Så er der tre partier tilbage

De Radikale er ude af regeringsforhandlingerne
Foto: Det Radikale Venstre
Martin Lidegaard, politisk leder, De Radikale
Mette Frederiksens nye brede regering bliver uden De Radikale.

Det oplyser den radikale leder, Martin Lidegaard, til flere medier.

Dermed ser det ud til, at den meget snart kommende regering kommer til at bestå af tre partier: Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

Den kommende SVM-regering er i realiteten en flertalsregering med 89 mandater bag sig.

Ifølge Politikens oplysninger skyldes De Radikales farvel, at partiet ikke var tilfreds med det der lå på bordet på børne- og ungeområdet og klimapolitikken.

"Når vi valgte i allersidste øjeblik at sige nej tak til at sidde i regeringen, så skyldes det, at vi ikke fandt det helt samme ambitionsniveau på det, der handler om Danmarks fremtid," siger Martin Lidegaard i en kommentar til DR.

De Radikale sad ellers med ved forhandlingsbordet på Marienborg mandag aften og hele natten til tirsdag. Partiets forhandlere forlod Marienborg samtidig med forhandlere fra Venstre ved otte-tiden tirsdag morgen.

Lidegaard: Rwanda-knast var løst

Martin Lidegaard afviser over for DR, at De Radikales farvel til den brede regering skyldes uenighed om et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda:

Rwanda-nøden har vi faktisk knækket

"Rwanda-nøden har vi faktisk knækket. Vi har fundet en landingsbane med den nye regering. Landingsbanen kan man se, når regeringsgrundlaget kommer, og det hviler vi fint i."

Martin Lidegaard er dog ikke sikker på, at den omtalte landingsbane, nu hvor De Radikale har trukket sig fra forhandlingerne, så også bliver medtaget i det endelige regeringsprogram for en SVM-regering, som Lidegaard forventer præsenteres onsdag.

Lidegaard oplyser, at De Radikale hverken bliver støtteparti eller opposition til den forventede kommende SVM-regering. Han understreger, at De Radikale heller ikke vil medvirke til at vælte Mette Frederiksens nye, brede regering:

"Jeg vil betegne os som frie fugle, som vil støtte regeringen i mange af de reformer, man ønsker at gennemføre."

For lavt ambitionsniveau på især uddannelsesområdet

På Facebook begrunder Martin Lidegaard yderligere De Radikales udtræden af regeringsforhandlingerne med et for lavt ambitionsniveau på især uddannelsesområdet:

Det gælder klima, det gælder vores børn, og det gælder særligt på uddannelsesområdet

"For det første har den samlede prioritering af Danmarks fremtid ikke samme ambitionsniveau som reformerne. Det gælder klima, det gælder vores børn, og det gælder særligt på uddannelsesområdet.”

”For det andet er jeg overbevist om, at Radikale Venstre nu som fri aktør på disse afgørende områder kan bidrage som en konstruktiv aktør. Vi er med i alle betydende forlig og vil samarbejde med alle væsentlige aktører i det danske samfund. Sagt med andre ord, tror jeg på, vi kan spille en vigtig rolle."  

 
placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Positivt at Radikale forhåbentlig ikke får indflydelse på politikken over for de massetilvandrede muslimske bosættere. Det er til at overskue, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver den største halalhippie i en kommende regering.

Den stramme udlændinge politik igennem de seneste 20 år skyldes udelukkende Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlang for en VK regering for at VK har kunnet destruerer velfærdsstaten Danmark. Intet andet. Men som du sikkert har opdaget Peter Jensen er Dansk Folkeparti og deres lige komplet ude af billedet. Nu bliver det Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, som kommer til at definere udlændinge politikken. Og alle de tre partier er positive for indvandring.

Heldigvis. for Danmark får et stort behov for indvandring de næste mange år. Mindst 50.000 pr. år.

Håber seriøst der kommer flere og flere indvandrere til landet bare for at irritere dig!
Du virker fremmedfjendsk og en indebrændt type. Kalder for muslimer for bosættere, du skulle tage og skamme dig over at omtale mennesker, du åbenbart ikke bryder dig om, som sådan. Det må nok ikke være sjovt for dig at alle de racistiske partier ikke fik det drømmevalg de havde håbet på. Det er tydeligt folk ikke gider jer mere.

Ja de radikale vil få større magt ved at stå uden for regeringen hvis denne ikke har et flertal, hvilket i den aktuelle situation, betyder at DF skal inviteres med i regeringen og det forestiller de Radikale sig næppe at Mette Frederiksen har modet til ?

S, V og M har et flertal på 89 mandater mod 86 mandater til oppositionen når man fraregne Færøerne og Grønland (som jo er tilknyttet S og V).

S + V + M har 89 mandater tilsammen. Det er de facto et flertal.

Dermed får RV ikke afgørende indflydelse, medmindre de allerede har fået noget med i regeringsgrundlaget, som bliver hængende. Og jeg fornemmer desværre, at vi ikke helt kan udelukke den mulighed.

"S + V + M har 89 mandater tilsammen. Det er de facto et flertal"
kun så længe de nordatlantiske mandater ikke tæller med: 179-89=90!
.

Jeg finder det ærligt talt noget foruroligende, at de har været med så længe, og endnu mere at de har fået en "landingsbane, de kan se sig selv i" på Rwanda-spørgsmålet. Selv uden at vide noget om detaljerne er jeg nærmest fuldstændig sikker på, at det ikke er noget, jeg ville bakke op om.

Jeg går ud fra, at alle klare radikale fodaftryk bliver pillet ud igen, nu de endelig er ude.
Ikke også?

Vi kan da håbe.

Regeringen har 89 plus 3 mandater, altså 92, og R og SF vil støttemange af forslagene, andre der vil støtte andre steder er LA og DF, så det er rimeligt stabilt, og der er ikke 90 i mod. Det har været godt politisk håndværk fra Mette F s side. Og hvis ikke de blå havde været så forhippet på at vinde et valg på at nedgøre MF og puste minksagen op, til noget de i sidste ende ikke magtede at fuldføre, også fordi de godt ved, der ikke er belæg for den sags og en rigsret. Det var der ikke før valget, og ej heller nu. Vælgerne har talt, og siger ja til MF og S og nej til mere bøvl fra blå blok. Jeg er ikke vild med hverken Løkke eller Ellemann, men kan de levere, kan jeg acceptere. Ø og Åer bestemt ej heller rimelige at være i stue med hele tiden.

Helt enig. Godt håndværk af Mette Frederiksen. Fremragende håndværk, faktisk. Ellemann er slået til plukfisk, og Lars Løkke er alligevel ude ved næste valg.

Helle@ Kalder man det virkelig flertalsregering selvom de "kun" når op på 89??
Bliver de nordatlantiske ikke bare støttepartier? Skal de ikke deltage i regering, hvis de kan kaldes flertalsregering?

Jeg giver op - Jeg fatter simpelthen ikke de Radikale - Hvad skulle alt det bøvl og ballade til , med kravet om valg i utide ,og med det ultimative krav at den skulle baseres over midten , med deltagelse fra begge sider -
De fik deres vilje om et valg og seriøse forhandlinger om en bred regering - For så til sidst når det hele spidser til - at smutte fra det hele -
Der er vel ingen grund til at rippe op i de gamle citater om de Radikales vilje til at indgå forpligtende aftaler - men bare konstatere at de er eviggyldige -

Ordet du glemte, var vel "slingrefise"?

Ja , det kunne det godt være -
Men også dette fra salig Svend Auken “At fastholde det Radikale Venstre på et politisk standpunkt er ikke svære end at sømme budding fast på en væg “ :-)

Annonce