Annonce

Vermund: Det vi lovede før valget, det holder vi efter valget - EL: Et højredrejet socialdemokrati

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Med kongelig undersøger, fungerende statsminister Mette Frederiksens (S) meldinger onsdag over frokost er nu i alt fire partier ikke med i de realitetsforhandlinger, som starter i Statsministeriet onsdag eftermiddag, med henblik på at se, om der kan dannes en bred regering hen over midten.

Nye Borgerlige, Enhedslisten og Alternativet blev sorteret fra onsdag. Allerede da sonderingerne startede på Marienborg fredag den 4. november blev Danmarksdemokraterne dømt ude.

I dagens Aktuelt kan du læse nærmere om, hvad de fire partier forklarer om, hvorfor de ikke er med, nu hvor realitetsforhandlingerne starter i Statsministeriet.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.


 

Nye Borgerlige: “Derfor er vi ude af forhandlingerne”

Nye Borgerlige er ude af forhandlingerne om en bred regering.

Partiets formand, Pernille Vermund, forklarer det i et opslag på Facebook med, at det Nye Borgerlige lovede før valget, det holder partiet også efter valget:

“Vi er gået til valg på, at vi skal have en borgerlig regering, der vil løse udlændingepolitikken fra bunden og trække Danmark i en mere borgerlig retning. Og så skal minkskandalen naturligvis have konsekvenser for de ansvarlige ministre - ikke mindst for Mette Frederiksen.

De løfter svigter vi ikke. Det vi lovede før valget, det holder vi efter valget.”

Og:

“I Nye Borgerlige veksler vi ikke løfter til danskerne for ministerbiler. Sådan er vi ikke.

Derfor er vi ude af forhandlingerne.”

placeholder

 

Alternativet: Beklageligt at statsministeren går efter en bred regering 

Alternativet er ude af regeringsforhandlingerne om en bred regering hen over midten. Efter et forhandlingsmøde tirsdag kunne partiet se, at det gik netop den vej:

“Vi var til forhandlingsmøde i går, og der kunne vi godt se, hvad vej det gik. Så det har vi også besluttet. Efter mødet i går gav det sig selv, og det har vi meddelt statsministeren,” siger Alternativets forperson, Franciska Rosenkilde.

Ligesom Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, ærgrer hun sig over, at Mette Frederiksen ikke danner en rødgrøn regering:

“Hun har søgt sit flertal over midten, hvilket er beklageligt, nu hvor der er et rødgrønt flertal. Vi har hele tiden været tydelige om, at det er ikke noget, vi bakker op om.”

 

EL: Vi ser et nyt højredrejet Socialdemokrati

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, er stærkt kritisk over for Mette Frederiksens satsning på at afsøge, om der kan dannes en bred regering hen over midten:

“Mette Frederiksen har vendt ryggen til det rød-grønne flertal. Hun har i dag meddelt os, at vi er ude af regeringsforhandlingerne - fordi hun nu entydigt har valgt højrefløjen til. En eklatant fejl, og et nyt højredrejet Socialdemokrati vi nu ser,” skriver hun på Twitter.

placeholder

 

Danmarksdemokraterne: Første parti der blev sorteret fra

Danmarksdemokraterne røg ud af forhandlingerne omkring en mulig bred regering hen over midten allerede første dag sonderingerne startede fredag den 4. november på Marienborg.

Baggrunden herfor var, at partiets leder under det første møde meget bastant meldte ud, at Danmarksdemokraterne ikke var meget for at blive en del af Mette Frederiksens projekt med en regering hen over den politiske midte.

“Jeg tror ikke, vi bliver inviteret ind til flere møder, og det er fair nok,” sagde partiets formand og stifter, Inger Støjberg - flankeret af partiets gruppeformand Peter Skaarup - efter mødet.

Senere på aftenen fredag den 4. november bekræftede Mette Frederiksen, at Danmarksdemokraterne - dengang som eneste parti - blev sorteret fra.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Enhedslisten ved udmærket godt, hvorfor Mette Frederiksen kigger den anden vej end deres under forhandlingerne, og det ville ærligt talt have klædt dem bedre at rette deres vrede mod RV og Alternativet i stedet.

90 mandater alene med den tid vi går i møde er for usikkert. Og enig med Thor. Mai er skinger det samme med Francisca R. Med fem og 3 % tilslutning, kan man ikke påstå det er det vælgerne vil have. Hvorfor tror de ikke mere på egne resultater.
Pernille Vermund vil blive en døgnflue. Næste valg er hun ude