Regeringsgrundlag præsenteret: Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt

Styrkelse af den danske model, flere penge til erhvervsskolerne og udvidelse af Arne-pensionen, er blandt den nye regerings politiske mål.
Foto: Statsministeriet
Mette Frederiksen (S), statsminister, foran Marienborg
Et ambitiøst arbejdsfællesskab.

Sådan lød det fra fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) da hun onsdag, sammen med Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterede SMV-regeringens politiske grundlag.

En bred regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

Flere gange understregede hun, at det er tre meget forskellige partier, som nu går i regering med hinanden. Tre partier som ikke er enige om alting:

"Vi er tre meget forskellige politiske partier, som nu indgår i et arbejdsfællesskab med det klare mål at tage ansvar," sagde hun.

"Trods vores uenigheder har vi besluttet os for at gå sammen. Vi har alle måtte strække os mod hinanden. Men resultatet er en reformregering, som vil tage fat i de udfordringer, landet står overfor."

Det afspejler sig også i regeringsgrundlaget, hvor der vil være noget som er klassisk rødt, noget som er mere klassisk blå politik og endelig noget som er noget helt nyt, fortalte Mette Frederiksen.

Arne-plus og højere dagpenge

Regeringsgrundlaget, som de tre partiledere og kommende regeringskolleger præsenterede, er et digert værk på 63 sider med overskriften "Ansvar for Danmark".

Den nye regering har en lang række større og mindre reformer af det danske samfund i støbeskeen.

En stor skattereform, sundhedsreform, en reform af den offentlige sektor, der skal give mere frihed til de ansatte og nye, ambitiøse klimamål.

Den nye regering vil bl.a. afskaffe seniorjobordningen og sammenlægge seniorpension og retten til tidlig pension til én ny tilbagetrækningsordning.

Mette Frederiksen kaldte ordningen for "Arne plus"

Der vil blive tale om en rettighedsbaseret model og en visitationsmodel, der begge kan opnås op til tre år før folkepensionsalderen, med mulighed for tildeling af pension i halve år og med et månedligt ydelsesniveau på cirka 15.000 kroner, står der i regeringsgrundlaget.

Regeringen vil også forhøje dagpengesatsen, give større ansvar til A-kasserne for at hjælpe arbejdsløse i job, og så vil der blive oprettet en permanent trepartsinstitution, så lønmodtagerne bliver sikret indflydelse.

Der er også en anden lille tidlig julegave til fagbevægelsen i regeringsgrundlaget.

Regeringen vil nemlig anlægge et annullationssøgsmål om EU’s mindstelønsdirektiv.

Har lyttet til lærlinge

Den nye regering vil også give erhvervsuddannelserne et markant løft og samtidig se på mulighederne for at skærpe adgangen til de gymnasiale uddannelser.

Regeringen ønsker en markant styrkelse af erhvervsuddannelserne sådan, at flere unge vælger erhvervsskolerne frem for det almene gymnasium.

Det skal bl.a. ske ved investere i, at erhvervsskolerne har det rette udstyr og de rette lærerkompetencer, noget af det som det såkaldte Lærlingeoprør har sat fokus på.

Skattelettelser og skattestop

Den kommende regering vil også bruge fem milliarder kroner på en stor skattereform.

Fire milliarder kroner skal bruges på at sænke beskæftigelsesfradraget, som alle betaler.

Så sænker halverer man topskatten for indkomster op til 750.000 og indfører i stedet en ny top-top-skat for dem der tjener mere end 2,5 millioner kroner om året.

Endelig vil regeringen nedsætte bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder fra 15 til 10 procent.

Læs hele regeringsgrundlaget her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kan vi mon få et klart svar på, om der skal forhandles videre med Rwanda? Det er ikke nævnt i regeringsgrundlaget, men både Morten Messerschmidt og Politikens Kristian Madsen tager for givet, at det er droppet.

Har RV virkelig fået deres vilje, selvom de trak sig ud?

Som jeg hørte det på pressemødet, så arbejdes der videre på projektet, men man vil søge at få flere EU-lande med.
Men Mette F. sagde at man var villig til at fortsætte alene, hvis det skulle blive nødvendigt.

Lidegård fortrød næsten at han ikke gik med. der var kun 2 ting der ikke var kommet med i grundlaget. det punkt der skilte dem var kun 2 ministerposter. så havde vi haft RV mandater også.

Men nu er det jo ret begrænset, hvad han kan få lov at bestemme i RV.

Spændende med den nye regerings-danelse, som vi har ventet længe på, -måske ikke helt som håbet,,🚩men som forventet..
Nu venter vi på Minister holdet håber det bliver så godt&stærkt som muligt..dog tillykke til Mette F med de forhandlinger der er gjort 🚩

En ting kan I alle sammen være helt sikker på. Nu høre vi aldrig igen om minksagen igen på hverken Jyllands-Posten eller Berlingske-Tidender. Not a word.

For nu føre Mette en politik for dagen, som er mere blå end selv Liberal Alliance kunne finde på.

Fedt nok med skattelettelser til alle… øh, nåh nej!!
Nu kan pensionisterne igen,igen få lov til at betale gildet…
Ikke så meget som et eneste ord om hvorfor pensionisterne skal vente over 2 år på at følge inflationen! Men på den anden side, så er de jo også bare en byrde!
Så det må være en ommer!!!

Ikke en gang begravelseshjælp blev det til.
Men aktiv dødshjælp går sikkert fint igennem.
Så er der da sparet lidt på pensionerne, til hjælp til topskatte-lettelserne.

Pensionister -forener Eder - politikerne trænger til at der udøves civil ulydighed - sæt samfundet i stå (det kan gøres på mange måder.

Vi kan bare stoppe med at udføre frivilligt arbejde.
Det vil også give et stort indblik i hvor neget, der er sparet væk.

Når landets tre dygtigste politikere sætter sig sammen og under behørig hensyn til hinanden strikker et regeringsgrundlag sammen, synes jeg der er grund til optimisme.
Og så undgik vi de radikale. Den radikale hønsegård ville ikke med,men både Friis Bach og Martin Lidegård ville godt.

"Når landets tre dygtigste politikere"

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen er slet ikke den kategori - hvor får det det fra?
.

"Kvinder dræbes fordi de er kvinder" står der på side 46- 47 af regeringsgrundlaget. Jeg havde da håbet at neo-feministerne paroler ikke komme med i den nye regering da SF,enhedslisten og de radikale ikke er med i koalitionen. "Mænd dræbes fordi de er mænd" bare doublet så mange som kvinderne.

Jakob Ellemann-J passer perfekt til Peter princippet:

Peter-princippet, gren af hierarkilæren, opkaldt efter canadieren Laurence J. Peter (1919-1990), som hævder, at dygtige ansatte i et firma som oftest vil blive forfremmet, indtil de har opnået en position, som de ikke længere besidder de nødvendige evner til at bestride.
Peter udleder som følge heraf, at ansatte i overordnede stillinger derfor ofte netop sidder længst tid i de stillinger, hvor deres kompetence ikke længere slår til. Ligeledes konkluderer Peter, at de bedste medarbejdere i et firma derfor vil være dem, som endnu ikke er blevet forfremmet til det stade, hvor deres inkompetence melder
https://denstoredanske.lex.dk/Peter-princippet

Uden navnet Ellemann var han da aldrig blevet partiformand

Venstre har samme problem som de konservative: en uduelig partiformand - valgt af naive partimedlemmer
.

Det er for mig at se den eneste grund til at SD valgte at gå i regering med fars søn og den lille svindler: SD regner med, at MV-delen af regeringen vil være så inkompetent, at regeringen bare kan køre med klatten og så give de de borgerlige skylden, når det går galt. For galt vil det gå; jeg spår at bukserne sprækker, så vi skal til valgurnerne igen om maksimalt to år.

Den lille soldat har hverken evner eller format - så HAN kører ikke med klatten

Og LLR - han har kun en ting i hovedet: at leve behageligt på andres regning og bekostning - gav vide om han har fundet silkeunderbukserne frem igen, har er en fin mand må vi forstå
.

Annonce