Erhvervsminister langer ud efter Danske Bank

Simon Kollerup (S) kritiserer Danske Bank for at skærpe kravene til boligkøbere midt i coronakrisen.
Manges øjne har været rettet mod Danske Bank i den seneste tid.

I lyset af coronakrisen har både regeringen, Nationalbanken, bankernes egen interesseorganisation Finans Danmark, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Finanstilsynet opfordret bankerne til ikke at udbetale udbytte til sine aktionærer.

(...) opfordret bankerne til ikke at udbetale udbytte til sine aktionærer

Meldingen fra Danske Bank har hidtil været, at bestyrelsen løbende ville ”følge situationen tæt og revurdere, hvilket udbytte den vil foreslå”.

Men mandag meddelte Danske Bank så, at man ville droppe at udbetale milliardudbytte i form af 7,3 milliarder kroner til sine aktionærer.

Minister: Danske Bank gør det sværere for nye boligkøbere

Tirsdag har Danske Bank dog annonceret, at realkreditinstituttet Realkredit Danmark, som er en del af Danske Bank-koncernen, fordobler udbetalingskravet til boligkøbere.

Fremover skal boligkøbere nu selv stille med 10 procent af købsprisen i stedet for de 5 procent, som er kravet i dag.

Den beslutning vækker undren hos erhvervsminister Simon Kollerup (S), som mener, at der er brug for ro om rammerne i forhold til boligkøb:

Det er meget uheldigt i en situation, hvor vi har et stort og fælles ansvar

”Selvom jeg erkender, at vi står i en vanskelig situation lige nu med coronaudbruddet, så gør Danske Bank det med denne beslutning sværere for nye boligkøbere at købe deres første bolig. Det er meget uheldigt i en situation, hvor vi har et stort og fælles ansvar om at skabe ro om økonomien, ikke mindst på boligmarkedet,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Krav til banker lempet 

Den 12. marts affyrede regeringen det tunge skyts, da finansminister Nicolai Wammen (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede fire initiativer, der skulle holde hånden under danske arbejdspladser og dermed også dansk økonomi.

Et af initiativerne var en frigivelse af den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer. Ifølge regeringen betyder tiltaget, at bankerne har fået adgang til 200 milliarder kroner i ekstra udlånskapacitet.

Vi har behov for banker i Danmark, der forstår at løfte deres del af samfundsansvaret

Derfor undrer erhvervsministeren sig over, at Danske Bank nu pludselig vælger at fordoble kravet om boligkøbernes udbetaling. Han minder i den forbindelse om det samfundsansvar, som banker og realkreditinstitutter, herunder Danske Bank og Realkredit Danmark, forventes at leve op til:

”Vi har behov for banker i Danmark, der forstår at løfte deres del af samfundsansvaret, og som hjælper med at holde hånden under boligmarkedet og danske boligejere. Derfor er jeg også glad for, at det ikke tyder på, at de øvrige banker følger Danske Banks beslutning,” lyder det fra Simon Kollerup.

Ejendomsmæglere kritiserer Danske Bank

Danske Banks realkreditstramning møder også kritik fra landets ejendomsmæglere, som mener, at det vil få negative konsekvenser for boligmarkedet.

Der er i den nuværende situation brug for lempelser og ikke stramninger på boligmarkedet

”Der er i den nuværende situation brug for lempelser og ikke stramninger på boligmarkedet, som er utrolig vigtigt for hele den danske økonomi. Det er vigtigt, at man slår koldt vand i blodet og ikke overreagerer på en måde, som vil smitte negativt af på hele samfundet,” siger Ole Hækkerup, administrerende direktør i brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening, til erhvervsmediet Finans.

placeholder

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Arvid Nielsen, har du et argument, eller er du bare en sur gammel mand, der skal have luft for sine frustrationer?

Hummelgaard argumenterer for at opsplitte bankerne og sætte dem under administration, i erkendelse af, at de ikke er i stand til at udvise det samfundssind, som kan kræves af institutioner med så stor samfundsmæssig betydning, som bankerne reelt har.

Han nævner det ikke direkte, men det ligger mellem linierne, at store koncerner, hvis eneste drivkraft er et profitmotiv, ikke af sig selv vil kunne vise hensyn til resten af samfundet. Det var profitmotivet, der lå til grund for krisen i 2008-09, og det er profitmotivet, der ligger til grund for den nuværende krise. Covid-19 var blot den udløsende faktor - økonomien var ramlet sammen under alle omstændigheder, således som den gør ca. hvert syvende år.

Så længe vi har kapitalisme vil der være cykliske kriser, så det er kun udtryk for rettidig omhu at regulere bankerne, når de nu alligevel skal have økonomisk hjælp fra skatteborgerne med jævne mellemrum. Personligt ser jeg ingen grund til at aktionærerne skal have udbytte, da de jo ikke er udsat for nogen risiko overhovedet - det plejer jo at være argumentet for at tillade dem at lukrere på andre menneskers arbejde, at dfe sætter deres penge på spil og risikerer at tabe dem. Men når staten alligevel træder til og redder bankerne, når de ryger på røven, er der jo ikke nogen risiko overhovedet.

Skulle man kritisere Hummelgaard for noget, skulle det da være, at han er alt for flink over for bankerne.

Jeg vil bare gøre opmærksom på, at det ikke er mig, der har skrevet ovenstående indlæg.
Til gengæld ligner sprogbrugen den, som vi har set Thomas bruge alt for længe.
Selvom han benytter sig af brugernavnet "Avid Nielsen" er det tydeligt, at han forsøger at tillægge mig, Arvid Nielsen, disse fuldstændig horrible holdninger.

Undskyld, Arvid, det var ikke meningen at skælde ud på dig, du plejer jo at have styr på dine holdninger ;-).

Annonce