Hans Engell i Netavisen Pios podcast: ‘Det røde flertal er for spinkelt’

Politisk kommentator og tidligere K-formand vurderer, at både Mette Frederiksen og Jakob Ellemann har brug for det brede samarbejde.
Foto: Pressefotos
Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen
I seneste afsnit podcasten ‘Tingets Tilstand’ har vært Benny Damsgaard besøg i studiet af Hans Engell, der er politisk kommentator og tidligere konservativ partiformand, minister og chefredaktør.

Emnet for ‘Tingets Tilstand’ er som altid politik, og det store emne i øjeblikket er naturligvis de igangværende regeringsforhandlinger. Benny Damsgaard og Hans Engell forsøger i udsendelsen at løfte lidt af sløret for, hvad der foregår.

Hvordan ender bogstavlegen? 

Spinkelt rødt flertal

På spørgsmålet om, hvordan han vurderer muligheden for en SV-regering, svarer Hans Engell, at det ikke ligger lige for, men bestemt er en mulighed:

”Mette Frederiksen (S) ville nok helst køre videre med den etparti-regering, som hun har haft de seneste 3,5 år. Men omvendt kan hun også se, at Danmark står over for nogle meget store udfordringer de kommende år.”

Hun kan godt se, at det bliver svært med det røde flertal

Udfordringer, som ikke nødvendigvis lader sig løse med et spinkelt rødt flertal:

“Der er nogle store reformer på arbejdsmarkedet, på uddannelse, sundhed og inden for forsvaret. Hun kan godt se, at det bliver svært med det røde flertal, som er meget spinkelt,” lyder vurderingen fra Hans Engell.

Ellemann i samme situation

Ifølge Hans Engells analyse har fungerende statsminister Mette Frederiksen brug for det brede samarbejde for at kunne indgå solide aftaler de kommende år.

Men Hans Engell mener også, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kan være nødt til at søge det brede samarbejde for at veksle partiets mandater til indflydelse.

Ellemann ved jo godt, at der ikke kan dannes en regering med ham som statsminister

”Hvis Mette Frederiksen skal bygge noget op, og håndtere de kommende års store aftaler, så skal samarbejdet være bredere. Og Jakob Ellemann-Jensen er i samme situation, siger Hans Engell og fortsætter:

”Ellemann ved jo godt, at der ikke kan dannes en regering med ham som statsminister, for sådan faldt brikkerne jo ikke ud. Men hvad skal han så nu? Mon ikke der er en del i Venstres bagland, som har en forventning om, at han bruger sine mandater til at skaffe indflydelse og skabe resultater?” lyder vurderingen fra Hans Engell.

Engells politiske opdragelse

Du kan lytte til hele denne uges afsnit af ‘Tingets Tilstand’ her. 

I podcasten løfter Hans Engell også lidt af sløret for, hvordan politisk engagement var en naturlig del af hans egen opvækst.

Men i min familie indgik politik som noget, vi talte om dagligt

Hans eget engagement blev som bekendt lagt hos De Konservative, og partiet fyldte da også på især den ene side af familien, hvorimod der på den anden side var flere aktive socialdemokrater.

”I modsætning til hvad jeg følte var Socialdemokratiets meget kollektive tænkning og den statslige styring, der repræsenterede De Konservative mere en blanding af frihed og en klar forsvarsholdning, som betød meget dengang. Men i min familie indgik politik som noget, vi talte om dagligt,” fortæller Hans Engell.

Du kan desuden lytte til alle de tidligere afsnit af ‘Tingets Tilstand’ her.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nok klogt at flere store partier deles om ansvaret for kommende reformer, en SSFV regering er mit bud, med opbakning fra R og de fire fra nord.

Helle, du har til dels ret - der er bare det at et 'stort' parti ikke er en garanti for ansvarlighed og samarbejdsevne

og så GIDER jeg ikke mere med partier der er 'tungen på vægtskålen'

det skal være indflydelse efter antal mandater
.

en stabil regering SF-S-V-C, så er LLR og radikale ikke løsgående "missiler" i en regering,

Bjarne mener du i ramme alvor at du vil have C med i en regering og dermed Pape på en ministerpost?

Jeg læste 'SF-S-V-C' mere som SF-S-WC'
.

Kommentar:

Vælgerne har talt og, uanset hvilken Regering der sammensættes, skal vi vel snart til valg igen...

Reformer kommer til at gøre økonomisk ondt, der bliver skåret helt ind i benet, som "kan ende ud i uro på arbejdsmarkedet" ???

Den økonomiske krise vil tiltage de næste 6 måneder, og yderligere sanktioner over for Rusland, vil skabe yderligere nedgang i Danmark..

Så uanset hvilken Regering der sammensættes, vil den møde et utal af kritik pga. af de stramninger borgerne vil møde i 2023...

Men derfor kan man jo godt være positiv og nyde hver dag, som var det den sidste,

Pas Godt På Jer Selv Derude.....

Nu er Hans Engells menig ikke så vigtig. Det som er vigtig er en rød regering. Og med de seneste meningsmålinger kan Mette jo bare udskrive valg igen og få 95 mandater til en rød regering.

Jeg tror det bliver MEGET svært for V at indgå i en S regering. Ellemann er simpelthen ikke dygtig nok. Han har i det sidste års tid kvajet sig for meget med sine rabiate udtalelser om Mette F. Bl.a. at hun skal for en rigsret og at han ikke stoler på hende og at hun lyver. En rigtig statsmand ville aldrig synke ned på gadedrenge-niveau, og nu fanger bordet, så selv om venstres bagland er interesseret i et samarbejde, så kan han ikke sluge alle kamelerne.

Det ses tydeligt, at netavisen Pio er ren propaganda for en rød regering og at dens læsere er små kampsoldater for Mette Frederiksen, - fint nok, men måske i glæder jer for tidligt, for de radikales Martin Lidegaard har holdt flere møder med moderaternes Lars Løkke Rasmussen. Undskyld hvis jeg ødelagde den gode stemning.

KK.påstår her, at journalisterne på Pio bedriver ren propaganda, åbenlyst i kontrast til at fx.Berlingske chefen Tom Jensens daglige valgkampsvinere mod Mette F. naturligvis var neutral og objektiv journalistik. Så jeg tror vi glæder os over at lade Kielstrups indlæg stå et øjeblik.

Karsten Kielstrup.
Og hvad skulle der komme ud af disse møder med LLR, LLR vil under ingen omstændigheder
være i en regering som har N.B. som støtteparti, og Danmarks Demokraterne vil
ikke støtte en regering som har LLR som deltager.
Når du forsøger at samle et puslespil, så skal du altid huske at vende brikkerne
så du kan se hvordan de ser ud, og hvad de forestiller.
De Radikale vil under ingen omstændigheder være deltager i en regering, som har
Inger Støjberg, Pernille Vermund og Morten Messerschmidt som støttepartier.
Deres politik på udlændinge området, vil Martin Lidegaard aldrig overleve.
Undskyld hvis jeg ødelagde den gode stemning, når du opfører dig politisk pinagtig.
Der bliver kun en regering over midten, med S - SF - RV og Venstre.
Det gør da ikke noget at Mette Frederiksen kun har små kampsoldater,
når deres modstandere er endnu mindre, meget mindre.

Jeg ser ikke mig selv som kampsoldat for Mette F, men hun er trods alt det bedste bud som statsminister Danmark har pt. Kommer det en dag en, der kan matche hende skal han/hun være velkommen. Lige nu kan jeg ikke se nogen oplagt kandidat. Blå blok samlet har intet konstruktivt foretaget sig i den periode hvor de var i opposition. De har ikke fortjent at få magt overhovedet.
Problemet for Mette F i en regering over midten er at ingen derfra kan matche hende. Måske kun Lars Løkke, men det er en anden historie. Ham skal vi helst ikke 'nyde' mere af

Nynne - jeg er enig i dine synspunkter
.

Annonce