Socialdemokratiet om bededagsafskaffelse: Mest solidarisk at alle bidrager

At afskaffe en helligdag er et helt ekstraordinært indgreb i en helt ekstraordinær situation, lyder det fra Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel.
Foto: Privatfoto
Jens Joel (S), beskæftigelsesordfører
Regeringen præsenterede torsdag det lovforslag, som vil afskaffe Store bededag som helligdag fra 2024.

Et forslag som er blevet mødt med højlydt kritik fra især fagbevægelsen, men også fra landets biskopper, frivillige foreninger og partier til både højre og venstre for regeringen.

Men trods den megen kritik fastholder regeringen sit forslag, lyder det fra beskæftigelsesordfører Jens Joel, som mener, at forslaget er mere solidarisk end alternativet.

Det er nemlig nødvendigt at afskaffe Store bededag for at styrke dansk økonomi, så man kan styrke dansk forsvar:

"Det er det, fordi at Danmark står i en ekstraordinær situation, hvor vi har behov for at styrke vores fælles forsvar, samtidig med at vi skal finansiere den grønne omstilling og løfte vores velfærd,” siger han til Netavisen Pio og fortsætter:

"Derfor er der et behov for at styrke dansk økonomi og i modsætning til tidligere, så vælger vi, at alle skal bidrage ved at arbejde lidt mere, i stedet for som tidligere, hvor man har bedt enten de ledige eller de svageste betale for kriseregningen. Jeg synes, at det er klogt, at vi i stedet vælger, at vi alle sammen løfter i flok."

Bedre end alternativet

Forslaget om at afskaffe Store bededag er blevet mødt med en meget voldsom kritik fra Socialdemokratiets normalt gode venner i den danske fagbevægelse, som har kaldt det et indgreb i den danske model og dårlig timing i forhold til overenskomstforhandlingerne.

Hvordan har du det, som socialdemokrat, med den voldsomme kritik, der kommer fra FH-fagbevægelsen?

"Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at der er mange lønmodtagere, som ikke har lyst til at miste en helligdag, det siger sig selv, og det er selvfølgelig helt på sin plads, at deres organisationer rejser kritik af det her.

"Men når det er sagt, så synes jeg det her forslag er bedre end f.eks. at skære i dagpengene eller, at man skulle afskaffe retten til tidlig pension, som koster nogenlunde det samme som det her giver."

“Ved at arbejde mere, så vil vi kunne styrke vores forsvar og sikkerhed samtidig med, at vi holder fast i at styrke og udvikle vores velfærd, f.eks. med det løft af psykiatrien, som mange har efterspurgt,” siger han.

Styrker den danske model

Normalt er Socialdemokratiet det parti, som er den største fortaler for den danske model, men det står sort på hvidt i lovforslaget, at det her er en indgriben i overenskomsterne.

Betyder det, at I ikke længere støtter den danske model?

"Vi erkender fuldt ud, at det at fjerne en helligdag er noget helt ekstraordinært, men det er en politisk opgave at beslutte hvilke dage, der er helligdage.

“Men Socialdemokratiet bakker ikke bare op om den danske model, vi har også været med til at styrke den ved at sikre opbakning fra Venstre og Moderaterne til en række strukturelle forbedringer af det sikkerhedsnet, som er spændt ud under lønmodtagerne, ved at få dem til at acceptere forhøjelse af dagpengene og højere fradrag for fagforeningskontingenter."

Det er en klar forbedring for kernetropperne på arbejdsmarkedet. Vi har også fået Venstre og Moderaterne til at gå med til at gå op imod EU's mindstelønsdirektiv, som har været et kæmpe ønske fra fagbevægelsen."

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Øh - hvad er det ekstraordinære i situationen? Danmark deltager i en krig, således som vi har gjort flere gange tidligere, siden AFR gjorde Danmark til en militaristisk stat.

Hvad er det nye?

Muslimsk masseindvandring fra MENAPT koster hvert år danske skatteydere mindst 35 milliarder kroner i rent underskud, når alle indtægter er modregnet med udgifter. År efter år. Alligevel er det en kristen helligdag, der skal spares væk. Skal man grine eller græde?

Det er rimeligt, at vi alle skal bidrage til styrkelse af forsvaret.
Men forklar mig lige på forståeligt dansk, hvordan man gør det ved, at tage en fridag fra lønmodtagerne samtidig med, st der gives store skattelettelser til de velbjergede?

Hvis man hjemsendte de uintegrerbare velfærdsmigranter fra MENAPT-landene, så ville man med et trylleslag have mindst 35 milliarder kroner mere hvert år. Så hvorfor gør man ikke bare det, i stedet for at udbetale det til langvejsvandrerne?

For det første, er emigranter generelt en god forretning for landet, og for det andet, mangler vi jo da netop hænder til jobs, så er du ikke rar at forklare, hvad det skulle hjælpe at sende arbejdskraft hjem, når vi mangler... Arbejdskraft???

Og samtidig fjernes væsentlige dele af topskatten. Hvad er det tabte provenu på den afskaffelse? Det er fandme frækt at kalde det her for solidaritet!! Hvor er mit socialdemokrati?

Og samtidig fjernes væsentlige dele af topskatten. Hvad er det tabte provenu på den afskaffelse? Det er fandme frækt at kalde det her for solidaritet!! Hvor er mit socialdemokrati?

Det var mig der skrev den forrige kommentar. Jeg ønsker selvfølgelig ikke at være anonym!

Det var mig der skrev den forrige kommentar. Jeg ønsker selvfølgelig ikke at være anonym!

Enig!

Muligheden for at vinde sagen imod EU's mindstelønsdirektiv vil være kraftigt nedsat, når ikke engang vor egen regering og folketing ser ud til at respektere den danske model.
Overgrebet mod overenskomsten må ses som en begyndelse til afskaffelsen af overenskomstparternes ejendomsret til de indgåede aftaler, altså en ekspropriation, hvilket formentligt ikke er lovligt ?

Jeg giver ikke 5 flade ører for at Mettes fodfolk er enige med hende. Selvfølgelig er de ivrige efter at klappe chefen på ryggen, så de kan sikre sig en god post.
At Jens Joel m. fl. udtaler at alle skal bidrage, er noget nonsens. De velbjærgede der får store skattelettelser ? Cheferne der selv bestemmer deres arbejdstid ? Eller folk der er uden for arbejdsmarkedet ?
Folketingsmedlemmer ? Det er ikke tankevirksomhed eller eftertænksomhed der belaster hjerne-kapaciteten i partiet. Utrygt at vore folketingsmedlemmer IKKE afspejler deres vælgeres mening.

"Ellemann forgylder spindoktorer: Stiger 200.000 kroner i løn"
https://www.bt.dk/samfund/ellemann-forgylder-spindoktorer-stiger-200000-...

"Midt i krise: Mette F. forgylder sin stabschef"
https://www.bt.dk/samfund/midt-i-krise-mette-f-forgylder-sin-stabschef
.

Jeg kan godt se, at dette er den vortede blå nordjydes bidrag til skattelettelser til de mest velbjærgede på bekostning af den danske velfærd.

Håber sgu alle kan indse, at kællingen er krigsgal og anti-socialdemokrat.

JEG HAR MELDT MIG UD AF SOCIALDEMOKRATIET.
hÅBER DU ER DEN NÆSTE!

Jeg kan godt se, at dette er den vortede blå nordjydes bidrag til skattelettelser til de mest velbjærgede på bekostning af den danske velfærd.

Håber sgu alle kan indse, at kællingen er krigsgal og anti-socialdemokrat.

JEG HAR MELDT MIG UD AF SOCIALDEMOKRATIET.
hÅBER DU ER DEN NÆSTE!

Jeg kan godt se, at dette er den vortede blå nordjydes bidrag til skattelettelser til de mest velbjærgede på bekostning af den danske velfærd.

Håber sgu alle kan indse, at kællingen er krigsgal og anti-socialdemokrat.

JEG HAR MELDT MIG UD AF SOCIALDEMOKRATIET.
hÅBER DU ER DEN NÆSTE!

Jan. Det mest positive ved denne sag er, at du har meldt dig ud. Jeg vil nu overveje at melde mig ind igen.

Jan har aldrig været socialdemokrat.

Jan, der er ingen grund til at du gentager dit vrøvl flere gange

Det, som Jens Joel siger, er dog det værste sludder, jeg længe har hørt.
At inddragelsen er bedre end alternativet, som han så opregner er, f.eks. at skære i dagpengene eller retten til tidlig pension!!!
Han kunne jo også vælge at sætte skatten lidt op og sænke topskattegrænsen, så vi alle, inclusive jeg selv måtte spytte lidt i kassen.
Er inddragelsen af bededag kun en begyndelse på fjernelse af alle helligdage? Det store komplot mod alle mennesker består jo i, at arbejde noget mere, så kapitalen kan ”vækste” til gavn for alle de, der sidder i toppen af bankerne og i mange tilfælde ikke aner, hvad de laver, (se dokumentaren ”Oeconomia” af Carmen Losmann).
Regeringens tankevirksomhed tyder på koldbrand i hjernevævet og koldbrand plejer man at fjerne med et operativt indgreb, der hedder valg.

Jamen det er da "pæne" post Socialdemokratiske new-speak ord. samtidig der gives milliarder til topskatte lettelser. I øvrigt er de eneste vi eller s høre fra Den-Lille-Svindler og Ellemann. Er vores Mette taget syd på ned i varmen på en tiltrængt ferie efter alle forhandlings strabadser, der sikrede hende 4 år mere på bekostning af alle Socialdemokratiske værdier?

Alene LEGO familien indkasserer 13.000.000.000 kr. på nedsættelsen af skatten på virksomhedsoverdragelse.

Offentligt ansatte får 0,45% mere i løn som kompensation. Det svarer til ca. 2.700 fuldtidsstillinger. De kommer så ikke til at gøre gavn for at lette presset på offentligt ansatte. Tværtimod. SVM regeringen planlægger at 2.700 offentligt ansatte skal afskediges og øge arbejdsudbuddet. Tænker ikke der lang tid, nu hvor en SVM tager den danske model i egen arm, før der kommer et politisk krav om at fjerne de offentligt ansattes betalte spise pause. Her gemmer der sig næsten 56.000 fuldtidsansatte sig i de daglige ca. 415.000 timer der holdes pause for. Når dette overgreb udføres kan 56.000 offentligt ansatte fyres uden at det offentlige mister arbejdstimer. Og så kan de fyrede øge arbejdsudbuddet med hele 56.000.

Bare vent derude. Jeg kan garantere Jer der venter rigtig rigtig mange overraskelser, som vores Mette kalder dem, forude med det Nye Socialdemokratiet. Du vil ikke tro dine egene øjne og ører, når denne her urørlige flertalsregering først sætter i gang.

Interessante betragtninger.
Og så kan man ligeledes spare mindst en time om dagen pr ryger-medarbejder på rygepauser ...
Ups - den var dum ...

Andre ville måske mene, at det mest solidariske i stedet ville have været at droppe skattelettelserne til de velhavere, som ikke rigtig står, og mangler pengene.

Tænk, når jeg hører J Joel i St. Bededagssagen, minder han i den grad om “komiske Ali”. Glem alt om at inddrage St. Bededag og at sænke indkomstskatterne, og der er økonomi til det danske militær mv.
Den tænksomme.

Der er penge til skattelettelser!! Kunne man evt. bruge dem til forsvaret og så “ sælge “ St. Bededag for skattelettelser,men det er jo nok ikke så smart når man er rød

Da Donald Trump blev præsident i USA i 2016 var verdens demokratiske politikere chokeret over Trumps ageren. Det sagde de i hvert fald dengang. Og medierne, pressen fulgte trop med at give os dødelig indsigt i uhyrlighederne. Psykologiske analyse om Trumps personlighed var at se på skærmene den ene dag efter den anden, hvor alle vores eksperter med forstand på sjælen fremlagde den ene diagnose efter den anden. Det her kunne ende med en atomar tredje verdenskrig med en, efter eksperternes udsagn, personlighedsforstyrret amerikansk præsident. Nu er kan væk og glemt. Sådan da. Han råber lidt op her og der.

Glemt er også de politiske chok over vestens leders opførelse. Faktisk ikke rigtig glemt. For nu har vores gode demokratiske politikere fået øje på Trumps metoder virker og at folket egentlig bare vil underholdes. Ud af det er der herhjemme i vores egen andedam kommet det Nye Socialdemokratiet. Selv Ellemann siger hjemme hos sig selv på toilettet YES jeg er blevet en af Nye Socialdemokratiet. Den-Lille-Svindler siger det helt åbent til vores ansigt. Han er blevet midtsøgende og Moderat som faktisk er det samme som det Nye Socialdemokrati. Hjemme på toilettet ser han sig selv i spejlet og siger stille YES. Jeg fik dem sgu med et skævt smil.

Ellemann har vist SVM's magtfuldkomne linje, som venter os i dag ved at stille oppositionen et ultimatum de kan æde eller skide på. De har én uge til at godkende inddragelsen af Store Bededag. Eller er det ud af forsvarsforliget. Vi kan nemlig ALT uden Jer. Så flyt Jer eller jeg skubber Jer ad vejen.

En regering, som regere med ultimative krav uden kompromis. Jo, vores Mette har ret. Der venter vælgerne en del overraskelser de kommende år. Overraskelser ført an af det Nye Socialdemokrati.

Nanna Højlund fra FH debatterede med Jens Joel om Store Bededagsforslaget i P1 Debat i dag. Hun kaldte det for “klassekamp” og stillede sig uforstående over for, at man ikke i stedet - som man gør i andre lande i EU - havde inddraget nogle af de meget store fortjenester, nogle virksomheder har fået på grund af krigen. Det er jeg enig i. War profiteers - her bør samfundet gribe ind. Måske var Socialdemokratiet nødt til at acceptere skattelettelser af hensyn til de borgerlige regeringspartnere; det siger Jens Joel. Men hvorfor har man så ikke taget sigte på krigsprofitterne, de er grumme svære at forsvare?

Nej, ved at afskaffe St. Bededag bidrager vi ikke alle - de bedst stillede har stadig råd til at tage en fridag eller flere, når de vil - den nederste middelklasse - fx på kanten af arbejdsmarkedet - sæsonarbejdere fx - for hvem en helligdag er lig med indkomst, mister direkte penge. Og kommunerne mister penge til at holde 'butikken åben'- det kommer til at gå ud over os alle, især fx den enlige forsørger uden det store netværk.Vi blev snydt, da vi troede på løfterne om at pengene til forsvaret var fundet på statens kassekredit i forsvarsforliget - det var da blot en politisk skinmanøvre, blår i øjnene frem til valget.

Flyt Store Bededag til fredagen efter Kristi Himmelfartsdag. Det vil give lidt til alle parter.

Eller endnu bedre, flytte Kristi himmelfartsdag til torsdagen før store bededag, så er der større afstand hen til pinse, som er den næste helligdag. Man kunne også flytte store bededag og Kristi himmelfartsdag sammen med pinsen, så får man samlede fridage som man har i forbindelse med påsken.
Det har altid undret mig at Jesus fødselsdag ligger fast den 24. december, hvorimod han dødsdag og fejring af hans "opstandelse" flytter sig i forhold månens placering, eller hvad?
Man kunne også ændre alle helligdage til ferie-/fridage, som folk kunne afholde, når det passede dem.

Flyt Store Bededag til fredagen efter Kristi Himmelfartsdag. Det vil give lidt til alle parter.

Livet er dejligt, jeg kan nemlig tillade mig at tage lige så mange "store bededage" som jeg har lyst til, så kan alle i andre bare arbejde, hold da kæ.. i er blevet taget i røv.. Arbejdskøberne griner hele vejen til banken sammen med landmændene.Er det en vej til at ligne USA? der lige nu har tæt på 20 millioner hjemløse der bor i papkasser, og de fortæller os jo hver dag lige for tiden at vores sundhedsvæsen er ved at kollapse, jamen de private kan da tage over ikke? og det bliver det jo meget billigere af ha ha ha ha

I Forsvaret bliver de heldigvis ikke ramt af det. For de har flextid og 0,5 timers betalt middagspause oven i.

ja, og de kan gå på pension når de bliver 60 år og er man officer oppebære man 1/3 af sin nuværende løn som pension, så de lider ingen nød. De burde arbejde til de blev 70 år som alle andre. En oberst får ca. kr. 60.000,00 om måneden i løn, det giver kr. 40.000,00 pr. måned i pension.

Jeg må bare oplyse om at 40.000 er 2/3 af 60.000, ikke 1/3.
Pokker til forskel.

Det er en fejl jeg har skrevet, det rigtige er selvfølgelig 2/3 af kr. 60.000,00 som du gør opmærksom på. Det er menneskeligt at fejle, dog havde jeg ikke ventet at det skete for mig!!!

Det er en fejl jeg har skrevet, det rigtige er selvfølgelig 2/3 af kr. 60.000,00 som du gør opmærksom på. Det er menneskeligt at fejle, dog havde jeg ikke ventet at det skete for mig!!!

Regeringen mener, at afskaffelsen af St bededag, kan give omkring 4 milliarder til forsvaret (jeg mangler dog fortsat at se det regnestykke). Samtidig giver de skattelettelser for et tilsvarende beløb … skattelettelser som en almindelig lønmodtager ikke kommer til at mærke det store til ..
Socialdemokratiet har vist hvor de hører til, og det er ikke på den almindelige danskers side.
Pio må vende sig i sin grav

Ak ja. Hvis Finansministeriet havde købt for 1.000.000.000.000 kr. (der blev vist spyttet 600.000.000.000 kr. ud under corona) bitcoins i 2011 og solgt dem i 2016, så kunne vi alle sammen have holdt ferie livet ud i generationer og grint af den norske stats oliefond.

Ak ja. Hvis Finansministeriet havde købt for 1.000.000.000.000 kr. (der blev vist spyttet 600.000.000.000 kr. ud under corona) bitcoins i 2011 og solgt dem i 2016, så kunne vi alle sammen have holdt ferie livet ud i generationer og grint af den norske stats oliefond.

Forsvaret blev nu udvidet med den grønne omstilling og velfærd!

Jamen lad os se fornuftigt på det!

Hvilken dag på året kan bidrage bedst i dette sammensurium forsvar, grøn omstilling og velfærd!

Ja, svaret er enkelt!

Afskaf Nytårsaften og nytårsdag!

Forsvaret:
Spar al krudtet til forsvaret! 350 millioner går op i røg hver nytårsaften! Fridagene omkring nytår kan frit flyttes til det passer arbejdspladser og familier. Produktiviteten stiger. Ferieudgifter reduceres. Samlet gevinst for stat og lønmodtagere 1 milliard!

Den grønne omstilling:
PFAS udledningen fra fyrværkeri over gader og stræder og by og Mark og skov slipper vores grundvand og strande for. De sidste 25 års PFAS- fyrværkeri rammer nu hårdt overalt i landet!
De ekstra 500 brande nytårsaften spares for forureningen som slukningsarbejdet medvirker.
Hvilken dag på året spiser danskerne mest oksekød. Ja, nytårsaften! Altså væk med den!
Fugle, pattedyr, hunde og katte behøver ikke flygte ud af de danske byer!
Danskerne transporterer sig ekstremt meget på overfyldte veje, i overfyldte tog, osv. En fordeling over året sparer på infrastrukturen! Ren grøn besparelse!

Velfærden:
175 familiers liv spares for fyrværkeriskader.
Sundhedsvæsenet sparer på nye patienter som følge af nedsat syn, tinnitus, legemsbeskadigelser, osv.
Antallet af skilsmisser kan reduceres med 2000 årligt.
Antallet af nye alkoholikere kan reduceres med 500 årligt.
Antallet af voldtægter kan reduceres med 100 årligt.
Antallet af reelt ensomme kan reduceres med 100.000 årligt.
Antallet af unge imellem 15-25 der mistrives kan reduceres med 10%.

At arbejdsgivere og regering får to nye arbejdsdage at arbejde med, ja, det er jo fantastisk, set i lyset af alt det andet positive!

Negative:
Danske traditioner må ind i nye statslige former!

Til fordel for forsvar, den grønne omstilling og velfærden!

Mest solidarisk at alle bidrager!

Alle danskere fejrer nytårsaften!

I modsætning til jul, påske, pinse, Og Store Bededag!

Mest solidarisk at alle bidrager!

Småfugle, hunde, katte, køer, grise, heste, får, og fisk ved de danske strande ville elske det!

Et fyrværkeri-frit og PFAS-frit dansk land!

I solidaritet med mennesker og dyr!

Imod Putin, naturens forurening og øjenskader og ensomhed!

Sikke et fælles indgreb!

Så mange fluer med et smæk!

Og sikke et budskab til verden næste nytår!

På grund af klimaforandringer spares nytåret væk i Danmark!

Mest solidarisk at alle bidrager!

Og kun de rige og dumme bruger fortsat fyrværkeri!
Og kun de rige og dumme spiser fortsat oksekød!
Og kun de rige og dumme drikker sig fortsat fra sans og samling!

Og kun DR1 og TV2 viser fortsat at unge fyre står med batterier og nytårsraketter ii hænderne og sender al PFAS-krudtet imod venner og fjender og en enkelt gang imod stjernerne!

Thi i lille Danmark er vi så solidariske at alle skal se hvor dumme alle kan opføre sig!

Og dagen efter går muslimer rundt og rydder op!

Men bor du i en forstad eller provinsby ligger affaldet fortsat og flyder.

Med mindre regnvejret har bragt PFASen godt på vej mod de danske kyster!

Solidarisk bader vi hvert år på Mallorca eller Maldiverne!

Kun tyskerne de fattige storby-arbejdere elsker vores PFAS- bølger ved Vesterhavet!

Og solidarisk tager vi imod deres udenlandske valuta!

At afskaffe nytårsaften og nytårsdag er et helt ekstraordinært indgreb i en helt ekstraordinær situation!

Men danskerne har intet at miste!

Store Bededag kan man:

Bede for de øjne man mistede!
Bede for de fingre og hænder man mistede!
Bede for den bil, lejlighed eller hus der nedbrændte!
Bede for de børnebørn hvis forældre skal skilles!
Bede for den onkel der igen gik på druk!
Bede for alle de fugle der forlod byen!
Bede for alle dyrene der frygter den næste nytårsaften!
Bede for at du ikke igen skal være uden “vennerne” nytårsaften!

Nytårsaften handler ikke om beskæftigelse! Selv om det var her man kun tjene allermest til staten i sparede sundheds og velfærdsydelser og tjente skattekroner!

Nytårsaften handler om alle de andre ministerier!

Mest solidarisk at alle bidrager!

Derfor hvis en fridag(e) skulle afskaffes, så

Vælg nytårsaftensdag og nytårsdag!

Vi bliver verdensførende på klimaet!

Mette Frederiksen ville elske det!

Men hvad så med de fine rober!

Mest solidarisk at alle bidrager!

Selv kongehuset!

Inviter diplomatiet i cirkusrevuen med kaffe og kage!

Det er det solidariske Danmark!

Godt nytår til Lars, Jacob og Mette og alle I andre!

Annonce