Annonce

V-profil indstillet til folkestyrets fineste post: Socialdemokratiet bakker op

Tidligere forsvarsminister Søren Gade bliver ny formand for Folketinget.
Foto: Venstre
Søren Gade (V), formand for Folketinget
Selv om der fortsat ikke er dannet en regering, så skal folketinget i gang med arbejdet efter valget, og det bliver Venstres Søren Gade, som overtager den prestigefyldte post som formand for Folketinget.

Det står klart efter, at et flertal af partierne har valgt at støtte op om Venstre-politikerens kandidatur.

"Venstre har i dag indstillet Søren Gade til posten som formand for Folketinget," skriver formand Jakob Ellemann-Jensen på Facebook lørdag eftermiddag.

"Søren har alle de kvaliteter, som det kræver at besidde den vigtige post.

Han nyder stor tillid i Folketinget og er et af de mest erfarne medlemmer.

Jeg er glad for, at flere partier allerede har tilkendegivet, at de bakker op om Søren."

Samler i stedet for at splitte

Det kandidatur fik hurtigt opbakning fra Folketingets største parti, Socialdemokratiet:

"Det, synes jeg, er en rigtig god idé," skriver fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook og fortsætter:

"Som formand for Folketinget skal man være en værdig repræsentant for alle partier og medlemmer. Det kræver både erfaring og samarbejdsvilje – to egenskaber, som Søren besidder i rigt mål. Ikke mindst evner han at samle i stedet for at splitte. Det er måske det vigtigste."

Udover Venstre og Socialdemokratiet har Søren Gades kandidatur opbakning fra bl.a. SF, Moderaterne, Konservative og De Radikale.

Søren Gade afløser dermed socialdemokraten Henrik Dam Kristensen som formand for Folketinget. Dam Kristensen genopstillede ikke ved dette valg, og derfor er posten nu ledig.

Tommelfinger ned fra Enhedslisten

Enhedslisten har, som det hidtil eneste parti, valgt ikke at bakke Søren Gades kandidatur op.

"Vi må sige, at Søren Gade bestemt ikke er vores kandidat. Vi er helt uenige i beslutningen om at pege på ham. Det er primært på grund af de skandalesager, der har været," siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, til Ritzau.

Mere end 20 års erfaring

59-årige Søren Gade er ved dette valg netop vendt tilbage til Folketinget efter tre års fravær, hvor han har været medlem af Europa-Parlamentet.

Søren Gade kom første gang i Folketinget i 1999 som suppleant, og blev fast medlem ved valget i 2001.

I 2004 blev han forsvarsminister, en post han havde frem til 2010, hvor han trak sig som følge af den såkaldte Jægerbogssag.

Fra 2010 til 2014 var han direktør for Landbrug & Fødevarer.

Søren Gade har en fortid i forsvaret, hvor han sluttede med rang af major. Han har desuden en universitetsuddannelse i økonomi fra Aarhus Universitet.

Lynanalyse af David Garby-Holm: Et oplagt valg

Søren Gade virker som det helt oplagte valg til posten som Folketingets formand.

Selv om Socialdemokratiet er det største parti, har de ikke selv nogen kandidat, som virker helt oplagt, og dem som kunne være oplagte vil stadig hellere være ministre, og samtidig kan man vise, at partiet gerne vil række over midten, som man har lovet i valgkampen.

Det gør også beslutningen nemmere, at de røde (og grønne) partier ikke har flertal uden de nordatlantiske mandater, og man derfor ikke skal ud i en situation som i 1998, hvor et af de færøske mandater undlod at stemme, og Folketingets formand ved den lejlighed skulle findes ved lodtrækning.

For Jakob Ellemann-Jensen er det heller ikke helt dårligt.

Dels sikrer man partiet Venstre en meget prestigefyldt post, på trods af et stort valgnederlag, men måske endnu vigtigere, så fjerner Ellemann-Jensen den mest oplagte udfordrer til sin formandspost, fordi Folketingets formand normalt ikke blander sig i den daglige politik.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis man ikke havde vedtaget hundredevis af love om indfødsrets meddelelse til hundredetusindvis af tilvandrede kulturfremmede migranter fra Stormellemøsten og Afrika, så havde Enhedslisten næppe siddet i Folketinget.

Folketingets formand står i spidsen for, at folketinget holder regeringen i ørerne, så regeringen hele tiden arbejder på et lovligt grundlag og giver folketinget den nødvendige indsigt i grundlaget for besutninger. Søren Gade løj 4 gange som forsvarsminister overfor folketinget og måtte som følge heraf gå af. Nu sætter man ræven til at vogte gæs. Mistilliden til hele det politiske system vil endnu engang vokse.

nemlig ! han burde ikke få den post kan kun give dig ret