Langt flere dør af asbest end tidligere antaget: ”Det bekræfter desværre vores mistanke”

Det haster med at få en ny ordning på plads, så ingen skal risikere at blive udsat for asbest, lyder det fra forbundsformand.
Foto: Jonas Krøner
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet
1.300 danskere dør årligt som følge af sygdomme relateret til asbest.

Det viser helt nye beregninger fra et europæisk samarbejde mellem journalister, som TV2 Nord har deltaget i.

Hidtil har antagelsen været, at omkring 300 danskere hver år dør af sygdomme, som skyldes det livsfarlige materiale asbest.

De nye beregninger bekymrer forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen, men tallene overrasker ikke.

“Det overrasker mig desværre ikke, at der nu er beregninger, der peger på, at antallet af dødsfald er langt højere end tidligere antaget. I Blik- og Rørarbejderforbundet møder vi alt for ofte kollegaer, der er blevet syge af at have arbejdet med asbest,” siger Henrik W. Petersen, der er forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, og fortsætter:

“Hvert eneste sygdomstilfælde og hvert eneste dødsfald er en tragedie for det enkelte menneske, deres familie og deres kollegaer”.

Haster med ny ordning

Dagen før folketingsvalget blev udskrevet, aftalte et bredt flertal i Folketinget, at der skal indføres en autorisationsordning på asbestarbejde.

Udviklingen af ordningen skal ske med inddragelse af arbejdsmarkedets parter og i samarbejde med relevante myndigheder. Og det arbejde skal, ifølge Henrik W. Petersen, sættes i gang så hurtigt som muligt.

“Det haster i den grad med at få en autorisationsordning på plads. Og den skal selvfølgelig skrues sammen på en måde, så ingen risikerer at blive udsat for asbest – hverken derhjemme eller på arbejdet,” siger han.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Før i tiden stod håndværkere med en vinkelslipper ude i det fri og skar hjørner af asbestholdige eternitplader. Oftest uden en maske eller anden art af beskyttelse. Ligesom der blev boret huller til montageskruerne. Det var meget almindeligt. Måske frem til 1984-88, hvor asbestholdige eternitplader blev udfaset. Sådan var det vel også med andre asbestholdige materialer.

Med mit kendskab til byggeri blev eternit tagplader allerede inde 1970 leveret med afskårne hjørne og med forboret huller. Det betød at den foreskrevne lægteafstand skulle overholdes samt at plader til nederste og øverste række blev lev. uden afskæring i henholdsvis bund og top.
Når det gælder følgevirkning fra asbest, var de mest udsatte, dem der var ansat på eternitfabrikken, derefter de tømrer som arbejdede på akkord og næsten udelukkende var beskæftiget med oplægning af eternittagplader.

Der skal være kønskvoter for folk, der udsættes for asbest. Alt for mange hvide mænd er overrepræsenterede. Hvor er Stine Bosse? Hvornår skal de syriske kvinder ud sammen med Stine Bosse og arbejde med renovering af eternittage, rørisolering og ventilationskanaler?

Asbest er et tydeligt tegn på den strukturelle racisme i Danmark. Hvornår bliver det Alis tur?

Bare rolig Peter Jensen. Mænds gennemsnitlige levealder er ved at hale ind på kvindernes. Så damerne er godt på vej ind i de sundhedsbelastende mandefagene. Og nu, hvor vi taler om ligestilling. Mennesker, som arbejder i de sundhedsudfordrende arbejdsopgave skal have lagt mere i løn end dem der hænger ud inde på kontorerne. I dag har de såkaldte gode jobs ALLE fordel. Særdeles gode løn- og arbejdsforhold med løn under sygdom, ingen arbejdsulykker, bedre arbejdsmarkedspensioner end erhvervsuddannelserne og meget andet. Alt imens andre må gå på arbejde med helbred og livet som indsats til dårlige løn, arbejdsforhold, pensionsforhold.

Præmien for livsforsikringer er f.eks. afhængig af det arbejdsområde du arbejder med. Så forsikringsselskaberne har for længst fundet ud af det.

I dag foregår der mange renoveringer af huse fra 60, 70, 80 erne. Der er ofte asbest i fliser, klinker, fuger mm. Der burde undersøges for asbest, ved renovering, så det kan nedtages efter forskrifterne for arbejde med asbestholdige materialer !

Inden "asbesthysteriet" får overtag, skulle man måske overveje om man ikke helt skulle forbyde rygning, ifl. div. statistikker dør der ca. 14.000 personer af rygerelaterede sygdomme om året.
Asbest udgør i de samme statistikker ca. 300 personer om året. (Som der nu er nogen der mener er meget højere, ca. 1.300 personer om året).
Et stop for rygning er noget nemmer og billigere at iværksætte, end undersøgelse af elle byggematerialer der er anvendt indtil asbest blev forbudt. Asbest blev også brugt ril bremsebelægninger på biler og til tætningsbånd til brændeovne og lign. At asbest skulle udgøre en stor del af lim og fugemasser tvivler jeg meget på, asbest er ikke særligt "klæbrigt" tværtimod, det er en naturlig fremkomst visse steder på jorden (et naturprodukt).
At der skulle være asbest i klinker og fliser er nyt for mig da det fremstilles af ler som brændes med glasur.
I de renoveringsarbejder der foretages efter et arkitekt/ingeniørprojekt er der i henhold til lovgivningen beskrevet at evt. asbestsanering skal udføres i h.t. arbejdstilsynets regler og forskrifter herom.
Forresten hvad med den asbest der er drysset ud på vejene, når biler bremser, hvor mon det er endt henne? I vejgrøfterne og markerne hvor der dyrkes foder til husdyr for ikke at glemme nedsivning til grundvandet, jo, der er nok at bekymre sig om, sært at menneskers levealder har været stigende efter industrialiseringen begyndte, med al den forurening det har medført.

Der fundet optagelser af asbestholdige rørpakninger i et loft i Pyrus-julekalenderen, hvorfor denne er blevet trukket tilbage. Der skal optages en ny vinterkalender uden asbest fyldt med arabiske kvinder i niqab, der tilbereder halalslagtet vegetarsteg og klimaænder, så det svarer samfundsudviklingen og den nye tid. Vi gamle strukturelle racister skal skamme os. Sikandar Siddique skal være julemand.

Første og nu sidste gang jeg deltager i debatten her !
Hold nu op for en gang forvrøvlet sludder, der skrives i kommentar feltet. Troede PIO var et seriøst medie !!

Det har du helt ret i, der er ikke asbest i hverken fliser eller klinker, det ville ødelægge forbrændingen.

Asbest er farligt fordi fibrene har nogle kroge disse kroge er brudt når vi taler om asbeststøv fra bremser derfor er dette støv ikke helt så farligt

Så skal du nærmest brække alle boliger ned fra før 1980'erne. For foruden asbestholdige bygge materialer indeholder 8 ud af 10 bygninger fra 1950 til 1970'erne miljøgiften pcb. I fugemasse er der fundet koncentrationer som er 4000 gange højere end grænsen for farligt affald. Sådan kan du grundlæggende blive ved. Der findes 100.000 vis af menneskeskabte kemikalie forbindelser, hvoraf kun 2-3 tusind er undersøgt for helbredsmæssige konsekvenser. Resten, altså over 90%, er der kun fastsat en en politisk grænse for den mængde vi mennesker og vores omgivelser sandsynligvis kan tåle. Et tal ud af den blå luft så at sige. Vi bader bogstaveligt talt, dag og nat, i kemikalier og micro partikler alle vegne. I byer er luften fuld af sod partikler og microplast og andet partikler fra bl.a. bildæk og bremsebelægninger. Og meget mere.

Det er et spørgsmål og fordele og ulemper. Men ofte skal noget bare være nyt for automatisk at være godt. Også selv om nogle lærte folk stiller sig op og råber det er både farligt og uhensigtsmæssig. Det ser vi hele tiden. Kongen af den pop har indtil nu været klimaforandringerne, som nærmest er selvdestruktion.

Fremskridt gennem teknik udviklet af meget kloge mennesker. Ikke.

Annonce