Annonce

Længe ventede danske kanoner bliver i stedet sendt til Ukraine

Vil bringe sejren nærmere, siger den ukrainske præsident om stort dansk bidrag til kampen mod Rusland.
Foto: Nexter/Presse
Caesar-artillerisystemet i aktion.
Danmark sender nu våbensystemet Caesar-haubitser til Ukraine, som det danske forsvar ellers har ventet på i årevis.

Det siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Efter planen modtager Danmark indenfor det næste halve år 19 såkaldte artilleripjecer fra den fransk producent Nexter, og i stedet for at blive indsat i det danske forsvar, vil de alle sammen blive doneret til Ukraine.

Danmark skulle efter planen have haft nye haubitsere i 2013, men i første omgang valgte man at skifte leverandør, og efterfølgende har der været produktionsproblemer med det franske system.

Prisen på de 19 stykker artilleri løber op i omkring 800 millioner kroner.

Det er en frihedskamp

Caesar-haubitserne som ukrainerne om kort tid kan bruge i kampen mod den russiske invasion, er groft sagt en stor kanon, der er monteret på en lastbil.

Og de har længe været højt på ønskesedlen hos den ukrainske regering.

"Ukrainerne kæmper for retten til at bestemme over egen fremtid. Det er en frihedskamp, og det er helt afgørende, at resten af den frie verden bakker fuldt og helt op om det, udtaler Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

"Danmark har siden invasionens begyndelse været en markant bidragsyder til den ukrainske frihedskamp. Det vil vi fortsætte med, og derfor vil jeg i dag orientere (Ukraines forsvarsminister, red.) Oleksii Reznikov om Danmarks donation af vores Caesar-artillerisystemer,” udtaler forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky takker på det sociale medie Twitter for det danske bidrag.

"Jeg er dybt taknemmelig for min gode kollega Mette Frederiksen og hendes koalitionsregerings vigtige beslutning om at stille Caesar-haubitsere til rådighed for Ukraine. Det vil øge vores defensive kapacitet betydeligt, give os mulighed for at jage aggressoren ud af Ukraine og rykker vores fælles sejr tættere på."

placeholder

Vesten mødes for at sende våben

Det dansk-svenske bidrag bliver officielt overleveret på et NATO-møde på den tyske Ramstein-base fredag.

Her samles omkring 40 vestlige landes repræsentanter med den ukrainske regering og med NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, for at beslutte nye våbenleverancer forud for mulig ny, ødelæggende russisk storoffensiv.

Udover de danske haubitsere vil ukrainerne kunne se frem til at modtage moderne kampvogne fra USA og Storbritannien, missiler, antiluftskyts og meget andet fra de 40 landes lagre.

Computerstyret præcision

Ifølge forsvarets hjemmeside, så er artillerisystemet Caesar et autonomt artillerisystem, som ikke kræver nogen indmåling.

Indmåling betyder, kort fortalt, at man tidligere skulle bruge værktøjer, som minder om dem, en landmåler bruger, samt formler og beregninger til at regne ud, hvor man var og pegede hen.

Caesar har både GPS og gyroskoper, og det tilhørende computersystem kender derfor hele tiden position og skudretning.

Caesar kan affyre seks skud på under et minut og har - alt efter hvilken ammunition man benytter, en rækkevidde på op til 40 kilometer.

Det betyder, at man kan stille den op på Rådhuspladsen i København og derfra ramme f.eks. domkirken i Roskilde.

Se den i aktion her:

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu ønsker regeringen igen at puste til ilden, hvor endnu flere mennesker i Ukraine, vil møde død og ødelæggelse. Det er ikke værdigt og helt og aldeles umenneskeligt. Herfra skal der insisteres på at tænke sig om og stoppe den eskalerende konflikt, så stop med at sende våben og se så at få gang i fredsforhandlingerne.
Med en tankeløs oprustning, der i selvsving stræber efter niveauer mindst 20 gange større end den udpegne ”fjende” – er vi i sandhed i stor fare. Vores politikere over én kam ænser det næppe – men fortsætter sammen med medierne en farlig eskalation uden at informere borgerne om reelle risici ved denne kurs. Det er som én kollektiv psykose, hvor stærke, umodne følelser dominerer fuldstændigt på bekostning af besindighed og omtanke. Alle hidser sig nu op: massive våbenoverførsler til Ukraine, massiv oprustning af Vesten, i Moskva opsættes antiraketsystemer på hustage, osv. Alle erfaringer fra fredsforskning viser behov for at undersøge begge siders argumenter og årsag til konflikt, men både medier og politikere har fuldstændig ensidigt fokus – endda uden selv at vide det. DERFOR er vi i stor fare, for Vesten kan ikke ”vinde”, som den vanvittige oprustning af Ukraine tilsigter. Det handler ikke længere om, at Ukraine ”har ret til at forsvare sig selv” – men derimod om, hvorvidt Vesten anført af USA skal ødelægge Rusland. Man må virkelig spørge, om der er voksne til stede.

Karsten, du har da spist for meget russisk salat. Jeg tror du vil kunne blive æresborger i Rusland, når den Russiske ambassade læse dit indlæg.
Det du skriver er: Ukraine, overgiv jeg til russisk herredømme. Moldova, Estland, Letland, Litauen, Kasakhstan og Georgien m.fl. kan passende indlede forhandling om en fredelig annektering nu vi er i gang med at regulere grænser.
I øvrigt er det noget vrøvl at Rusland er Vesten militært overlegen. De har A våben hvor de kan udslette Europa 10 gange. Vesten har kun A våben, hvor vi kan udslette Rusland 6 gange. Hvad kan Rusland bruge det til ?
PS. jeg sidder med en anelse om at din kommentar i virkeligheden kommer fra Ruslands ambassade. Den lyder præcis som den er skrevet af Kreml.

Det værste der kan ske er, at NATO bliver direkte involveret i krigen. For det er så starten på 3. verdenskrig med alt det, som det indebærer. At tyskerne tøver med at frigive eksporttilladelse af Leopard 2 kampvogne kan jeg godt forstå. For det er Tyskland, som kommer til at lægge jord til slagmarken, hvis det her eskalere og kommer ud af kontrol. Hvilket kan ske meget hurtigt og endog uden hensigt.

Det næst værste der kan ske, er at det ender med en ny kold krig, men på et hidtil uset niveau, hvor verdens interesser bliver delt i to for alvor. Det vil betyde massiv oprustning verden over. Ligesom det vil betyde fokus på klimaforandringer vil gå tabt og klimaet kan bevæge sig ud over kanten i frit fald. En uigenkaldelig situation. Og en pris at betale, som vil ødelægge alt verden over.

Krigen i Ukraine er blevet slagmarken for den fremtidige verdensorden. En situation, som måtte komme før eller siden i rivaliseringen af USA mod Kina. En situation ingen af parterne kan vinde. Kun bekrige hinanden på den ene eller anden måde. Og igen med klimaet for øje vil begge parter ende med at tabe. Ligesom alle os andre og mange generationer frem, når klimaet når point-of-no-return.

Menneskeligheden står på mange måder ved en skillevej. Ikke bare om et spørgsmål om hvem der skal bestemme i verden. Men om der overhovedet skal være en verden. Og det er nu magthaverne skal tænke sig godt om. Og det kniber mildest talt. Bare at bekrige hinanden med krig død og helvede er nem nok.

Det er midt håb, at EU og Europa kan samle sig og stå på egne ben udenrigspolitisk og sikkerhedspolitisk så hurtig som muligt, så EU og Europa kan forsvare sine interesser i verden uafhængigt og fremover selv vælge retningen for sin egen skæbne, som efter min bedste overbevisning må have som mål at søge fred og samarbejde og ikke konfrontation med våben i hånd, hvis verden skal have en chance og der fortsat skal være en civillation.