Ny meningsmåling: Dansk Folkeparti rammer historisk lavpunkt

Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti på det laveste niveau, siden meningsmålingsinstitut begyndte at måle.
Coronakrisen har i den grad sat sit præg på dansk politik.

Det er fortsat stor opbakning til Socialdemokratiet, mens den borgerlige opposition er i frit fald.

Det viser den seneste meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Ifølge målingen fastholder Socialdemokratiet de 35,1 procent af stemmerne, som partiet stod til i målingen i sidste uge.

Dermed står Socialdemokratiet til en fremgang på 9,2 procentpoint i forhold til valget. Det svarer til, at partiet ville vinde18 mandater mere, end man har i dag.

Dermed er der ikke meget der tyder på, at Socialdemokratiet har taget vand ind, selvom statsminister Mette Frederiksen (S) fik en del kritik efter et pressemøde i sidste uge. Det tyder også på, og at den "Mette Frederiksen-træthed", som nogle politiske kommentatorer mente ville indfinde sig, er udeblevet.

Ingen positiv Løkke-effekt

Det store oppositionsparti Venstre går en halv procent tilbage til 21,5 procent af stemmerne. Det er 1,9 procentpoint færre end ved folketingsvalget sidste år.

Dermed er der ikke meget der tyder på, at Venstre har vundet noget ved at, særligt den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), har skærpet retorikken overfor regeringen.

Venstre står i hvert fald til at tabe tre mandater.

Også de radikale, der ligger på 7,2 procent, står til at tabe tre mandater. Enhedslisten står til gengæld til at vinde et enkelt og SF står stille.

Samlet står den røde blok til hele 107 mandater, mens oppositionen står til bare 68. Et forspring på hele 39 mandater.

Det betyder også, at Socialdemokratiet med 66 mandater, kun mangler to mandater for stå lige med den samlede borgerlige opposition.

DF fortsætter nedturen

Meget bemærkelsesværdigt, så ville kun 6,8 procent af de adspurgte stemme på Dansk Folkeparti, hvis der var valg i morgen.

Det er den laveste måling for partiet i den 19-årige periode, analyseinstituttet har foretaget politiske målinger.

Partiet har dermed tabt 2 ud af 3 vælgere siden højdepunktet ved valget i 2015, hvor Dansk Folkeparti fik 21,1 procent af stemmerne.

Dansk Folkeparti har siden coronakrisen brød ud, især gjort sig bemærket ved, at partiet har ønsket folkekirken åbnet og så har Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen angrebet mediernes betalingsmure.

Ikke umiddelbart noget som er faldet i god jord hos vælgerne.

Nye Borgerlige, som for et par uger siden stod til fremgang, ender i denne uges meningsmåling på bare 2,1 procent  af stemmerne og er dermed kun lige over spærregrænsen.

Under den ligger både Liberal Alliance, som står til 1,4 procent, og Alternativet som står til 0,8 procent.

Voxmeters politiske meningsmåling baserer sig på telefoninterview med 1.043 repræsentativt udvalgte personer over 18 år. Den er gennemført i perioden fra d. 6. april 2020 til d. 19. april 2020. Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,9 % point.

Se hele målingen her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu skal man jo veje sine ord i denne sag, men jeg vil forsøge. Det ville være en simpel sag at ønske Socialdemokratiet tillykke med de 35,1%s tilslutning, men jeg må gøre opmærksom på, at hvis vi tænker os, at der var valg med dette mandattal som resultat, så er det ikke nogen simpel sag med så stor en folketingsgruppe, ja, alene det at folk i en sådan gruppe kender enhver anden i gruppen kan være et problem, og det at lede en så stor gruppe er ikke nogen enkel sag. Vi må jo ikke glemme, at der er tale om levende mennesker, og hvor sikre kan vi være på hver enkelts kvalitet? Hvad stiller man op, hvis der viser sig sprækker i partidisciplinen? Nå, det er det ene problem. Men så er der det andet. Det kan ikke bortforklares, at DF HAR haft stor tilslutning, og det ville være fejlagtigt at tro, at de vælgere, der har skiftet parti har frafaldet deres udlændingepolitiske skepsis. Vil det store Socialdemokrati kunne præstere enighed i de udlændingepolitiske spørgsmål? Eller, for nu at udtrykke det klart: Vil de kunne præstere enighed i at videreføre DFs og Inger Støjbergs udlændingepolitik, eller vil der internt i partiet være et pres i retning af en ændret kurs? Det kommer jo helt an på, hvilke socialdemokratiske mandater, der rent faktisk vil vise sig på scenen. Der har i fortiden været eksempler på solomeldinger til fortrydelse for ledelsen og dennes taktiske anskuelser. Kan man være sikker på, at de ekstra mandater har forstået udlændingeproblemets natur? Vil vi se eksempler på politikere, der vil slå ud med armene og byde hele verden velkommen? Vil der være politikere, der abonnerer på forældede kosmopolitiske synspunkter, synspunkter, som jo var funderede i monumental ukendskab til den del af verden, der ikke er Danmark? Der er jo også hele retspolitikken, hvor tidligere tiders praksis var at dømme meget mildt, vel funderet i de urigtige påstande om, at det intet hjælper at straffe, og hvor andre kom til det resultat, at det bestemt hjalp samfundet at fængsle, fordi forbryderne så blev holdt væk fra samfundet. Alt dette er gennem tiden blevet besvaret fra socialdemokratisk side meget uldent, og der er mange eksempler på, at enkeltpersoner udenfor Folketinget med skarpe synspunkter indenfor disse områder har kunnet presse Socialdemokraterne. Der er jo hele problematikken omkring fraktioner og kaffeklubber, og alene det at holde styr på, hvad der rent faktisk rører sig i folketingsgruppen, ville, i fald det høje mandattal blev realitet, være hårdt arbejde. At udstikke en klar kurs vil kræve en meget stærk ledelse, men det ser ud til, at der for nu rent faktisk er en sådan. Man må håbe på, at de involverede politikere og andre ansatte har helbredet og styrken til at få noget ud af mandaterne.

Nu er det altså bare en meningsmåling, så man behøver ikke at forholde sig til forskellige mulige opdigtede problemer. Der er lang tid, til der er valg.

Nu er det kun en meningsmåling, men det er en af mange,
som peger i den samme retning.
Det bemærkelsesværdige resultat er, hvis man regner på de partier,
som tilhører de borgerlige partier, som er repræsenteret i
Folketinget nu er, at de fire partier som ligger over 2 %,
har tilsammen en tilslutning på 36,5 procent point.
Og Socialdemokratiet har en tilslutning på 35,1 % point.
Og målingen viser at A-F-Ø har 94 mandater uden De Radikale.

Hende med næsen,det er selvfølgelig Marie Krarup du mener, hun har ikke noget forspring, men er bagud. Du har ret i at løgne og fantasier er svære at forsvare i en valgkamp. Der ramte du rigtigt.

Jeg undrer mig hver gang Arne nielsen skriver, kan du ikke bare skrive, at du er ked af at dit kære DF er i gang med samme tur som det hedengangne CD og derfor at nedturen som den er begyndt, ikke stopper før de er under spærregrænsen, det er sådan noget der bare sker når man ikke har nogen politisk menng der betyder noget.
Jeg derimod glæder mig over, at MF måske kan regere uden Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen, tænk at et parti er i stand til at rumme to så store tosser, og deres indbydelse til alverdens befolkning om at komme til DK... men det har Covid-19 heldigvis sat en stopper for !!!

Det er ikke så mærkeligt da partiet jo benytter sig af løgne og usandheder og først bliver " klimatosser " da de ser at der er stemmer at hente. I øvrigt er det dårlig " karma " at gøre grin med andres sygdom.

Jeg takker de højere magter for at det ikke blev LLR der var statsminister under denne krise.

...og andre "blå partier" må gerne gå samme vej.

Annonce