Annonce

Nej, vi studerende er ikke en særligt udsat gruppe under coronakrisen!

Så lad os lige sætte tingene i perspektiv en gang. Ja DSF, vi må undvære fredagsbar og dating, men så er det bare heller ikke værre.
Coronakrisen kommer ikke uden omkostninger. Vi ved, at den her krise virkelig rammer nogle mennesker hårdt. På det sundhedsmæssige plan er der mange særligt udsatte, som i disse dage er hundeangste for at gå udenfor en dør. De ved, at hvis de bliver smittet, så kan det have fatale konsekvenser. De kan dø.

Vi ved også, at nogle nærmest må gå fra hus og hjem, fordi de har mistet deres arbejde eller har måttet lade nøglen dreje om i deres virksomhed. Mange er gået betragteligt ned i løn og nogen får slet ingen. For nogle grupper er usikkerheden om fremtiden rigtig stor.

Vi er ikke sundhedsmæssigt særlig truet

Når vi ved de her ting, synes vi det virker fuldstændig proportionsløst og pinligt, at Danmarks største studenterorganisation, DSF, melder ud, som de gør, at de danske studerende er ”særligt hårdt ramt” af coronakrisen. Det mener de bl.a., fordi krisen på nogle områder skaber usikkerhed omkring SU og eksamenssituationer. Og det er jo sådan set ikke helt forkert - vi studerende bliver også ramt. Ligesom alle andre.

Vi er dog lodret uenige i den måde de studerende bliver fremstillet som en særlig udsat gruppe i de her tider

Vi er dog lodret uenige i den måde de studerende bliver fremstillet som en særlig udsat gruppe i de her tider. For det første er vi unge – vi er ikke sundhedsmæssigt særlig truet af den her virus og derudover kan langt de fleste os forsætte vores hverdag hjemmefra med selvstudie og en SU som tikker ind sidste hverdag i måneden.

Uden fredagsbag og dating

Det er ikke fordi, vi ikke forstår, at der er studerende, der er ængstelige eller ensomme i den her tid. Det er mange mennesker. Det gælder for eksempel også ældre, der er nødt til at gå i selvisolation, og som ikke kommer udenfor en dør overhovedet. Samtidig er vi unge nogle af dem, der har de allerbedste forudsætninger for at opretholde et nogenlunde fungerende socialt liv, fordi vi ikke har problem med at bruge de digitale platforme og kommunikere med vores venner på facetime, Zoom, skype osv.

Ja DSF, vi må undvære fredagsbar og dating

Så lad os lige sætte tingene i perspektiv en gang. Ja DSF, vi må undvære fredagsbar og dating, men så er det bare heller ikke værre.

Solidaritet med dem, der virkelig lider 

I Frit Forum føler vi os forpligtede til at gøre opmærksom på, at der findes studerende på de videregående uddannelser, som er solidariske med dem, som virkelig lider under den her krise. Vi tager hatten af for de mange mennesker, som holder samfundet i gang, og udtrykker vores dybeste sympati med alle dem, som virkelig lider i den her svære tid.

Vi tager udtrykker vores dybeste sympati med alle dem, som virkelig lider i den her svære tid

Og til de studerende på landets universiteter, der føler sig ensomme: hermed en invitation til at komme med i fællesskabet i Frit Forum. Vi stabler glædeligt endnu en virtuel fredagsbar på benene!

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fie Hækkerup er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Hun er cand.mag. i dansk på Københavns Universitet og tidligere landsformand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum

Jakob Schrøder læser Statskundskab på Københavns Universitet og er formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ikke et ondt ord om studenterne og unge i almindelighed..Men der er nogle tosser fra 13-14 års og helt op til 30-40 års alderen ja og nok også ælder..der ikke vil fatte det at man skal holde afstand og som bliver fornærmet når man siger det til..den holdning er ufattelig dum

..dem..

Jeg læser den her tekst som et godt, men generelt, indspark til debatten. Det er rigtigt, at langt de fleste studerende ikke er hårdere ramt end andre, men jeg vil godt gøre opmærksom på nogen som er:

- dem der ikke kan gå på studiearbejde og få råd til at betale mad og husleje, fordi SU'en ikke dækker i de store byer. De er ofte blevet fyret fra deres arbejde fremfor hjemsendt.

- de studerende, der har sygdomsproblemer. Det er ikke kun ældre, en del unge studerende har altså også sygdomme. De må også isolere sig og samtidigt har de måske også valgt at bosætte sig udenfor de store studiebyer, fordi de der kan få lavere husleje når de måske ikke har helbreddet til et studiejob ved siden af. Det kan medføre problemer med internettet og bruges af digitale billedkommunikationstjenester. Ensomheden der er stor.

- de studerende, der har særlige behov, både for studiestøtte, støtte fra venner og familie, eller lignende. Den støtte er ikke bare anderledes, den er også mindre, i disse tider, hvor mange andre også har brug for støttten.

Jeg siger bestemt ikke at artiklens forfatter glemmer eller undsiger disse grupper af studerende og jeg er helt enig i artiklens overordnede pointe. Jeg ville bare sætte lys på at nogle studerende altså er ret hårdt ramt.

Jeg ved det, fordi jeg er SPS-støtte for nogle af dem, mentor for andre og bliver revet og hevet i lige for tiden, fordi de er hårdt ramt.