Annonce

Løkke til Rwanda: Stop støtten til oprørsgruppe

Udenrigsministeren kritiserer Rwanda for at støtte brutal militsgruppe - kritikken er yderligere en sten i skoen på asyl-planer
Foto: Lars Peuckert/Trane Media
Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister
Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kritiserer det østafrikanske land, Rwanda, for at støtte militsgruppen M23, som af en FN-ekspertgruppe for nylig er gjort ansvarlig for stribevis af henrettelser af civile i landsbyer i det østlige del af Den Demokratiske Republik Congo.

”Ligesom resten af EU-kredsen mener Danmark, at Rwanda skal standse støtten til M23-oprørerne. Det fremgår meget tydeligt af den erklæring, vi har vedtaget i EU,” udtaler Lars Løkke Rasmussen i et mailsvar til Netavisen Pio.

Ligesom resten af EU-kredsen mener Danmark, at Rwanda skal standse støtten til M23-oprørerne

Udenrigsministeriet oplyser, at EU i en erklæring fra 31. december 2022 har opfordret Rwanda til at standse støtten til M23 og opfordret alle stater i regionen til at standse enhver støtte til væbnede grupper i DR Congo.

Erklæringen er foranlediget af en nylig rapport fra ekspertgruppen om DR Congo nedsat af FN’s Sikkerhedsråds Sanktionskomité.

EU opfordrer i sin erklæring samtidig DR Congo til at standse og forhindre ethvert samarbejde mellem regeringshæren FARDC (Forces Armées de la République Démocratique du Congo) og væbnede grupper, ikke mindst FDLR (Forces Democratiques de Liberation du Rwanda) samt at gøre alt for at beskytte civilbefolkningen.

M23-militsen har siden maj erobret store landområder i det østlige DR Congo.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke oplyse om Danmark har udtrykt sin kritik direkte over for den rwandiske regering:

“Vi taler løbende med Rwanda om en række spørgsmål. Det præcise indhold af den dialog vil jeg ikke gå i detaljer med offentligt.”  

Modtagecenter skal etableres sammen med andre

Eksperter peger på, at den selvstændige danske kritik af Rwanda kan få betydning for et eventuelt fortsat dansk samarbejde med Rwanda om etablering af et dansk modtagecenter for asylansøgere i det østafrikanske land:

Rwanda reagerer utroligt voldsomt på enhver kritik i debatten om M23

“Rwanda reagerer utroligt voldsomt på enhver kritik i debatten om M23,” siger Simon Turner, professor og Rwanda-forsker på Lunds Universitet til Jyllands-Posten og det undersøgende netmedie Danwatch.

I forvejen er den tidligere S-regerings bestræbelser på at få etableret et dansk modtagecenter for asylmodtagere i Rwanda under pres.

Det hedder nemlig i SVM-regeringsgrundlaget, at Danmark skal arbejde aktivt for etableringen af et nyt asylsystem. Hvis det indebærer oprettelse af et modtagecenter uden for Europa, skal regeringen arbejde målrettet på, at det etableres i samarbejde med EU eller i et samarbejde med en gruppe af lande: 

Det er regeringens mål, at et modtagecenter uden for Europa etableres af EU

“Herunder om der f.eks. kan indgås samarbejder med andre lande inspireret af Tyrkiet-aftalen, oprettes et modtagecenter uden for Europa eller andet, der tilsvarende bidrager til at løse udfordringerne. Det er regeringens mål, at et modtagecenter uden for Europa etableres af EU eller i samarbejde med en række andre lande, og at det etableres et sikkert sted, der lever op til Danmarks internationale forpligtelser,” heddet det i SVM-regeringsgrundlaget "Ansvar for Danmark".

Opdateres

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu har den gode Tesfaye brugt sine ministerår på at bilde folk ind at asylanterne skulle sendes sydpå. Det skal de så ikke.
I de næste mange år lukker vi øjnene og krydser fingre. Med andre ord: Udlændingepolitikken er lige så slap som den altid har været, og Danmark bliver mere og mere muslimsk.