Socialdemokratiet må ikke forsømme sin idéudvikling

Socialdemokratiets styrke handler ikke blot om størrelse. Partiet må ikke forsømme den idémaskine, der giver partiets ministre en ideologisk overhånd.
Foto: Emil Vendelbo Johansen/Netavisen Pio
SVM-regeringen ved præsentationen foran Amalienborg.
Så gik den ikke længere. Efter tre års rød gaveregn er nødvendighedens politik tilbage. Lønmodtagerne skal løbe hurtigere og længere, så der bliver råd til det hele. De røde faner må hænge til tørre, mens eksperterne fikser problemerne på god teknokratisk vis.

Det er cirka budskabet fra den forhenværende socialdemokratiske finansminister, Bjarne Cordyon. Han fører sig frem med en selvbevidsthed, hvor man skulle tro, at det var ham og ikke Mette Frederiksen, der havde dannet en regering over midten. Analysen står ikke alene. Den deles af en række politiske kommentatorer.

Men som forfatteren Lars Olsen skriver i Altinget, så er fortællingen om Mette Frederiksens forvandling fra ildrød ideolog til halvborgerlig administrator primært populær, fordi den samler hendes kritikere både på højrefløjen og venstrefløjen. Og i medierne.

Fik Corydon ret?

Noget andet er, om den passer. Bliver den kommende midterregering en genopførsel af Thorning-tiden med et socialdemokrati, der går forrest i angrebet på lønmodtagernes rettigheder?

I sidste ende handler det om en markant højredrejning af Folketinget,

Først det negative. Der er ikke nogen tvivl om, at den nye regering kommer til at føre en både mere borgerlig og mere teknokratisk politik. Det er en logisk følge af udvidelsen med Venstre og Moderaterne.

I sidste ende handler det om en markant højredrejning af Folketinget, hvor rød blok trods fremgang til Socialdemokratiet tabte 11 mandater. Det er valgets mest triste lektie. Selv om politikken var populær, så satte De Radikale flertallet bag forståelsespapiret over styr. Det er et problem for hele rød blok.

S-ministerne kan trække på mange års idéudvikling

Men her stopper sammenligningen også. Thorning-regeringen stod bag markante forringelser af dagpenge og efterløn. I den kommende regering er de borgerlige tidsler opvejet af solide socialdemokratiske indrømmelser. Arnepension, forhøjet fagforeningsfradrag, styrkelse af erhvervsskolerne.

Og skattelettelserne? Selv om topskatten er løbet med opmærksomheden, er de fleste lettelser givet i bunden.

De socialdemokratiske ministre er ikke bare mere erfarne og sidder på tungere poster end deres borgerlige kolleger.

En ting er indholdet af regeringsgrundlaget, noget andet er, hvordan det skal føres ud i livet. Her bliver det afgørende, hvem der sidder på hvilke ministerier, og hvem der sidder for bordenden, når de mange nedsatte råd og kommissioner skal komme med deres konklusioner.

Her må man bare sige, at Socialdemokratiet står stærkt.

De socialdemokratiske ministre er ikke bare mere erfarne og sidder på tungere poster end deres borgerlige kolleger. De kan trække på et klart lederskab og en skattekiste af idéer og debatbøger, som kan bruges til at give magtudøvelsen en klar socialdemokratisk profil.

Det betaler sig at skrive bøger

Når Socialdemokratiet i dag står i en anden og bedre situation end i 2011, så skyldes det i høj grad, at partiet har kunnet rumme tænksomme ideologer. Politikere og debattører, der er i stand til både at formulere visioner og føre dem ud i livet.

Værdien af idéudvikling er svær at måle

Det har især givet sig udtryk i mængden og kvaliteten af socialdemokratiske debatbøger. Den socialdemokratiske forfatterklub er omfangsrig, og som det også var tilfældet med den smalle S-regering, er der i dag få S-ministre, der ikke på et tidspunkt har skrevet en bog.

Værdien af idéudvikling er svær at måle, men det er nærliggende at se en sammenhæng mellem bøgerne og Socialdemokratiets fortællerkraft. Den forrige valgperiode var karakteriseret af en historisk hård opposition og fjendtlige medier. Alligevel lykkedes det S at fastholde forbindelsen til sine vælgere og endda gå frem.

Venstre er skræmmebilledet

Vil man se prisen på at forsømme idéudviklingen, kan man bare kigge over på Venstre. Et parti, der mangler retning i en grad, hvor det er resten af blå bloks uformåen, der redder Venstre fra ligegyldigheden.

Derfor er det vigtigt, at den socialdemokratiske folketingsgruppe prioriterer at fastholde idé- og politikudviklingen. En række unge socialdemokrater er vendt tilbage med ministererfaring. De må have nogle bud på, hvordan partiets ideologi kan forblive relevant i opgaveløsningen.

Alle de stemmer skal frem, og her på Netavisen Pio påtager vi os gerne ansvaret for, at det sker.

Og hvad med Ida Auken og Rasmus Stoklund? De repræsenterer hver især to forskellige strømninger, der er med til at gøre Socialdemokratiet til et folkeparti. De må hver især have masser af bud på, hvordan positionen fastholdes og styrkes.

Dertil kommer alle os andre. Der er masser af gode analyser og idéer, der aldrig kommer ud over fagbevægelsens forbundshuse. Dygtige eksperter og borgere i civilsamfundet der kan se perspektivet i et stort progressivt folkeparti.

Alle de stemmer skal frem, og her på Netavisen Pio påtager vi os gerne ansvaret for, at det sker.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At S. løber fra løftet om at Samsam sagen skal undersøges, er så flovt at jeg begynder at fortryde min stemme på S.
Det lugter langt væk af at der ER NOGET DER SKAL SKJULES.

Det lyder mest som om Hans jensen stemmer på Ø - ikke bare her, men gennemgående i hans utallige indlæg.

Hvad er problemet? Må man ikke have andre anskuelser end den socialdemokratiske her på piopio.dk?
I en lukket osteklokke bliver vi alle indeklemte - uden frisk luft kan vi ikke leve livet ordentligt.

Jeg glemte at præcisere at jeg også synes at Samsam-sagen skal undersøges nøje, men at jeg aldrig kunne drømme om at stemme på liste Ø.

Besynderlig tom og intetsigende kommentar.
S. består af andre end lalleglade og jublende naive følgere. Men også af kritiske og udviklende medlemmer, der påpeger når de mener at retningen går skævt.
Hvis du overhovedet HAR nogen mening om Samsam sagen, er du da velkommen til at ytre dig, ellers er dit skriv bare tidsspilde.

ja, men vi er mange, selv om vi i dine øjne er lalleglade og jublende naive. Vi er nærmest de rene tåber, snothvalpe, hundehoveder og nå ja ... socialdemokrater!

Nå, har det nu udviklet sig til en konkurrence om at være den bedste Socialdemokrat !
Dvs. at I FØR valget var uenige med S. da de ville have Samsam sagen undersøgt.
Nu er I så enige med S. da sagen ikke skal undersøges.
Ergo er I pludselig blevet bedre Socialdemokrater.
PS. har I slet ingen holdning til det jeg oprindeligt skrev.

Stop nu. Jeg er socialdemokrat, og jeg synes OGSÅ, den sag bør undersøges.
Og hvis du mener, Hans er en typisk enhedslistevælger, så følger du virkelig ikke ret godt med.

Men jeg gætter på, at Hansen bare har forvekslet Hans Jensen med en anden endnu mere flittig bidragsyder - måske en som ikke bare er grundigt utilfreds med tingenes tilstand, men som har et sortsyn langt udover det normale, og som kaster om sig med udtryk som uopretteligt og uigenkaldeligt, som om ord slet ingen betydning har.

Jeg er helt enig med PIOs artikel her. Det er ikke til at leve med, kan ikke kaldes et demokrati, hvis medlemskab og interesse for et parti ikke kan komme til udtryk nogen steder. Jeg bruger diverse grupper på f, hvori navnet Socialdemokratiet indgår. Her får jeg mange overraskelser.

Jeg er helt enig med PIOs artikel her. Det er ikke til at leve med, kan ikke kaldes et demokrati, hvis medlemskab og interesse for et parti ikke kan komme til udtryk nogen steder. Jeg bruger diverse grupper på f, hvori navnet Socialdemokratiet indgår. Her får jeg mange overraskelser.

Mon ikke nogen vil opdage det - og udnytte det - hvis Socialdemokratiet har åbnet en flanke mod venstre side?

Med de udsigter det her nye socialdemokratiet har lagt an til vil jeg på det kraftigste fraråde unge, at tage en håndværkeruddannelse eller lignende. For I kommer til at knokle Jer til ødelæggelse inden I når den høje pensionsalder I nu har til udsigt med det her blå socialdemokrati. De er ikke længere Jeres venner. De tjener ikke længere Jeres interesser.

Det er meget fint at skattelettelserne overvejende blev givet i bunden.
Men hvem betaler for det igen,igen,igen?
Tja, det gør vi pensionister der ikke er fattige nok til at få fuld udnyttelse af ældrechecken.
Igen blev vi røvrendt, ingen skattelettelser til os, da det jo er skatten på arbejde der bliver lettet.
Samtidig med at vi bliver sat ned i folkepension som følge af forliget fra 2012. Samtidig med en inflation på 10% som vi ikke bliver kompenseret for.
Sjovt nok var der ingen problemer da vi skulle financiere de nuværende folketingsmedlemmers mere eller mindre odiøse uddannelser samt deres transport til og fra studierne, café penge SU mm.
Men vi ældre er selvfølgelig også bare en byrde for samfundet!
Det samfund vi har været med til at opbygge og har betalt for…
Tja, det er så takken!!!

Hvad med at give den nye regering lidt tid, så de kan komme med deres udspil m.m. Allerede nu taler man om nyt valg og målinger osv. Det var under Løkke Samson sagen skete, og Pape var justitsminister. Så selv om S ønskede det, så er der to andre partier der også skal sige ja.

Jeg tror der kommer et forlig i den sag. Og det med at fraråde unge at tage en erhvervsuddannelse er dumt, det er der fremtiden ligger. Som håndværker kan man også sparer op, så man selv bestemmer hvornår man stopper. Fagbevægelsen har jo også noget at sige her. Hold nu julefred og se hvad sker. God jul til alle her.

"Hvad med at give den nye regering lidt tid, så de kan komme med deres udspil m.m"
>>> komme med deres udspil <<<

Helle er dette gået din næse forbi: "Regeringsgrundlag 2022"
kan downloades her: https://www.stm.dk/statsministeriet/publikationer/regeringsgrundlag-2022/
.

Jeg er helt overbevist om at idéudvikling og fortællekraft er vigtig for samfundet. Tak for at skrive det! Men hvilke idéer og hvilket narrativ er der kommet frem med alle disse bøger, skrevet af socialdemokratiske ministre? Det er egentlig ikke et retorisk eller polemisk spørgsmål, men bare noget, jeg ikke aner, måske fordi jeg ikke følger særlig godt med i dansk politik.
Jeg synes godt Niels Jespersen kunne have sagt et ord om hvilken retning alle disse idéer har udmøntet sig i hidtil. Altså i det langsigtede perspektiv, ikke bare om det politisk mulige i øjeblikket.

Her får du et par titler på bøger skrevet af socialdemokratiske ministre - Dan Jørgensen “ Stauning “- Tesfay “ Velkommen Mustafa “- Sass Larsen “ Exodus “ - Dybvad Bek “ Udkantsmyten “ -og så den lidt kryptiske “ Den hemmelige socialdemokrat “ angivelig inspireret af Erling Olsen og hans skriverier -hvor han under pseudonymet Dr Mefisto havde sin egen klumme i Ekstra bladet .
Allesammen bøger der giver et fingerpeg om de diskussioner der rører sig i partiet , og som måske kan være det pejlemærke om den politisk retning du spørger til - God læselyst- Og en god jul -

Jeg takker for svaret, som jeg vil drage nytte af.

.. og ikke at forglemme Peter Hummelgaard - Den Syge Kapitalisme.

Forfatteren til bogen Den Hemmelige Socialdemokrat er i øvrigt aldrig blevet offentliggjort. Det var/er en udbredt teori blandt socialdemokrater på borgen, at det nok var Rasmus Prehn, men han har aldrig indrømmet, og der har aldrig været nogen fældende beviser.

Det ville være interessant at have nogle indlæg her af folk, der har læst nogle af disse bøger. Det ville jeg læse med stor opmærksomhed. Sagen er at en masse bøger kun bliver læst af meget få. En bog, der næsten ikke er læst, kan selvfølgelig godt være betydningsfuld på nogle områder, men politiske bøger udgivet i et demokrati har kun den vægt dens læsere giver den.

En anden stemme i debatten - Kommer fra forfatter og foredragsholder Lars Olsen der med sin bog “ Det forsvundne folk “ blandt andet har et fokus på den utryghed som arbejdsmarkedsreformerne - og den stigende tilbagetrækningsalder skaber -
På sine mange foredrag rundt om i landet har han mødt og talt med mange af de almindelige lønmodtagere - som ikke kan se sig selv som erhvervsaktive i de sene seniorår ( 68-70 -)
En utryghed der til dels skyldes at efterlønsaftalen som man tidligere havde at støtte sig til - med tiden er blevet forringet med diverse modregninger i ydelsen - at der ikke er megen fugls føde tilbage af ordningen -
Det skal bemærkes at Lars Olsen tit bliver nævnt som en uofficiel chefideolog for Socialdemokratiet - selv om han efter eget udsagn ikke er medlem af partiet -

Tak for info, som jeg formoder kommer fra redaktionen?
Jeg er skeptisk overfor Danmarks tætte forbindelse til USA, og er endda ikke helt sikker på at Vesten har ret i det globale opgør, der tegner sig. Men jeg går ud fra at der er total enighed om NATO- og USA-linjen i socialdemokratiske ledende kredse?

"Tak for info, som jeg formoder kommer fra redaktionen?"

Redaktionen? Hvordan? Er Nielsen medlem af redaktionen eller hvad? Er det kun mig, der ikke forstod den bemærkning?

Herudover er jeg såmænd også yderst skeptisk overfor vores alt for tætte forhold til USA. Det sikkerhedsmæssige (altså NATO) er selvfølgelig helt essentielt for Danmark, men i stort set alle andre forhold gør vi efter min mening klogt i at holde dem ud i strakt arm.

Thor. Det var bare mig der var lidt distræt. Jeg er ikke vant til at have så mange Nielsen'er om mig.

Det er vist ikke muligt at holde et land der er 60 gange så stort som dit eget, ud i strakt arm. Enten er man ven med USA, eller også opfatter de dig som en fjende. Og nu er Rusland begyndt at bruge den samme metode.
I den forbindelse vil jeg spørge: Er det kun mig der husker krigen mod Serbien for at løsrive Kosovo?

Arh, nu ikke så konspiratorisk. Så længe vi er NATO-allierede, ville de da aldrig se os som fjendtlige, og at vi holder op med at sutte røv på dem på alle andre områder, ville de sikkert ikke engang opdage. Men det ville være sundt for os.

Måske du har ret, men selvom man ikke bliver opfattet som en fjende, så er der handelsmæssige fordele, man opnår - eller mister.
Og nu, du nævner NATO som en nødvendighed for Danmark, så er jeg ekstra nysgerrig med hensyn til NAtO's krig angående Kosovo. Er jeg den eneste der husker den aggression, som til forveksling ligner Ruslands i Ukraine?

".. ekstra nysgerrig med hensyn til NAtO's krig angående Kosovo. Er jeg den eneste der husker den aggression, som til forveksling ligner Ruslands i Ukraine?"

Jeg kan i hvert fald ikke få øje på nogen åbenlyse lighedspunkter mellem de to konflikter, så mit gæt er, at der ikke er mange, som ser det på den måde.

Dermed ikke sagt at Kosovokrigen var en enkel sag moralsk set, for det var det overhovedet ikke (modsat Ukraine), og den kunne sagtens vinkles på flere måder, uden at det kom til at lyde som propaganda.

Om 2% reglen om fornyelse i dansk politik består og om den nye midterregering består, ja, så har statsminister Mette Frederiksen bevist at det danske valgsystem og det danske demokrati, er langt bedre og mere fremadrettet og levedygtigt end både det amerikanske og det britiske som sjovt nok på mange områder fremstår som forsvarerne af vestlige demokratier i de sidste 100 år!

Demokratiernes beståen har fået en lakmus-prøve i kraft af den nye danske midter-regering!

Bliver den virkningsfuld på trods af kompromiser og vælgerbedrag på grund af unuancerede valgkampagner, ja, så kan amerikanere og englændere indse at to-parti-stater er ubeslutsomme, uøkonomiske, u-udviklende og for langsomme i forhold til tidens krav.

Danmark har fået en historisk chance for at modernisere de vestlige demokratier!

Tænk at sætte Biden og Trumpf i samme regering!

Det kræver danske løsninger!

Eller en nu verdenskrig!

At Biden og Trumpf nogensinde skulle kunne sidde i samme lokale og smile til hinanden som en Mette og Jacob og forsvare hinandens skattepolitik, forsvarspolitik, sundhedspolitik, ældreforsorg, undervisning og klimapolitik!

Sikke en verden til forskel?

Dansk idéudvikling på højeste niveau!

En Jonas Vingegaard med begge hænder målrettet på styret!

Tak for dit indlæg i debatten Aksel Jensen. Denne gang har jeg læst det fra ende til anden, og jeg tror jeg forstår dig. Normalt er dine indlæg alt for lange og helt uden kommaer, så jeg plejer ikke at læse dem grundigt.
Hvad mig angår, så er deltagelse i en dansk politisk debat noget, jeg ikke har gjort siden min ungdom. I halvtreds år har jeg levet her i Frankrig og haft nok at passe hernede.

Aksel Jensen - hvad mener du om at Rosa Lund, på grund af sygdommen sklerose, bliver nødt til at at tage sygeorlov fra folketinget, da hun skal behandling med en ny medicin der giver bivirkninger???

Du springer jo let hen over emnet i denne artikel:

https://piopio.dk/efter-sygemelding-stor-stoette-fra-baade-roede-og-blaa

https://piopio.dk/comment/31456#comment-31456

Aksel Jensen - har du nogen menneskelige egenskaber eller er du bare ude på at se dit eget navn på tryk???

@Kurt Jensen. Denne gentagelse af stadig den samme kritik synes jeg er uberettiget her, i betragtning af at Aksel Jensen har ændret sin stil og er blevet mindre langstrakt og monoton, foruden at han holder sig til emnet i ovenstående indlæg.

Mio Nielsen - få nu det usympatiske r..... til at svare, så slipper du

Kurt Jensen, min private email er mmvv@wanadoo.fr.
Venlig hilsen

Jeg har et par gange stillet det spørgsmål, om nogen husker bombardementet af Serbien der førte til Kosovos løsrivelse, og dette gør jeg for at erindre om lighederne mellem den krig og den Rusland nu fører i Ukraine.
Men jeg har ikke fået noget svar.
Jeg fornemmer alligevel at mange godt kan huske den krig. Men de fleste synes nok, at det er meget lang tid siden, og at reglerne dengang var helt anderledes. Man vil umiddelbart forstå, at det var rimeligt og nødvendigt at gribe til vold for at hjælpe kosovo-indbyggerne, mens Ruslands vold for at beskytte nogle minoriteter i Ukraine er helt anderledes og utilgivelig.
Idé-udvikling kræver historisk viden og hukommelse.

Forskellen er, at i Kosovo havde man en situation, hvor serberne forsøgte sig med en etnisk udrensning i området, mens kosovoalbanere på den anden side udførte regulære terrorhandlinger mod serbere og serbiske institutioner, så der var helt klart skurke på begge sider i den konflikt.

I Ukraine vil Rusland bare udvide deres eget territorium med så meget af nabolandet, som de kan slippe afsted med. Der er ikke rigtig nogen formildende omstændigheder, medmindre man virkelig tror på den med, at de bare vil beskytte den russisktalende del af befolkningen mod de fæle nazister, som har valgt en jøde til præsident. På det seneste er det i øvrigt også satanister, de kæmper imod, for fantasien fejler i hvert fald ikke noget i Kreml.

Jamen det var da et debatindlæg, og tak for det Thor. Du mener altså ikke der har været noget forsøg på etnisk udrensning i Ukraine? Den nuværende regering i Kiev har siden 2014 set med sindsro på den kendsgerning, at landet er splittet mellem en russiskfølende og -talende del og en Ukrainsktalende del, der føler samhørighed med Washington og Bruxelles.
Lige modsat siger de polakker jeg kender, at det er både logisk og positivt at Kiev prøver at udrydde russisk sprog, kultur og nationalt sindelag!
Det er forbløffende så lidt sprogspørgsmålet har været berørt i pressen. Vi danskere har jo ellers haft et tilsvarende problem i Holsten og Sydslesvig før 1864 og det skabte også en af forudsætningerne for langvarige konflikter.

Hvad jeg kan se, er en udbredt og indædt modstand mod den russiske invasion fra befolkningen både i hovedstaden, Kharkiv og de østlige regioner generelt, hvor kampene har været mest heftige. Eksempelvis har Ivan Fedorov, borgmester i Melitopol og selv en af de russisktalende ukrainere, været i Bruxelles for at bede om våben, ammunition og anden hjælp til at smide russerne ud, som du kan se her:

https://www.euronews.com/my-europe/2022/04/20/ukraine-war-mayor-of-melit...

Så han opfatter jo ikke ligefrem russerne som befriere for at sige det pænt, og det vejer ærligt talt en del tungere i min bog end dine polske bekendtes meninger, som jo ikke nødvendigvis er velovervejede eller fornuftige, ligesom præmissen for deres meninger ikke behøver afspejle virkeligheden særligt præcist.

Jeg vil i øvrigt ikke udelukke, at der på Krim kan være en vis opbakning til den russiske besættelse, det er noget sværere at vurdere. Men lige der kunne det måske afgøres med en (reel) folkeafstemning á la den i Slesvig og Holsten i 1920.

"Der er ikke rigtig nogen formildende omstændigheder", skriver Thor. Nu er det sådan, at man normalt skal høre begge parter, inden man dømmer. Hvilke russiske medier følger du med i, Thor, for at danne dig en mening?

Samtlige frie og uafhængige medier i Rusland. Dem der kalder en krig for en krig ;-)

Tak for dine svar, Thor. Her er et spørgsmål mere: Har du, som øjensynligt interesserer dig meget for spørgsmålet, allerede været i samtale med mennesker som mig, mennesker der kunne se "formildende omstændigheder" ved Ruslands invasion af Ukraine? Det, der undrer mig, er at du lyder som om du gider at tale med mig!

Jeg er ikke bange for at høre synspunkter, der afviger fra mine egne, og skule der dukke oplysninger op, som jeg ikke har haft med i mine overvejelser, og som het ændrer billedet, er jeg heller ikke for fin til at ændre mening.

Men jeg hører jo aldrig noget, der kan retfærdiggøre Ruslands invasion, som også kan verificeres fra uafhængige kilder. Der går flere historier om systematisk forfølgelse af russisktalende i Ukraine, men intet tyder på, at det har været et retvisende billede af situationen i Ukraine.
Bevares, der er da den med deres sprogpolitik, hvor ukrainsk vist skulle være landets eneste officielle sprog og det, der bruges på uddannelsesinstitutioner (var det vist?), men det ligner jo bare fuldstændig det, som de også har vedtaget i Grønland, og ingen har da været ude med riven mod dem af den grund, så hvis det ikke er et stort overgreb det ene sted, er det nok heller ikke det andet.

PS: Jeg glemte at give dig ret på et punkt: Min to polske veninder er helt galt på den. De er født og opvokset med russerfobi, og det kommer de vist aldrig over.

Jeg har under andre diskussioner her på stedet erfaret, at man hurtigt afviser mig med den begrundelse, at jeg er gammelkommunist eller andre udtryk, der skal forstås som injurier.
Nu Thor har skrevet, at han ikke vil læse hvad et russisk statsmedie skriver, så vil jeg meddele at det russiske statsmedie Tass giver meget stor plads til at omtale hver ny bølge af vestlige sanktioner. Og det sker slet ikke med injurier eller fordrejninger. Hver sanktionspakke bliver meddelt med en stor overskrift og derefter beskrevet nøgternt og detaljeret i teksten. Det er nyttigt for mig at få sådanne objektive informationer. Jeg er ikke i tvivl om at det gør de, for at forklare Ruslands venner i hvor høj grad Vesten forsøger at ødelagge Rusland. Og hvis Tass skriver helt objektivt om det, så er det velsagtens for at undgå at blive forbudt, hvad bureau'et altså ikke er blevet endnu.

Hvis man vil forstå baggrunden for konflikten, så er Tass bestemt ikke det bedste medium at begynde med. Jeg anbefaler Le Monde Diplomatique, som findes i mange sprog. Jeg er ikke altid enig med dette månedsblad, men det er bestemt værd at læse og tage i betragtning. Le Diplo har et arkiv på internet, så man som abonnent kan lave søgninger og finde alle gamle artikler frem på skærmen.
Det kræver rigtig mange, lange forklaringer at forstå krigen, som jo faktisk startede for otte - ni år siden med Maidan-bevægelsen og den efterfølgende lovgivning om af-kommunisering af landet.

Min egen mening, så kort som muligt:
For en snes år siden begyndte polske politikere i Bruxelles at agitere for at Ukraine skulle være i centrum for den frie verdens interesse og at vi skulle gøre meget mere for at hjælpe dette land og løsrive det fra afhængigheden af Rusland. Hjælpen blev til at begynde med koncentreret om vestorienterede politikere i Kiev og det resulterede i et statskup og den siddende præsidents flugt. Derefter kom hjælpen op i store milliardbeløb og sideløbende med at Rusland annekterede Krim blev Vestens hjælp især militær, idet den nationalistiske regering ville tilbageerobre Krim med militære midler. Derefter førte nye lovgivninger der fjernede russisksprogede borgeres ret til skoleundervisning, radio-og tvprogrammer og administration på russisk til at to løsriverprovinser etableredes med støtte fra Rusland.Derpå øgedes den militære hjælp markant og Ukraine luftede muligheden for at generhverve de atombomber landet havde givet afkald på ved selvstændigheden. Da det amerikanske firma Westinghouse fik kontrakt på at forsyne de civile kraftværker med fissilt brændstof, opfattede russerne det som et skridt mod at bevæbne landet med egne atombomber, og dette opfattede man som stærkt truende for Ruslands eksistens. Derfor besluttede man sig for en militær invasion.

Ovenstående regner jeg for kendsgerninger. Og nu kommer nogle personlige tanker:
De involverede i Bruxelles, Washington med mere ville ikke bruge militære midler, kun pengehjælp. Men nogle af dem kunne velsagtens forudse, at det ville føre til krig med Rusland, mens andre, som også deltog, regnede med at Rusland ville affinde sig med at miste Ukraine. Derfor er der nu i Washington, Bruxelles med mere en del politikere som fortryder, men som opdager at vejen tilbage er spærret af den offentlige mening, som identificerer Rusland med det værste onde og som ikke vil vige tilbage for en tredie verdenskrig for at bekæmpe dette onde.
Det er faktisk grunden til at jeg skriver mine tanker her.

Hva f. er dette PIO et diskusions fora mellem Mio Nielsen og Thor iht til Krigen i Ukraine og Rusland med sammenblanding Nord og Syd Slesvig, som de 2 herrer nok må lægge bag sig, flere skriver jo at man tager et standpunkt til man tager et andet.

Kære Anders, dit indlæg er interessant, men jeg forstår ikke hvor du vil hen helt præcist, selvom jeg nok mener at forstå, at du ikke kan lide mine indlæg? Gad vide, om du selv forstår dig selv!

Jeg vil gøre mit synspunkt lidt klarere:
Før krigen startede i 2014 havde amerikanere startet en proces, der ganske klart stilede mod at løsrive Ukraine fra deres tætte forbindelse med Rusland. Dette blev gjort med overvejende lovlige midler, idet der ikke findes noget internationalt forbud mod at hælde milliarder i et andet lands kasse og militær. Begivenhederne i 2014 omkring den demokratisk valgte statsleders flugt var ikke lovlige og mange mennesker blev dræbt, men hvorvidt amerikanere var direkte skyldige i dette - det får vi nok aldrig opklaret. Men der var to hensigter med processen: Den ene var at skaffe Vesten et tilskud af befolkning i forbindelse med ønsket om at genstarte den Vestlige industriproduktion. Men den anden var mindre pæn, og bestod i at ville genere og splitte Rusland i mindre nationale områder ifølge en ældgammel britisk strategi.
Nu har det danske socialdemokrati altså stillet sig helt på amerikanernes side, og formentlig ser vore danske ideologer især den første og pæneste grund til processen, men ved at støtte Ukraines nuværende - og ikke særlig demokratiske - regering støtter vi også den anden, mindre pæne hensigt, nemlig at genere Rusland. Hvilket begyndte før 2014.

Sider

Annonce