Ny måling: SF fortsætter opturen

Pia Olsen Dyhr har i den grad medvind i meningsmåling, mens Socialdemokratiet går tílbage efter voldsom kritik fra fagbevægelsen.
Foto: William Vest-Lillesøe
Pia Olsen Dyhr, formand for SF
2023 har indtil videre været et godt år for SF, som fortsætter med at tiltrække vælgere.

Det viser en helt ny måling, som Voxmeter har lavet for Ritzaus Bureau.

Pia Olsen Dyhrs parti står i den her måling til 11,7 procent af stemmerne. Det er det højeste som partiet er blevet målt til i mere end 10 år.

Hvis der var valg i dag ville SF få 21 mandater, det højeste antal siden folketingsvalget i 2007, hvor Villy Søvndal skaffede partiet 13 procent og hele 24 mandater.

Har tabt otte mandater

Og der er ikke megen tvivl om, hvor SF henter deres stemmer fra. Det gør de hos Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet har fået massiv kritik af FH-fagbevægelsen for forslaget om at afskaffe Store bededag, som partiets traditionelle allierede i de faglige organisationer ser som en indgriben i den danske model - tilmed lige midt i overenskomstforhandlingerne på det private område.

Mette Frederiksen og hendes partifæller står i denne uge til 26 procent af stemmerne. 1,5 procentpoint under valgresultatet.

Venstre har indtil videre ligget lidt i læ i diskussionen om bededagen, og det er måske en af grundene til, at partiet vinder en lille smule af det tabte tilbage og går fra 10,9 procent i sidste uge til 11,5 procent i denne uge.

En fremgang på 0,6 procentpoint i forhold til sidste uge giver partiet det bedste resultat siden valget.

Det betyder, at Venstre vinder et enkelt mandat tilbage i forhold til sidste uge, men med udsigt til blot 20 mandater, er partiet fortsat udfordret.

Hos det sidste regeringsparti, Moderaterne, er status meget tæt på uændret. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens parti står i denne måling til 8,6 procent, 0,7 procentpoint mindre end partiet fik ved valget.

I rød blok er situationen mere eller mindre uændret for de tre øvrige partier, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet.

Samlet set, så viser målingen en tilbagegang for regeringen på 4 procentpoint og 8 mandater siden valget i november.

LA taber pusten

I den blå blok er udsvingene også små.

Mest interessant, så går Liberal Alliance, der må formodes at have hentet en del stemmer hos Venstre, en smule tilbage og er igen under 10 procent.

Alex Vanopslaghs parti står stadig til en gevinst på tre yderligere mandater oven i de 14 de fik ved valget.

Til gengæld er der overraskende fremgang på 1,1 procentpoint til Nye Borgerlige, hvilket kommer efter nyheden om at partiformand Pernille Vermund træder tilbage i løbet af året.

Ser man på de nye blokke i dansk politik, så har partierne til venstre for regeringen vundet seks mandater fra regeringspartierne siden valget, mens partierne til højre for regeringen blot har hentet to.

Om målingen

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 16. januar 2023, baserer sig på telefoninterview med 1.017 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

placeholder

Målingen er gennemført i perioden fra den 9. til den 15. januar 2023.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,7 procentpoint.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Røstende det Nye Socialdemokratiet stadig kan få 26% af stemmerne i en meningsmåling. Det må være af gammel vane eller forvirring og chok blandt kernevælgerne, som ikke fatter, hvad der lige sker med Socialdemokratiet.

Efter 45 år som loyal Socialdemokratisk kernevælger er det for mig SLUT. Min stemme får de her forrædere ALDRIG igen.

Det må være forvirring hos gamle socialdemokrater, der ikke har fattet, at en stemme på den nordjyske leder, er en stemme på de velhavende og den amerikanske våbenindustri.

Vil nogen reelle socialdemokrater, som i f.eks. Herning, støtte nedskæringen af hjælp til den ældre og fattige, for at kunne støtte de mest velhavende med skattelettelser og støtte den amerikanske våbenindustri????

At stemme på SF er et godt alternativ, som jeg helt sikkert vil overveje.
Besynderligt at HELE S. gruppen åbenbart er enig med Mette F. i at afskaffe St. Bededag.
Troede ellers at folketingsmedlemmer skulle stemme efter overbevisning, og ikke af frygt for repressalier fra ledelsen.

Ja helt uforståeligt at alle folketingsmedlemmer bakker op om forslaget om at fjerne Store Bededag. og hvorfor laver man ikke en afstemning blandt medlemmerne

Det er vel lige før, SF skal være en smule skuffede over ikke at score mere i den aktuelle situation.

Annonce