Kendte TV-værter og tidligere borgmester skal spinne for regeringen

Kendte ansigter, gamle kendinge og nye navne. Her er SVM-regeringens spinhold.
Foto: Emil Vendelbo Johansen/Netavisen Pio
SVM-regeringen ved præsentationen foran Amalienborg.
Med en ny regering og nye ministre følger også et hold af såkaldte særlige rådgivere.

En række af regeringens topministre havde allerede i begyndelsen af januar sat navn på de første, men i løbet af onsdag kom flere på plads, hvilket især vækker opsigt på journalisterne og kommunikationsfolkets intranet Twitter og på LinkedIn.

Blandt de nyansatte rådgivere finder man flere kendte ansigter fra TV, bl.a. Anders Langballe og Uffe Tang, og en tidligere borgmester og folketingsmedlem, Jacob Bjerregaard, der nu vender tilbage til Slotsholmen.

Se hele listen her (opdateres løbende)

 

Statsministeriet

Mette Frederiksen (S) har beholdt to af sine rådgivere Martin Justesen og Nana Zarthine Christensen fra sidste periode, og i dag kunne hun så føje Peter Strauss Jørgensen til holdet.

Han kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han siden 2019 har været særlig rådgiver for Dan Jørgensen.

Peter Strauss Jørgensen har tidligere blandt andet været seniorrådgiver i Socialdemokratiet, og særlig rådgiver for daværende erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

 

Forsvarsministeriet

Her har Jakob Ellemann-Jensen (V) allerede ansat Jakob Ullegård, der kommer fra en stilling som sekretariatschef hos Venstre og Rasmus Bebe, der har været personlig rådgiver for Ellemann, da Venstre var i opposition.


Udenrigsministeriet

Lars Løkke Rasmussen (M) har ansat Karen Clement, der kommer fra en stilling som chef for PR og kommunikation i Netcompany.

Hun har tidligere været pressechef i Forsvarsministeriet og ledende pressesekretær i Statsministeriet samt reporter på TV2.

Karen Clement er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2008.

Lars Løkke Rasmussen har også ansat Morten E. G. Jørgensen, der kommer fra en stilling som kontorchef i Justitsministeriet, Han har tidligere været generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd, særlig rådgiver i Forsvarsministeriet for Peter Christensen (V) og juridisk specialattaché i Udenrigsministeriet. Han har været aktiv i Venstres Ungdom og landsformand for Gymnasielevernes Landsorganisation, GLO.

Morten E. G. Jørgensen er uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet.

 

Finansministeriet

Nicolai Wammen (S) har siden 2019 haft Mathias Secher som særlig rådgiver, og efter regeringsskiftet har han hentet Jakob Eldrup hos ministerkollega Morten Bødskov.

Mathias Secher er uddannet økonom og har været politisk-økonomisk rådgiver for Socialdemokratiet på Christiansborg.

Jakob Eldrup er tidligere partner og public affairs-director i Rud Pedersen Public Affairs. Han er uddannet cand.tecnh.soc. fra Roskilde Universitet.

 

Økonomiministeriet

Venstres nummer to i regeringen, Troels Lund Poulsen, har ansat Alexander Reventlov Petersen, der senest har været chef for den politisk-økonomiske afdeling i partiet og Venstres pressechef Søren Olufsen. Han har tidligere været pressechef i Danmarks Lærerforening.

 

Kulturministeriet

Jakob Engel-Schmidt (M) har ansat partiets chef for Presse, Kommunikation & Kampagne, Stefan Hvenegaard. Han har tidligere arbejdet i en lang årrække på DR, herunder i de seneste år som redaktør på Deadline, Det Politiske Talkshow, TV-Avisen og DR2 Dagen. Han har også været politisk konsulent for Socialdemokratiet på Christiansborg og medarbejder i skoleelevernes organisation DSE.

Stefan Hvenegaard er uddannet cand.public i analytisk journalistik fra Syddansk Universitet i 2016.

 

Sundhedsministeriet

Her har Sophie Løhde (V) ansat en gammel kending, nemlig Thomas Bille Winkel, som også var hendes særlige rådgiver, da hun var innovationsminister.

Han kommer fra en public affairs-stilling i Novo Nordisk.

 

Justitsministeriet

Her har justitsminister Peter Hummelgaard (S) taget sin særlige rådgiver, Michael Johnson, med fra Beskæftigelsesministeriet.

Michael Johnson har tidligere været særlig rådgiver i Justitsministeriet for Morten Bødskov. Han har desuden været ansat i Dansk Industri, Region Hovedstaden og 3F.

Han er uddannet cand.mag. i historie og offentlig administration.

 

Beskæftigelsesministeriet

Den nye beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har ansat en særlig rådgiver, som kender arbejdsmarkedets parter godt.

Jens Dissing Munk de Klauman kommer fra en stilling som pressechef i Socialdemokratiet, men har tidligere været pressechef i Danmarks Lærerforening og i Dansk Metal.

Han er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2009.

 

Børne- og undervisningsministeriet

Til at rådgive sig, har Mattias Tesfaye (S) ansat Mie Dalskov Pihl, der har stor erfaring inden for uddannelsesområdet, der omfatter alt fra grundskoleområdet, ungdomsuddannelser til videregående uddannelser samt voksen- og efteruddannelse.

Mie Dalskov Pihl har siden 2008 været ansat i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor hun senest har været chef for registeranalyse.

Hun er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 2008.
 

Erhvervsministeriet

Den nye erhvervsminister Morten Bødskov (S) får også glæde af en af S-regeringens spinveteraner. Han har ansat Søren Andersen, der kommer fra en stilling som særlig rådgiver senest for den tidligere uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Søren Andersen er uddannet som journalist og har tidligere været kommunikations- og pressechef i Danske Spil og pressechef i Landbrug & Fødevarer.
 

Skatteministeriet

Her har skatteminister Jeppe Bruus (S) ansat tidligere folketingsmedlem, borgmester i Fredericia og DSU-formand Jakob Bjerregaard.

Bjerregaard er 45 år og kommer fra en stilling som Public Affairs Director i lobby-virksomheden Grace Public Affairs.

Jacob Bjerregaard er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.


Ministeriet for kirke, landdistrikter og nordisk samarbejde

Til at hjælpe sig med at holde styre på de mange områder, har Louise Schack Elholm (V) ansat Uffe Tang, der kommer fra en stilling som seniorrådgiver hos kommunikationsfirmaet Ulveman & Børsting.

Uffe Tang er uddannet journalist og har tidligere været ansat som blandt andet politisk reporter og nyhedsredaktør på Berlingske Tidende, analytiker, politisk redaktør og korrespondent på DR Nyheder og nyhedsvært på TV2 News.

 

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har ansat Martine Høiler, der kommer fra en stilling som souschef i politisk-økonomisk afdeling i Venstre på Christiansborg, hvor hun har været ansat i skiftende stillinger siden 2017.

30-årig Martine Høiler er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2017.

 

Transportministeriet

Også transportminister Thomas Danielsen (V) har hentet sin særlige rådgiver på Christiansborg. Han har ansat Frederik Leisner, som siden august 2020 har arbejdet som henholdsvis konsulent og konstitueret souschef i Venstres Politisk-Økonomiske Sekretariat og har tidligere arbejdet som fuldmægtig i Justitsministeriets departement.

Frederik Leisner har tidligere været valgt til byrådet i Solrød Kommune (2013-2016) for Venstre.

Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2020.

 

Uddannelses- og forskningsministeriet

Den måske mest kendte på rådgiverholdet bliver TV2’s tidligere politiske redaktør Anders Langballe, der skal rådgive Christina Egelund (M).

Anders Langballe var i mange år politiske redaktør på TV2 News, men stoppede efter han blev ramt af en blodprop.

Efterfølgende har han blandt andet arbejdet som kommunikationschef i Danske Handicaporganisationer og Dansk Ejendomsmæglerforening. Sidste år var han vært på radioprogrammet "Valg i Danmark" på radiostationen 24syv.

Den journalistuddannede Anders Langballe er desuden tidligere landskasserer i Venstres Ungdom.
 

Miljøministeriet

Magnus Heunicke (S) har igen ansat Rasmus Jønsson, der har arbejdet som særlig rådgiver for Magnus Heunicke to gange før.

Seneste da Magnus Heunicke var sundhedsminister og desuden tilbage i 2014-2015, da Magnus Heunicke var transportminister under daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Rasmus Jønsson er uddannet cand.comm., har været selvstændig kommunikationsrådgiver og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og RUC.

Han var også med i Ny Alliance og havde en fremtrædende rolle i dokumentarfilmen 'Dagbog fra midten'.
 

Udviklingsminister og minister for global klimapolitik

Tidligere klimaminister Dan Jørgensen (S) har sagt farvel til sin særlige rådgiver Peter Strauss Jørgensen og i hans sted træder en anden veteran fra S-regeringen, Thomas Schjødt.

Han har senest været særlig rådgiver i Indenrigs- og boligministeriet for Christian Rabjerg Madsen, samt varetaget et barselsvikariat som særlig rådgiver for tidligere udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Han uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2016 og har siden arbejdet med politisk rådgivning af Socialdemokratiet, herunder som presse- og kommunikationskonsulent, politisk rådgiver og som souschef.
 

Ældreministeriet

Her er Troels Yde Toftdahl ´blevet ansat til at bistå Mette Kierkgaard (M).

Han kommer fra en stilling som markedschef for samfund og velfærd i Dansk Erhverv.

Troels Yde Toftdahl har tidligere været politisk chef i fagforeningen Pharmadanmark, politisk rådgiver for generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp og politisk rådgiver for Venstres folketingsgruppe.

Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet
 

Klima-, energi og forsyningsministeriet

Her har klimaminister Lars Aagaard (M) hentet Rasmus Bønneland, der kommer fra en stilling som direktør for public affairs i RadiusCPH, og han har tidligere været public affairs-chef i Dansk Energi, hvor Lars Aagaard var hans chef.

Rasmus Bønneland har også været Lead Public Affairs Advisor i Ørsted og har en fortid som politisk rådgiver i Venstre.

Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en tillægsuddannelse fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

 

Om de særlige rådgivere

Der er ikke nogen specifik arbejdsbeskrivelse for hvad en særlige rådgiver skal varetage af funktioner.

Det er afhængig af ministeren og den særlige rådgivers tidligere job og erfaringer. Men det kan være kommunikationsopgaver, opgaver i forhold til parti og valgkreds som det almindelige embedsværk ikke må bistå ministeren med, samt rådgivende opgaver af forskellig art, f.eks. om strategi.

Statsministeren har som den eneste mulighed for at ansætte tre særlige rådgivere, mens de øvrige medlemmer af regeringens udvalg for regeringsledelse har to.

Resten af ministrene må kun ansætte en særlig rådgiver.

De særlige rådgivere er ansat sammen med ministeren, og det betyder at hvis ministeren træder tilbage, så mister den særlige rådgiver samtidig sin ansættelse i ministeriet.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var ellers ikke så få.

Og tænk med så mange kloge og belæste folk på vognen, ja, så lykkedes det alligevel ikke nogen at stoppe snebolden “Store Bededag” før den endte som “Den afskyelige Snemand”!

Politik koster kassen!

Aldrig har et styk politik været dyrere!

Her starter al inflation!

Ingen politiker stoler mere på sig selv!

Og 43% af de unge 15-25 mistrives!

Giv dem en spindoktor hver og selvtilliden kan støttes til fornyet selvværd uanset negative kommentarer på sociale medier, som også politikere er narkomaner af - se blot i folketingssalen!

Der spindes guld som aldrig før på politik!

Lul - lul. Rokken går
Politiken fyger
Og jo mere tiden går
scient.pol.en kassen stryger

Aksel Jensen, midt i al den elendighed du beskriver, så kan du glæde dig over at Rosa Lund (E) er tilbage fra orlov.

Som du ved, så skyldtes orloven, at 35-årige Rosa Lund skulle fokusere på et skift i medicin i behandlingens af hendes sklerose. Noget som du forgik i en af dine uendeligt lange kommentarer.

Er du ikke glad på Rosa Lunds vegne?

Annonce