Uligheden er steget: “Det lever vi med,” siger fungerende S-minister

Fungerende beskæftigelsesminister afviser, at S har begået løftebrud: “I Socialdemokratiet stirrer vi os ikke blinde på gini-koefficienten”
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Peter Hummelgaard (S), justitsminister
Som en del af forståelsespapiret mellem Socialdemokratiet og dets tre støttepartier, SF, De Radikale og Enhedslisten, blev det op til regeringsskiftet i juni 2019 aftalt, at S-regeringen forpligtede sig til at arbejde for at reducere uligheden.

Men nu viser nye tal fra Danmarks Statistik, at gini-koefficienten, som er et mål for indkomst-ulighed, steg fra 29,7 i 2020 til 30,2 gini-point i 2021.

“Det er,” skriver Danmarks Statistik “den højeste gini-koefficient siden dataseriens start i 1987, hvor den var på 22,0.”

Danmarks Statistik oplyser, at den stigende ulighed især skyldes en stor stigning i formueindkomsterne.

Fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser, at stigningen i gini-koefficienten er udtryk for, at Socialdemokratiet har brudt sit valgløfte:

gini-koefficienten er en ufuldstændig og utilstrækkelig måde at anskue ulighed på

“Det synes jeg bestemt ikke. For det første mener jeg, at gini-koefficienten er en ufuldstændig og utilstrækkelig måde at anskue ulighed på. For det andet mener jeg, der er gode forklaringer på stigningen i uligheden,” siger Peter Hummelgaard til Berlingske.

Tidlig pension og stop for modregning

Han understreger, at selv om flere beslutninger under den forgangne regeringsperiode trak gini-koefficienten op, så bidrog beslutningerne alligevel - set med socialdemokratiske briller - til at skabe mere lighed i samfundet.

Som eksempel nævner Peter Hummelgaard vedtagelsen af retten til tidlig pension, en hævet tobaksafgift og et stop for modregning af pensionisters ægtefællers indkomst.

Det er alle tiltag, som - målt i gini-koefficient - øger uligheden, men som ifølge Hummelgaard, alligevel øger ligheden i samfundet.

Hummelgaard understreger, at alle samfundsgrupper har oplevet en mærkbar indkomstfremgang de seneste år, men også at de allerrigeste samtidig har forøget deres formuer markant:

“Det lever vi med. I Socialdemokratiet stirrer vi os ikke blinde på gini-koefficienten,” siger Peter Hummelgaard.

Og derfor ligger vi ikke søvnløse over en høj gini-koefficient

Han fremhæver, at de ti procent fattigste danskere faktisk er den indkomstgruppe, der har oplevet næststørst procentvis fremgang i købekraften i de seneste ti år frem til 2021, og han glæder sig over, at velstanden stiger for alle grupper i samfundet:

“Og derfor ligger vi ikke søvnløse over en høj gini-koefficient.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

DER VAR ENGANG !!!!

JEG HAVDE STOR TILLID TIL HUMMELGÅRD !!

DEN ER TOTAL VÆK - SÅ HAM TALE I FOLKETINGET !!!

HVOR HAN ANGREB DE FATTIGE BØRN, DE SKULLE IKKE HAVE HJÆLP !!!

Uligheden steg enormt i 2021 pga rekord store aktie stigninger. Kurserne er faldet i 2022 så gini er faldet igen

Det er jo efterhånden både åbenlyst og velkendt, at gini-koefficienten ikke er nogen særligt brugbar målestok.

HUMMELGÅRD hvor har du "forandret" dig. Engang virkede du så klart for den såkaldt "lille mand/manden på gulvet". DET GØR DU IKKE MERE. Måske er virkeligheden sådan at når først en politiker har fået "indflydelse" så
opdager man deres "sande ansigt". Du SKUFFER Hummelgård. Du SKUFFER så sandelig STORT. Og det gør resten af
S også. Er der overhovedet nogen tilbage inde på BORGEN der har forståelse for "manden på gulvet".Eller for den store gruppe borgere som man roligt kan kalde for landets svageste. Disse mange der må hutle sig gennem livet. Af mange forskellige årsager. Men,mest fordi de aldrig har ejet en øre.Og fordi de aldrig fik muligheder eller chancer for at komme såkaldt "videre" i tilværselsen. For det ER jo stadigvæk SÅDAN at ULIGHEDEN kan ses OVERALT. En ulighed størrer end størst. Hvor riges børn vokser op til helt andre liv end de fattiges børn gør. For FATTIGDOM nedarves akkurat som RIGDOM gør.

Ika: hvad er det der får eller har fået dig til at tro, at Hummelgård skulle kunne ændre generationers uligheder på en tre års regeringsperiode. ?
Hvis du er skuffet over at det ikke er blevet væsentlig bedre de seneste år må det skyldes en umådelig stor naivitet hos dig.

HUMMELGÅRD ....meld dig under Liberal Alliance eller en af de andre BLÅ partier.DER HØRER DU HJEMME.I stedet for i Socialdemokratiet. I samme forbindelse kan du tage METTE FREDERIKSEN med.

HØRER "BLÅ" HOLDNINGER HJEMME I ET PARTI SOM SOCIALDEMOKRATIET ????? NEJ absolut ikke.

plus 60 årige langtidsledige der ikke har fundet en arbejdestgiver der vil ansætte dem,
bliver trukket 1000.kr hver månded pga 225 timers reglen
Det er en regel som giver støre uligehed blandt de fattigeste.
Og det er en regel som folketinget har det fulde ansvar for

225 timers reglen er kun lavet for at tilfreds-stille dem med mange penge
altså folk med ondt i røven over at nogle af deres skatte kroner går til
overførsels indkomster.
1000 kr minder hver månded gør en fattiger og uligeheden større

Afskaf 225 timers reglen NU

Velfærdsstaten er med den udmelding historie nu. Nu går Socialdemokratiet The-American-Way. Hvem havde troet det?

For bare 3 år siden gik Socialdemokratiet til valg på at genoprette de Socialdemokratiske værdier som ulighed. Har ledelsen i Socialdemokratiet mon været bortført af aliens fra Mars og udsat for psykedeliske eksperimenter. Eller hva???

Erik Johannsen hvor har du ret.
Danmark lefler for Amerika. Og tror USA redder os fra afgrunden. Amerika dette store opskruede land der driver af peanutbutter og friture. Danmark er blevet en stat under "stars and stribes".

Annonce