Og hvordan kan vi løfte i flok, så den tunge ende vender opad?”

Det er nogle af spørgsmålene som centrum-venstre tænketanken Cevea lægger op til at finde svar på konferencen Ulighedens Topmøde.

Her vil seks af landets førende eksperter præsentere deres bud på, hvor uligheden er størst på deres eget forskningsområde, samt hvad der skal ske, for at rette op på den igen.

“Ulighedens Topmøde er Tænketanken CEVEAs årlige fokusbegivenhed, hvor vi sætter fokus på et af den offentlige debats oversete emner, nemlig ulighed” fortæller Asbjørn Sonne Nørgaard, der er direktør for Tænketanken Cevea til Netavisen Pio.

Fyldte for lidt i valgkampen

Tænketanks-direktøren mener, at den netop overståede valgkamp har vist, at partierne til venstre for midten er blevet for defensive, når det kommer til debatten om netop ulighed:

“Vi har lige været igennem en valgkamp, hvor debatten om ulighed igen, igen ikke fyldte ret meget.”

Det er en defensiv position, hvor man vender sig mod de største angreb, det der vil øge uligheden

“Den stak sit ansigt frem nogle enkelte steder ved diskussionen om inflationshjælp, hvor regeringen og venstrefløjen har sagt, at man skulle hjælpe dem, der har mest behov, og det er positivt,” siger Asbjørn Sonne Nørgaard og fortsætter:

“De borgerlige, som har været mere forsigtige, har peget på generelle lettelser, som jo ikke hjælper de dårligst stillede. Og så har den været der indirekte, ved at venstrefløjen har taget afstand fra Pape og Løkkes tossede skatteplaner, som virkelig ville være ulighedsgenerende.”

“Det er en defensiv position, hvor man vender sig mod de største angreb, det der vil øge uligheden, men det, der er sagen, er at uligheden er steget de sidste 25 år. Danmark er stadig et af de mest lige lande i verden, men udviklingen går den forkerte vej.”

“Derfor vil vi sætte fokus på den meget nødvendige debat, der ikke blot handler om, hvordan vi bekæmper øget ulighed, men hvordan vi reducerer uligheden.”

Det er vigtigt at holde sig for øje, at ulighed handler om mere end bare penge, understreger  Asbjørn Sonne Nørgaard:

“Det handler ikke kun om den økonomiske ulighed. Der er også ulighed, når vi taler sundhed, og når vi taler uddannelse.”

“To områder, som har konsekvenser for folk ikke bare her og nu, men hele livet. Og endelig vil vi sætte fokus på de 45.000 unge på kanten, der hverken er i uddannelse eller i arbejde. Det er det Ulighedens Topmøde vil sætte på dagsordenen.”

Vil tage deltagernes engagement alvorligt

Det er jo ikke fordi den her analyse eller problemstilling ikke har været præsenteret før. Hvad gør Ulighedens Topmøde til noget særligt?

“Vi har på Ulighedens Topmøde altid haft kloge, dygtige og kvikke oplægsholdere og derefter politiske diskussioner. Vi prøver denne her gang at være meget mere politisk proaktive, end vi nogensinde har været før,” fortæller han.

Cevea henvender sig jo til progressive og politiske mennesker, mennesker der mener noget

“Eksperterne er blevet bundet på arme og ben den her gang, alle oplæggene skal sluttes af med tre forslag til at mindske uligheden inden for det område, som de beskæftiger sig med.”

“Derefter diskuterer vi forslagene med partnerne på topmødet, fagforeninger, og så sender vi dem til afstemning i salen.”

“Til slut har vi så en diskussion med politikerne, hvor vi får dem til at forholde sig til det, som er Ulighedens Topmødes “køreplan for mindre ulighed”.”

“På den måde tager vi det engagement, der er i salen, alvorligt. Cevea henvender sig jo til progressive og politiske mennesker, mennesker der mener noget, så vi vil gerne trykprøve forslagene i den kreds,” understreger Asbjørn Sonne Nørgaard.

Ulighedens Topmøde løber af stablen den 18. november. Hele programmet og oplægsholdere kan ses her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er Socialdemokratiets ansvar at få stoppet den social og økonomiske ulighed og få den retur på rette spor med mere lighed. Det er den opgave de har og det er derfor de har fået 27,6% af stemmerne ved valget d. 01. november 2022. Ingen anden kan gøre det. Man er ikke Socialdemokrat ved en tilfældighed. Man er det for at skabe det gode liv. Og Socialdemokratiet ér det gode liv.

- Hverken mere eller mindre.

Verden burde faktisk være et Socialdemokratisk diktatur :-) Eller der burde være en bremse i demokratiet, hvor yderliggående nogen skal have lov til at være. Adolf Hitler var demokratisk valgt. Men ham kunne verden godt have undværet og der er ingen grund til at gentage det valg nogensinde igen.

Mener du virkelig det Jeppe Lindholm?
.

Der vil altid blive snakket om pension, op gennem 90 og 00 sagde økonomerne at staten ville gå bankerot i 2020 på grund af store pensionsudbetalingerne, men på grund af at flere og flere har fået arbejdsmarkedspension og derfor betaler mere i skat og afgifter end de får i alderspension er dette ikke sket. fremover vil det blive flere og flere der kun vil få grundbeløbet i folkepension.
Omkring 1990 stjal folketinget ca. 100 mia. fra borgerne da den opsparede pensionsfond blev indlemmet i statsfinanserne fordi der så var mulighed for at komme med i euroen, hvis befolkningen syntes at det var en god ide.

Engang var alle socialdemokrater i Danmark!

Det var i Thomas Nielsens storhedstid!

Alligevel måtte socialdemokraterne erkende at det også var den forkerte vej at gå!

Det socialdemokratiske tryllehjul kørte blot i ring og endte i en spiral!

Hvorfor?

Ja, erkendelsen kom fra ham der var allertættest på selve livsværket:

1970’erne tunge ministerposter som undervisningsminister og budget- og finansminister i Anker Jørgensen-regeringerne, hvor han forsøgte at navigere Danmark gennem en langvarig økonomisk krise. Knud Heinesens afsked som finansminister i 1979 gik over i historien, da han sagde de berømte ord om at dansk økonomi havde retning mod afgrunden. Det gjorde ham kendt som ’afgrundsministeren’. Knud Heinesen forlod i 1985 politik til fordel for en karriere i erhvervslivet.

Siden har socialdemokraterne blot været en del af kortspillet:

Dansk demokrati og velfærd!

Tænk hvad Mette Frederiksen ikke kunne have nedlagt allerede uden de blå!

Tænk hvad Lars Løkke ikke allerede kunne have ødelagt uden de røde!

Hvad der kommer til at ske når de to slår sig sammen og nedlægger regionerne og dansk landbrug!

Tilbage står blot historiske skamstøtter over hvad “diktatur hen over midten” i dansk politik betyder!

Et Kanslergadeforlig nummer to kræver mennesker der vil Danmark og danskerne det bedste!

Og nøjes med folkepensionen lige som de fleste andre!

Tillid er hvad der skabes når pengegriskheden ikke er involveret!

Tillid tager tid!

Alt imens flytter folk fra lejlighed og hjem!

Alt i ens flytter folk fra hus og hjem!

Alt imens flytter folk fra virksomhed og hjem!

Dansk økonomi har endnu engang retning mod afgrunden!

CO2 afgifterne på landbruget bliver u’et i afgrunden!

Krise-økonomerne river sig i håret!

De forstår ikke at dansk økonomi har større inflation end i sammenlignelige europæiske lande!

De higer og søger!

Ingen vil erkende svaret!

CO2 afgifterne som et kæmpestort “socialdemokratisk” vælgerhavet - lige fra Enhedslisten over SF over radikale over Socialdemokratiet over Venstre over de konservative, ja, selv Lars Løkke og Moderaterne - dette socialdemokratiske diktatur ønsker CO2 afgifter på landbruget!

Alle følgeerhverv bygger rede og buffere i øjeblikket skjult under Putins inflation som de selvsamme socialdemokrater elsker at kalde det så egne dispositioner skjules!

Priserne på smør i Danmark fortæller alt!

Snart vil alle kunne henvise til smørpriserne!

Og egne produkter og serviceydelser sættes op!

Lige fra bagere, restauranter, frisører og professorer!

Dansk økonomi er i CO2 afgift selvsving langt før det træder i kraft!

Rettidig omhu!

Alle vil overleve!

Men det socialdemokratiske diktatur skaber inflationen!

Først skal vi igennem kriseårene før en eller anden socialdemokrat fatter det!

Historien gentager sig!

Socialdemokrater elsker socialdemokratisk diktatur!

Og ingen har gennemført den mere gennemført end statsminister Mette Frederiksen endda på bedste demokratisk vis:

Putin inflation = Mette Frederiksen CO2 afgift inflation!

I øjeblikket er alle forblændet af damen!

I 1930erne var forblændelsen lige så stor!

Men, men, men…

Afgrunden….

1970’erne tunge ministerposter som undervisningsminister og budget- og finansminister i Anker Jørgensen-regeringerne, hvor han forsøgte at navigere Danmark gennem en langvarig økonomisk krise. Knud Heinesens afsked som finansminister i 1979 gik over i historien, da han sagde de berømte ord om at dansk økonomi havde retning mod afgrunden. Det gjorde ham kendt som ’afgrundsministeren’. Knud Heinesen forlod i 1985 politik til fordel for en karriere i erhvervslivet.

Det såkaldte Kanslergadeforlig betegner 1930'ernes største politisk-økonomiske forlig. Det er opkaldt efter statsminister Thorvald Staunings bopæl, Kanslergade 10 i København, hvor forhandlingernes sidste fase foregik. Forliget blev indgået mellem Socialdemokratiet (S), Det Radikale Venstre (R) og Venstre (V) natten mellem den 29. og 30. januar 1933.
Lockout-truslen fik den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning (1873-1942) til at fremlægge Folketinget et forslag om forlængelse af overenskomsterne samt forbud mod strejker og lockouts. Et indgreb krævede støtte fra enten Det Konservative Folkeparti (C) eller Venstre, idet de to partier tilsammen havde flertal i Landstinget.

Husmændenes og landboforeningens formænd havde sideløbende fundet sammen om en fællesudtalelse til regeringen. Den omhandlede et usædvanligt krav om statslige indgreb til at afhjælpe landbrugets problemer. Venstre var derfor forhandlingsvillig.

Resultatet blev Kanslergadeforliget. De 18 timer lange forhandlinger frem mod forliget var problematiske og tæt på kollaps. Om resultatet udtalte Stauning den 30. januar betegnende, at man havde opgivet nogle principper, men reddet landet.

Princippet om CO2 afgifter på landbruget kræver forhandlinger med Inger aStøjberg og Nye borgerlige!

Den erkendelse når vi først i 2033 - 100 år efter Kanslergadeforliget!

Danmark er gået i afgrunden inden da!

En Knud Heinesen og en aThorvald Stauning findes der kun to af i hvert århundrede!

Desværre!

CO2 afgifter har om noget den tunge ende nedad!

Smør på brødet?

Tror du jeg er millionær!

Først skal man da have lagt sig fast på, hvordan man helt praktisk måler ulighed.

Hvis f.eks. det trækker i retning af større ulighed, at folk på deltid får mindre end dem på fuldtid, har man en helt ubrugelig målestok.
Og på samme måde hvis det trækker i retning af større ulighed, at folk på understøttelse eller kontanthjælp får mindre end dem med fuldtidsarbejde, så har man en helt ubrugelig målestok.

Man får selvfølgelig aldrig alle til at enes om en rigtig og rimelig målemetode, men det mindste, man kan gøre, er dog at prøve at finde frem til den målemetode, som møder mindst modstand.

Og så kan man tage den derfra.

Skattelettelser er vejen frem!!

Hvordan får vi løst uligheden blandt de der virkelig arbejder, og de der forsøges af staten grundet deres evindelig dovenskab og nasseri eller den store mængde af offentlig ansatte, der er på nedsat tid.

Her er der en kæmpe ulighed

Du bør vist overveje at skrue lidt ned for dit forbrug af TikTok og være lidt mere skeptisk overfor det, du hører og ser der.

Sker der så meget udover at det ene "møde" efter det andet bliver holdt. ULIGHEDEN har nok aldrig været
størrer end nu. Og derfra kan det kun blive værrer. Betyder det noget ? Ikke for de velbjergede. De sidder
på deres "tørre" plet. Fast og godt. Og ser derfra uden at se.Synet rækker kun til egen næsetip. Så egentlig kan det vel være omtrent underordnet HVILKEN regering der sidder på Borgen. Der er ikke megen forskel på nogen af dem.

DET ER SKRÆMMENDE AT NOGEN KAN HAVE EN SÅ SNÆVERSYNET HOLDNING SOM MARTIN. Desværre en holdning der breder sig
mere og mere. Netop af den slags HOLDNINGER trives ULIGHEDEN.

Annonce