Annonce

Svenske forældre i oprør, Joy får musik-opbakning, corona-chok på bogmarkedet

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Dagens overblik byder, som altid på en række coronanyheder, hvor krisen kræver et nyt offer på bogmarkedet og svenske forældre er i opfør over tvungen coronaskole.

Samtidig høster Kulturminister Joy Mogensen stadig større opbakning fra dansk kulturliv efter hun i sidste uge blev angrebet for sin musiksmag.

Lufthavnsledigheden rammer hårdt 

Alle er ramt af corokrisen, men nogen er det alligevel mere end andre.

Berlingkse beretter idag om udviklingen i lufttrafikken, der efterlader Københavns Lufthavn i Kastrup ligger nærmest øde.

På en normal hverdag ville der gå to gange et fyldt Parken gennem lufthavnen. Nu ligger det på omkring 500 mennesker på en hel dag. Og mens der før coronakrisen for alvor ramte landede og lettede 30 fly timen, så er det tal, nu reduceret til, at der på en "god" dag er bare ét fly i timen. Det skriver Berlingske.

Lufthavnen huser omkring 1.000 virksomheder og flyselskaber, der samlet beskæftiger cirka 22.000 medarbejdere. Men lige nu er det kun lidt over 1.000 mennesker, der stadig går på arbejde i lufthavnen. Resten er sendt hjem på hjælpepakker eller fyret. Det rammer hårdt i hele Københavnsområdet og ikke mindst bydelenne Kastrup og Tårnby må holde hårdt for.

Fra den lokale fagforening, lyder den nedslående besked, at ikke job vil vende tilbage: 

"Vores besked til medlemmerne er selvfølgelig, at vi håber og tror på, at der kommer mange arbejdspladser tilbage i lufthavnen, men der vil være job, der forsvinder og ikke kommer tilbage," siger Henrik Bay-Clausen, der formand for 3F Kastrup.

Også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der er valgt til Folketinget i Tårnby-kredsen tæt på lufthavnen, melder klart ud om konsekvenser ved den massive ledighed, der opstår i forlængelse af coronakrisen:

"Ud over at det er min valgkreds, så er det min hjemegn. Det er jo et af de områder, der altid har haft en stor andel i beskæftigelse, men også mange arbejderborgere, folk med korte uddannelser og relativt lave lønninger, som derfor er mere udsat ved kriser. Og det her er så en helt særskilt ekstraordinær krise for hele Tårnby-området, fordi det rammer lufthavnen så hårdt",siger Peter Hummelgaard, der oplyser overfor Berlingske, at han selv er i direkte berøring med mennesker, der er ramt af krisen:

"Jeg har selv to familiemedlemmer, der for nuværende er i lønkompensation hos SAS", bedyrer beskæftigelsesministeren.

Svenske forældre i corona-oprør

”Jeg har det, som om jeg er på en anden planet her i Sverige”, lyder det fra Reena Naser fra Lund, der frygter at sende sin datter i skole under coronaudbruddet.

Reena Naser har modtaget flere e-mail fra skolen og kommunen, som på grund af landets skolepligt pålagde hende at sende barnet i skole – coronavirus eller ej. Hvis datteren ikke mødte op, ville skolen ifølge Berlingske indberette hendes ulovlige fravær til kommunen. Herefter risikerede hun bøder eller en sag hos de sociale myndigheder. Udsigten til at blive meldt til de sociale myndigheder får hende til at makke reet.

”Jeg var chokeret. Jeg kom til Sverige, fordi de har et af de bedste velfærdssystemer, især for børn. Men dette er meget skuffende. Det er virkelig tankeløst,” siger Reena Naser, der oprindeligt kommer fra Jordan.

Musikalsk forsvar for kulturministeren

I sidste uge blev Kulturminister Joy Mogensen udsat for hårdt angreb fra en kulturjournalist på Berlingske, der blandt andet havde kaldt kulturministerens musiksmag for “fladpandet”. Angrebene gik på at ministeren havde lyttet på opsamlingsalbummet Absolute Music i sine teenageår.

Men henover weekenden har flere stemmer givet modsvar til Berlingske kulturjournalist.
Fra journalisten på musikbladet Gaffa, der havde lavet det oprindelige interview med Kulturminister Joy Mogensen - som altså bragte ministeren i slags shitstorm - lød det kort og godt:

”Når folk i første omgang gik så meget amok over kultur-Joys smag, skyldes det altså enten overfladiskhed – at man ikke orker at læse en artikel, hvis længde svarer til en A4-side, inden man går amok over en lille del af den – og/eller ond vilje”.

Musiker, journalist og radiovært Torben Steno afviste i et interview i Berlingske hele diskussionen om, hvad der er god eller dårlig musik og på Facebook ytrrer han også sin utilfredshed med mediernes bevidste misforståelser: 

placeholder


Han betegnede den slags fejder om hvad der ligger højest i det musikalske hierarki som værende ”infantile”. Samtidig giver Torben Steno landets musikjournalister og kritikeres forestillingen om hvad der højere kunst et par hårde ord med på vejen:  

”Når musik skal være kunst, skal det helst være lavet af fire deprimerede bøsser fra Newcastle med sorte rande under øjne, der spiller ad helvede til. Det er den eneste form for musik, som journalister rigtig anerkender”

Corona-chok: Historisk boghandler går konkurs

Med svigtende regnskaber og coronakrise har boghandlerkæden Arnold Buscks måtte indgive konkursbegæring. Arnold Busck åbnede den første boghandel på Købmagergade i København i 1896 og har i den tid solgt så mange bøger, at det vil være umuligt at tælle, lyder det i Berlingske.

Det er 29 Arnold Busck butikker fordelt over hele landet, som nu må drejer nøgle om. Som virksomheden selv skriver i en pressemeddelelse: ”Vi har gjort alt, der står i vores magt, for at virksomheden kunne køre videre, men det har desværre ikke været muligt”.

Lukningen af Arnold Busck vækker følelse hos en lang række meningsdannere og politikere, der begræder udviklingen på bogmarkedet.

placeholder

placeholder

placeholder


Også hos den administrative direktør for forlaget Gyldendal, Morten Hesseldahl, modtages den nye konkurs som en ”meget trist” nyhed.

»Arnold Busck og Gyldendal har haft en slags synergifællesskab. Men vi har også godt kunnet se, at der sket en forskydning i bogmarkedet, som har presset de fysiske butikker med dyre placeringer i byen. Sidste år solgte Gyldendal flere digitale bøger, end vi solgte trykte,« siger Morten Hesseldahl til Berlingske.

New Zealand: Vi har vundet kampen mod corona

Regeringen i New Zealand har i dag mandag meldt ud, at de har med kun et dødsfald og fire sandsynligt smittede henover weekenden har vundet kampen over corona.

Premierminister Jacinda Ardern fra partiet Labour har på et pressemøde erklæret at New Zealand ikke oplever nogen udbredt spredningen af coronavirus i landet. Premierministeren udtalte ”Vi har vundet den kamp. Men vi må forblive årvågen, hvis vi skal holde det på den måde”

Samtidig kunne Ø-landets pendant til danske Søren Brostrøm, chef for New Zealand's sundhedsmyndigheder Ashley Bloomfield berette at myndighederne har ”tillid til, at vi har nået vores mål om eliminering af coronavirus red.)”.

New Zealands Sundhedsministeriet har fremlagt documentation for I alt 1122 tilfælde at coronasmittede og og 19 dødsfald.

Corona kan lamme Danmarks ulandsbistand

Danmarks udviklingsbistand til de fattigste lande står ifølge Altinget til at blive markant mindre næste år, når økonomien svinder ind på grund af coronakrisen.

Danmarks udviklingsbistand er med et udviklingsbidrag på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) bundet til den generelle samfundsøkonomi. Så når den økonomiske udvikling i Danmark svækkes, så svækkes udviklingsbistanden tilsvarende. Ifølge Finansministeriets seneste skøn vil Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) falde med mellem tre og seks procent i år

Det vil være katastrofalt lyder det fra både Radikale og Enhedslisten, der vil presse regeringen til at holde hånden under udviklingsbistanden, så den minimum holdes på 2020-niveauet.

“Vi vil kæmpe meget hårdt for, at bistanden ikke falder nominelt. Der er mere end nogensinde behov for den,” siger udviklingsordfører Anne Sophie Callesen (R).

Enhedslisten bakker samstemmende op om kravet fra RV: "Vi kommer ikke uden om at diskutere, at den rige verden skal finde nogle flere midler,” siger udviklingsordfører Christian Juhl (EL).

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De der fejlcitere og fejlvurdere kulturministeren, burde selv komme i medierne for dårlig dømmekraft og manglende
evner til at gengive en samtale objektivt. Joy Mogensen er et musisk menneske, med forstand på de kunstgenre som hun skal varetage styringen af. Hendes kritikere er personer, der vist bør se sig selv i spejlet om de bryder sig om synet.