Forhindringer ryddet af vejen: Det styrer mod SVMR

Mere og mere tyder på en flertalsregering bestående af S, V, Moderaterne og De Radikale.
Foto: RV/Martin Stampe, Venstre, Statsministeriet, M/Claus Peuckert - Fotografik: Anders Bredsdorff
Martin Lidegaard (R), Jakob Ellemann-Jensen (V), Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (M)
Meldingerne fra Marienborg & omegn i weekenden og mandag morgen peger alle i samme retning:

Det styrer mod en flertalsregering bestående af Socialdemokratiet (50 mandater), Venstre (23 mandater), Moderaterne (15 mandater) og De Radikale (7 mandater).

En SVMR-regering vil have et solidt flertal på 96 mandater bag sig.

En flertalsregering er et særsyn i dansk politik. Sidste gang en sådan så dagens lys var i 1993 med Poul Nyrup Rasmussens (S) første regering, der bestod af Socialdemokratiet, De Radikale, CD og Kristeligt Folkeparti.

Søndagens vigtige begivenheder

En række begivenheder søndag peger alle mod, at regeringsforhandlingerne ender i en SVMR-konstruktion. Og at den ser dagens lys meget snart.

Først på eftermiddagen søndag trådte Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, frem for journalisterne på Marienborg og gav en mærkbar indrømmelse til Socialdemokratiet:

Der er et plaster, der skal hives af

“Vi kan ikke føde en regering, der starter med at lave juridiske undersøgelser af statsministeren. Der er et plaster, der skal hives af,” erklærede Lars Løkke Rasmussen.

Et par timer senere gav Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, samme indrømmelse:

“Et af spørgsmålene, som vi har brugt meget tid på, er advokatvurderingen. Vi har ikke set helt ens på tingene. Meldingen er selvfølgelig, at man ikke kan starte en regering med en advokatvurdering,” lød det fra Venstres formand.

Dermed er en af de helt store forhindringer for Venstres og Moderaternes deltagelse i en regering med Socialdemokratiet ryddet af vejen.

Endnu et par timer senere fik TV-seerne indblik i betydningen af, at både Venstre og Moderaterne nu har opgivet deres hidtidige krav om en advokatvurdering af minkforløbet.

Mette F.: Alle må bøje sig mod hinanden

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) trådte for første gang længe frem for TV-seerne først i DR’s TV-Avisen 18.30 og igen i TV 2’s Nyhederne kl. 19.

trådte for første gang længe frem for TV-seerne

Her erklærede hun sig optimistisk i forhold til at danne en bred regering. Hun understregede endnu engang, at hun beklager mink-forløbet, og at det nu handler om at fremme udbetalingen af erstatninger til minkavlerne. Og også at styrke blandt andet Justitsministeriet, så manglende lovhjemmel - som det skete i mink-forløbet - aldrig opstår igen.

Venstres retræte på kravet om advokatvurdering blev omgående kritiseret mange steder i Venstres bagland. Men hos organisationen Danske Minkavlere er der i stedet fokus på at kigge fremad:

“Jeg håber på en ny regering med den helt nødvendige politiske handlekraft, der kan få forløbet med sagsbehandling, taksationskommissioner og nedrivninger til at gå meget hurtigere, end det gør lige nu,” lød det således søndag eftermiddag fra Dansk Minkavleres formand, Tage Pedersen.

Socialdemokratiske indrømmelser er nødvendige

Mette Frederiksen understregede også, at alle må indgå kompromiser - og bøje sig mod hinanden - før en bred regering kan blive til virkelighed. Underforstået: Også Socialdemokratiet må give køb på hidtidige positioner.

I den forbindelse bekræftede Mette Frederiksen - uden at være konkret - at et af de emner, der har været drøftet i regeringsforhandlingerne, er skat.

Det er velkendt, at en hævelse af topskattegrænsen er en borgerlig mærkesag, ikke en socialdemokratisk. Men Mette Frederiksen og Socialdemokratiet foreslog kort inde i valgkampen skattelettelser for fire milliarder kroner. Konkret ved at hæve beskæftigelsesfradraget til folk i job. Størstedelen af pengene skal findes ved at skære i jobcentrene.

Et andet område hvor Socialdemokratiet meget tænkeligt kommer til at give indrømmelser er på tilbagetrækningsordninger, som Danmark i øjeblikket har hele tre af: Efterløn, seniorpension og den nye rettighed, Arne-pensionen.

Både Venstre, Moderaterne og De Radikale ønsker en sanering af ordningerne.

skal der pilles ved en af tilbagetrækningsordningerne peger pendulet på efterlønnen

Venstre har dog forud for valgkampen fredet Arne-pensionen. Det var Lars Løkkes regering, der fødte seniorpensionen, så skal der pilles ved en af tilbagetrækningsordningerne peger pendulet på efterlønnen.

De Radikale også på Marienborg 

Søndag blev det bemærket, at De Radikale ikke var på Marienborg. Men det ændrede sig sent søndag aften. For kl. 22.30 dukkede De Radikales forhandlerhold op på Marienborg.

Mandag morgen slår De Radikales leder, Martin Lidegaard, en optimistisk tone an i et Facebook-opslag, der i udgangspunktet handler om, at Lidegaard har fødselsdag i dag mandag. Men i opslaget får Lidegaard også luftet, at dagen for ham og De Radikale måske byder på endnu flere gaver.

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skal vi gætte på
- at den muslimske indvandring bare fortsætter og fortsætter?
- at Dan Jørgensens klimacirkus bare fortsætter og fortsætter?
- at Covid-19 nedlukninger og "vacciner" hurtigst muligt glemmes?
- at mink-sagen, FE-sagen og Ahmed Samsam-sagen hurtigst muligt glemmes?
- at det i øvrigt bliver business as usual, bare lidt værre år for år?

Og du trænger vist til behandling

En dobbelt ko-vending!

Først en fra Jacob vedrørende mink-sagen

Så en fra Mette vedrørende CO2 afgifter på landbruget!

Bonde og arbejder finder sammen således at dansk landbrug overlever!

Bonde og arbejder finder sammen således at danske fødevarearbejdspladser bevares!

Bonde og arbejder finder sammen således at fødevare-priser holdes i ro de næste 10 år!

Bonde og arbejder finder sammen således at inflationen generelt holdes i ave!

Bonde og arbejder finder sammen således at Putin og hans inflation kan bekæmpes!

Ko-vendinger til fordel for den enkelte dansker!

En ny Kanslergade -regering!

Så på trods af en kold december 2022 er der ingen ko på isen!

Fire partier med nypudsede ko-fangere er parat til at møde tidens udfordringer!

Med fire chauffører bag rattet kan selv de mindste bump på vejen imødeses i god tid!

Forhindringer på vejen ses under to gange fire øjne!

Blæk-sprutte-regeringen med et øje til hver af de otte politiske fangarme!

Den Vendbare blå/røde humør-blæksprutte er årets bamse-julegave 2022!

Selv selv på Amalienborg slotsplads næste mandag!

Aksel Jensen - hvad mener du om at Rosa Lund, på grund af sygdommen sklerose, bliver nødt til at at tage sygeorlov fra folketinget, da hun skal behandling med en ny medicin der giver bivirkninger???

Du springer jo let hen over emnet i denne artikel:

https://piopio.dk/efter-sygemelding-stor-stoette-fra-baade-roede-og-blaa

https://piopio.dk/comment/31456#comment-31456

Aksel Jensen - har du nogen menneskelige egenskaber eller er du bare ude på at se dit eget navn på tryk???

Jeg har længe haft en dårlig fornemmelse over det, der er på vej, og jeg føler mig ikke den mindste smule beroliget af denne artikel.

Advokatundersøgelsen ville være en total ligegyldighed, hvis det ikke var for det, at den koster så mange penge, og er spild af alles tid. At de blå har haft den som et vigtigt punkt skyldes jo kun, at de ikke har noget reelt salgbart på hylderne, og herudover var det jo bare chikane af en modstander.
At sælge advokatundersøgelsen for topskattelettelser vil fandeme være en dårlig handel.

Og så er skattelettelser altså ikke synonymt med topskattelettelser. Skattelettelser i bunden er der intet galt i, hvis der er råd til det. Skattelettelser i toppen er derimod bare en gavebod til de rige, lidt godter til dem med meget høje lønninger, og en langemand til alle os andre.

Jeg håber virkelig ikke, det her afspejler den aftale, der er på vej.

..............og METTE FREDERIKSEN bliver reduceret til det samme, som en af de "TRE SMÅ GRISE ", når de står overfor den "STORE STYGGE ULV",som forklædt banker på døren for at ÆDE dem.
Landets fattigste borgere og landets svageste bliver SORTEPER. Samt alle LØNARBEJDERE med lavindkomst.

Annonce