Annonce

HK og Djøf langer ud efter Helsingør Kommune: Advokatundersøgelse er ikke uvildig

OPDATERET: De to fagforbund retter nu skarp kritik af den undersøgelse, som har frikendt borgmester Benedikte Kiær for grænseoverskridende adfærd.
Foto: Helsingør Kommune
Benedikte Kiær, borgmester, Helsingør Kommune
For nylig frikendte en advokatundersøgelse Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær, i en sag om grænseoverskridende adfærd over for tre ledende medarbejdere med ansvar for kommunens whistleblowerordning. Men undersøgelsen, som blev udarbejdet af Bech-Bruun, er ikke troværdig, lyder det nu i en fælles pressemeddelelse fra HK og Djøf.

“Selve rammesætningen af undersøgelsen er problematisk i sig selv. Vi har forstået, at Bech-Bruun er i et eksisterende klientforhold med kommunen, og det er et problem, særligt når man skriver det modsatte i rapporten. Advokatrådet er lige kommet med nye regler for, hvordan man som advokat kan gennemføre en advokatundersøgelse uvildigt, og de regler burde kommunen have efterlevet, ”siger Kia Philip Dollerschell, afdelingschef, Juridisk afdeling i Djøf og fortsætter:

”Det er helt afgørende for en undersøgelses troværdighed, at man ikke går på kompromis med retssikkerheden, og en undersøgelse om kommunens egen borgmester kræver selvsagt en vis armslængde mellem klienten (kommunen) og advokaten.” 

Det er klart, at borgmesterens adfærd er grænseoverskridende og i den grad skabte et fjendtligt og truende psykisk arbejdsmiljø

Klar grænseoverskridende adfærd

Hun bakkes op af faglig chef i HK Kommunal Hovedstaden, som ikke er i tvivl om at borgmesterens adfærd over for de tre medarbejdere har været over grænsen.

“Det er klart, at borgmesterens adfærd er grænseoverskridende og i den grad skabte et fjendtligt og truende psykisk arbejdsmiljø, som hverken vores medlemmer eller nogen andre medarbejdere i Danmark skal stå model til. Det bekymrer os selvfølgelig, at både Bech-Bruun og kommunen synes, det er okay, at vrede er en del af borgmesterens ledelsesstil. Det er helt ude af trit med arbejdsmiljøloven og medarbejdernes berettigede forventninger om en tidssvarende ledelsesstil”, siger Søren Rex.

Den ene af to undersøgelser

Sagen begynder med, at Helsingør Kommunes whistleblower-enhed i september modtager et anonymt brev med en række anklager om dårligt arbejdsmiljø og kritik af Benedikte Kiærs ledelsesstil.

Indholdet af det brev blev også genstand for en advokatundersøgelse af advokatfirmaet Horten. Det var ifølge Politiken i forbindelse med den undersøgelse, at de tre ledende medarbejdere skulle have udtalt sig, og på den baggrund være blevet udsat for den påståede grænseoverskridende adfærd af borgmester Benedikte Kiær, som førte til advokatundersøgelse nummer to.

Men vi kan konstatere, at borgmesteren forsøgte at presse medarbejderne til at udlevere navnet på den anonyme whistleblower

Advokatundersøgelsen foretaget af Horten har også frikendt Benedikte Kiær.

Benedikte Kiær har hele tiden holdt fast i, at hun ikke kunne genkende anklagerne.

Kritik: Borgmester var inhabil

HK og Djøf mener desuden at det er kritisabelt at undersøgelsen fra Bech-Bruun er mangelfuld i forhold til den oprindelige whistleblower-sag. Forbundene mener at borgmesteren er inhabil.

”Men vi kan konstatere, at borgmesteren forsøgte at presse medarbejderne til at udlevere navnet på den anonyme whistleblower, og det må hun ikke efter whistleblowerloven”, siger Kia Philip Dollerschell.

Djøf og HK forventer nu, at politikerne i Helsingør Kommunes Økonomi- og Erhvervsudvalg tager fornyet stilling til rapporten fra Bech-Bruun,

Forventer kritik og garantier

De to fagforbund forventer nu yderligere handling fra økonomi- og erhvervsudvalget i Helsingør Kommune.

”Djøf og HK forventer nu, at politikerne i Helsingør Kommunes Økonomi- og Erhvervsudvalg tager fornyet stilling til rapporten fra Bech-Bruun, udtaler kritik af den behandling, som medarbejderne har været udsat for og samtidig kommer med en garanti for, at kommunens medarbejdere fremover sikres et trygt og respektfuldt psykisk arbejdsmiljø, således at ingen bliver chikaneret eller forulempet”, siger Søren Rex.

De tre medarbejdere er stadig sygemeldt.

Næstformand for Økonomi- og Erhvervsudvalget i Helsingør Kommune, Marlene Harpsøe (DD) ønsker ikke at kommentere sagen over for Netavisen Pio.

Netavisen Pio følger sagen.

Opdateret kl 16.34 om Marlene Harpsøe.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En købt og betalt advokatundersøgelse i et miljø, hvor man spiller golf sammen og passer godt på hinanden i et aflukket miljø.

Tre medarbejder har henvendt sig om grænseoverskridende adfærd fra en person i en overordnet rolle. Det gør de ikke for sjov med deres karriere som indsats. Det gør de fordi der er noget galt. Hvorfor skulle de ellers gøre det?

Jeg tror vi skal til at passe på med at advokater er eksperter i alt.
Jura og sund fornuft går sjældent godt i spænd.
Og så skal man ikke glemme at advokater er forretningsfolk, der også skal skaffe omsætning gennem tilfredse kunder.

"Tre ledende medarbejdere" - hvis det bare havde været en eller anden kontormus, var vedkommende sikkert bare blevet fyret, og fru Kjær kunne fortsætte sin ubehagelige konservative ledelsesstil. Men hun var så dum at udfordre højtstående embedsmænd, der kender reglerne bedre end hende, og det gør man ikke ustraffet. Jeg håber det vil få konsekvenser for borgmesterinden, grænseoverskridende adfærd er desværre en integreret del af miljøet på de bonede gulve, som der bør gøres op med.