Debat: Jeg meldte mig ind i et parti, jeg knap nok genkender

Regeringssamarbejdet med Venstre og Moderaterne har på afgørende punkter fået mig til at tvivle på Socialdemokratiet, skriver forfatter og S-medlem Michael Böss.
Foto: Emil Vendelbo Johansen/Netavisen Pio
SVM-regeringen ved præsentationen foran Amalienborg.
Da jeg meldte mig ind i Socialdemokratiet for halvandet år siden, var en væsentlig grund til det, at partiet ikke blot havde en social og økonomisk profil, jeg kunne identificere sig med.

En anden grund var partiets styrkelse af sin grønne dimension. Jeg sympatiserede også med Mette Frederiksens italesættelse af værdierne ved det nationale fællesskab og folkekirkens betydning for det danske samfunds sammenhængskraft. Og så jeg var jeg i det store hele tilfreds med partiets udlændingepolitik.

Afgørende for mig var dog også, at partiet under Mette Frederiksen gik helt og fuldt ind for en decentralisering af det danske samfund, herunder udflytning af offentlige arbejdspladser og uddannelsespladser.

Jeg var helt på linje med den kurs, Mette Frederiksen, satte for partiet, da hun blev formand.

Det var også den linje, der fik mig til at deltage i en kampagnevideo for Socialdemokratiet op til valget i efteråret. Det var ellers lidt af et spring for en som mig, der i et par årtier har holdt mig udenfor partipolitik for at kunne fungere som uvildig kommentator.

Men den linje har partiet nu fraveget på flere punkter for at give plads til et samarbejde hen over midten.

Har givet køb på den sociale profil 

Det brede samarbejde begrundes med, at Danmark har brug for reformer. Og det er sandt nok.

Foreløbig er det ikke sket ved at skære ned i sociale ydelser, men det vil vi først se, efter at nogle kommissioner har fuldført deres arbejde.  

Lige i øjeblikket kan jeg dog konstatere, at Socialdemokratiet har givet køb på sin sociale profil i forhold til bekæmpelsen af børnefattigdom.

Der er også givet skattelettelser til en middelklasse, som har penge nok i forvejen. Man vil forære de rigeste familier 1.000 kroner mere om måneden.

Og selv om intentionen om at få flere unge ind på erhvervsuddannelser er rigtig, er det helt hul i hovedet at lade det ske på bekostning af universitetsuddannelser, der vil opleve en voldsom forringelse af deres faglige kvalitet.

Skuffet over manglende udflytninger

Netop nu ser vi også den danske arbejdsmarkedsmodel og danske familietraditioner blive tromlet med en lov om afskaffelse af store bededag.

Men det er især det enorme svigt, som Socialdemokratiet har begået sammen med Venstre ved at forlade deres fælles aftalen om en udflytning af de såkaldte velfærdsuddannelser fra de største byer, som forarger mig.

Det var en beslutning jeg med mine mange år som fortaler for en bedre balance i Danmark virkelig er skuffet over. For ikke at sige forbitret.

Ja, så meget, at jeg vil pege på et andet parti, hvis jeg i morgen blev interviewet af et meningsmålingsinstitut.

Som socialdemokrat har jeg dog endnu ikke besluttet at opgive med mit medlemskab. Men den kan snart komme i fare, hvis partiet viser sig at være på vej tilbage på ”den tredje vej”, som det slog ind på under Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon.

Michael Böss er historiker, samfundsforsker, forfatter og debattør. Han er dr.phil. og lektor emeritus ved Aarhus Universitet med forskningsspeciale i national identitetshistorie, nationalisme samt irsk og canadisk historie.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ikke længere Socialdemokratiet det her. Jeg har taget konsekvensen. For det parti kan jeg ikke stemme på mere efter denne her kraftige højre drejning. Venstre, som også omfatter Moderaterne (Den-Lille-Svindler har viet sit liv til at ødelægge velfærdsstaten Danmark. Det ændre en ny indpakning intet på) har nu fået adgang til at afskaffe det sidste af velfærdsstaten Danmark og den danske model. Om fire år vil du ikke kunne genkende Danmark. Særligt dem, som har økonomisk mindst kommer til at opleve voldsomme forandringer. En flertals regering kan lige, hvad den vil.

Det her er ren og skær vælgerbedrag Mette Frederiksen har gang i.

Helt enig.

Jeg har også meldt mig ud, og vil aldrig støtte Socialdemokratiet så længe den nordjyske mørkeblå kælling er formand!

Helt enig.

Jeg har også meldt mig ud, og vil aldrig støtte Socialdemokratiet så længe den nordjyske mørkeblå kælling er formand!

Helt enig.

Jeg har også meldt mig ud, og vil aldrig støtte Socialdemokratiet så længe den nordjyske mørkeblå kælling er formand!

Vi behøver vist ikke tre eksemplarer af et så primitivt indlæg.

Jan, kunne du så også lige melde dig ud af PIO-PIO.
Vi gider ikke læse dit uhøviske sprog.

Jan for fanden, hold nu op. Du har aldrig været socialdemokrat, og dine indlæg på den seneste adskiller sig jo heller ikke voldsomt fra dem før dannelsen af den nye regering.

Jeg er også MEGET skuffet over S. og Mette F.
At Jan så tror han stadig sidder nede i parken med de andre taber-gutterne, og vil imponere os andre med sit primitive sprog, det siger lidt om ham selv.

Jeg har det i det store hele på samme måde som Michael Böss. Og selvom jeg er med på, at valgresultatet gjorde det umuligt at videreføre linje fra 1-partiregeringen, ville jeg have overladt det til de blå at føre blå politik og så bare tage magten tilbage ved næste valg om et års tid eller halvandet. Så havde man i det mindste undgået helt unødigt at fremmedgøre nogen, som ellers var gode og stabile støtter af partiet.

Bedst for Danmark,🚩 med bredt samarbejde, husk Mette F..holdt det Hun "gik til valg " på..hat gjort det stort arbejde med denne regningsdannelse..S- har forsat Stor indflydelse..
Giv dette samarbejde en chance..🚩..
Og værd med..istedet skabe spild..

For mig at se er det Mette F. der skaber spliden. At fremsætte et så åndsvagt forslag, der direkte er rettet mod hendes egne vælgere, er ikke særligt begavet.
Forslaget er overhovedet ikke gennemtænkt eller beregnet.
Ingen, hverken regering eller økonomer, aner om der overhovedet er penge i forslaget.
Og nu har Mette F. malet sig op i et hjørne, og kan ikke sløjfe sit forslag. Hun har INTET lært af Venstres brølere, om aldrig at sige aldrig.

Regnebrættet skal jo hele tiden gøres op!

Tænk at vi i Danmark har så mange samarbejdsmuligheder, når andre forsvinder!

Og tænk at man kan melde sig ud af partiet og straks finde en anden!

Tænk hvilket fantastisk demokrati vi har i Danmark!

Valg kommer og går! Alle partier sjældent består!

Alle tænkte grøn!

Men så kom energikrise, fødevarekrise, mangel på arbejdskraft!

Tænk hvis en dr. phil. kunne skiftes lige så hurtig ud med en elektriker/smed som politikere kan skiftes ud på Christiansborg.

Så kunne vi måske komme i gang med den grønne omstilling!

Annonce