Annonce

Rwanda-plan får “mere juridisk medvind på cykelstien”

Domstol blåstempler britisk Rwanda-aftale: “Positivt,” siger minister
Foto: UNCHR/Eugene Sibomana
Afrikanske flygtninge evakueret fra Libyen med fly til Rwanda. Her ses de ved ankomsten til Kigali International Airport
Mandag slog en britisk domstol fast, at en britiske aftale med det afrikanske land Rwanda om at behandle asylsager i landet, er lovlig.

Aftalen er hverken i strid med FN’s Flygtningekonvention eller Storbritanniens menneskeretlige forpligtelser.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den britiske indenrigsminister oplyser, at den britiske regering nu vil gå videre med planerne om at sende asylansøgere til Rwanda, som i den tidlige sommer blev sat på pause efter indgriben fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Den 16. januar afgøres det, om sagen kan ankes videre til en højere instans i det britiske retsvæsen.

Over for Jyllands-Posten fastslår, at Jesper Lindholm, lektor i flygtningeret på Aalborg Universitet, den britiske domstolsafgørelse giver de danske planer om at lave et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda “mere juridisk medvind på cykelstien”.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) har noteret sig den britiske dom.

“Dommen kan appelleres, og ministeriets jurister skal nu have mulighed for at nærlæse den, men det er umiddelbart positivt, at en britisk domstol finder, at det vil være muligt at overføre asylsøgere til et sikkert tredjeland,” lyder det i et mail-svar fra ministeren til Jyllands-Posten.

Danske Rwanda-planer har været et stridspunkt

Modtagecenteret i Rwanda var en mærkesag for den tidligere socialdemokratiske regering. I den nye SVM-regeringsgrundlag står der følgende om planerne om et asylcenter uden for Europa:

etableres af EU eller i samarbejde med en række andre lande

“Det er regeringens mål, at et modtagecenter uden for Europa etableres af EU eller i samarbejde med en række andre lande, og at det etableres et sikkert sted, der lever op til Danmarks internationale forpligtelser.”

Modtagecenteret har været en kilde til splittelse mellem særligt Socialdemokratiet og De Radikale og Enhedslisten.

De Radikale er tilfredse med det nye fokus i SVM-regeringsgrundlaget på at et eventuelt modtagecenter etableres i samarbejde med andre lande. Det fortæller partiets udlændingeordfører Christian Friis Bach til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sagen stopper selvfølgelig ikke der, men det er da helt fint at have briterne til at rydde vejen for forhindringer - både ægte og påståede - for os. Godt set af den tidligere regering ;-)

"Aftalen er hverken i strid med FN’s Flygtningekonvention ..."

så er den sten ryddet af vejen - ikke dårligt
.

Lige for en ordens skyld. Flygtninge fra Ukraine sendes ikke til Rwanda. Gentager lige. De sendes ikke til Rwanda. Lidt medmenneskelighed har Danmark da tilbage.

Og at Nye Socialdemokrater nu vil løse op for udlændinge politikken på familiesammeføringsområdet taler da også i en positiv retning. Måske er Nye Socialdemokrater en slags mennesker. Trods alt.

Med Venlig Hilsen

Ramus Hansen

- Nu forhenværende Socialdemokrat efter 45 års tro tjeneste.