Ekspert vurderer: Gule medlemmer kan have det svært under konflikt

”Strejkebrydere kan have det svært under en strejke, fordi det bliver tydeligt, at de ikke er med i den overenskomstbærende fagforening og dermed ikke bidrager til fællesskabet,” siger arbejdsmarkedsforsker
Foto: Det Faglige Hus
Johnny Nim, stifter af og formand for Det Faglige Hus
Gule kan få det svært under en strejke.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, Christian Lyhne Ibsen.

Netavisen Pio har mandag og tirsdag beskrevet, hvordan den ikke-overenskomstbærende, gule fagforening, Det Faglige Hus, over for sine medlemmer på sin hjemmeside understreger, at de ikke må strejke, hvis kollegerne på ens arbejdsplads går i strejke som led i en lovlig varslet konflikt:

Du skal derfor ikke strejke

“Konflikten omfatter kun medlemmer hos de fagforeninger, der forhandler. Det betyder, at du som medlem i fagforeningen i Det Faglige Hus ikke er omfattet af konflikten. Du skal derfor ikke strejke og kan heller ikke blive omfattet af en eventuel lockout, men skal møde på arbejde som du plejer.”

“Bidrager ikke til fællesskabet”

Christian Lyhne Ibsen forklarer, at medlemmer af de såkaldt gule fagforeninger kan have det svært, når deres kollegaer organiseret i traditionelle, overenskomstbærende fagforeninger strejker som et lovligt virkemiddel i kampen for bedre løn- og arbejdsvilkår. For netop i den situation fremstår gule lønmodtagere tydeligt som strejkebrydere: 

“Vi har ikke så meget forskning på spørgsmålet i Danmark, da sidste storkonflikt var tilbage i 1998, hvor de gule fagforeninger ikke fyldte så meget. Men generelt viser forskningen, at strejkebrydere kan have det svært under en strejke, fordi det bliver tydeligt, at de ikke er med i den overenskomstbærende fagforening og dermed ikke bidrager til fællesskabet under konflikten,” siger arbejdsmarkedsforskeren til Netavisen Pio og føjer til:

“Det normative pres for at blive medlem (Af en overenskomstbærende fagforening, red.) bliver større under en konflikt end normalt, fordi det bliver så tydeligt, hvem der er med i fagforeningen.”

Gule får måske lyst til at skifte til en overenskomstbærende fagforening

Ibsen vurderer, at medlemmer af en gul fagforening, der måske alene har set på prisen, da de valgte fagforening, kan få lyst til at droppe medlemskabet af en gul fagforening i forbindelse med en arbejdskonflikt:

Nogle gule medlemmer kan tænkes at revurdere deres medlemskab

“Nogle gule medlemmer kan tænkes at revurdere deres medlemskab. Det kan være fordi, at de ser behovet for at være med i den overenskomstbærende fagforening. Eller det kan fordi, at det er ubehageligt at stå udenfor, når kollegaerne ser, at man ikke er med.”

Ibsen oplyser, at 11,1 procent af arbejdsstyrken i 2018 var medlem af en gul fagforening.

Ingen svar fra Det Faglige Hus’ formand

Netavisen Pio spurgte tirsdag Det Faglige Hus’ mangeårige formand og stifter, Johnny Nim, om han bekræfte, at man som medlem hos Det Faglige Hus står i en svær situation under en lovlig strejke.

Vi bad ham også svare på, hvad Det Faglige Hus gør for at klæde sine medlemmer på til at stå i en konfliktsituation.

Vi spurgte ligeledes Johnny Nim, om det ikke kan være svært for mange at møde på arbejde, når ens kolleger strejker for at få bedre løn-og arbejdsvilkår for alle.

Johnny Nim besvarede ikke nogen af spørgsmålene. I stedet oplyste fagforeningens kommunikationskonsulent, Teddy Gehrke, at Det Faglige Hus “ikke har yderligere kommentarer”:

Henviser til hjemmeside-tekst

“Det Faglige Hus har ikke yderligere kommentarer, men skal henvise til den tekst, der ligger på vores hjemmeside (Afsnittet "Sådan er du stillet under konflikt", red.), og som du (Netavisen Pio, red.) allerede har omtalt.”

Det Faglige Hus har ikke yderligere kommentarer

“Vores medlemmer er altid velkomne til at kontakte os med uddybende spørgsmål, hvis de er i tvivl om noget. Indtil videre forhandler overenskomstparterne, så pt. er din problemstilling uaktuel.”

Konflikt er et lovligt redskab i forbindelse med aftalesystemet på arbejdsmarkedet. Blot skal strejken være varslet efter reglerne.

Industriens overenskomst udløber den 1. marts. Det gør de fleste andre overenskomster på det private arbejdsmarked også. Konfliktvarslet er typisk på 14 dage.

Det betyder, at der om få uger kan opstå konflikter på det private arbejdsmarked, hvor enten lønmodtagerne varsler strejke eller arbejdsgiverne varsler lockout.

Det Faglige Hus er den største af de såkaldte gule fagforeninger. Krifa er den næststørste. Blandt andre gule fagforeninger kan nævnes Frie og Business Danmark.

Har du som medlem af en gul fagforening oplevet at stå i en vanskelig situation i forbindelse med en lovlig anmeldt strejke på din arbejdsplads, så hører vi gerne fra dig. Send en mail til emil@piopio.dk


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I Storbritannien planlægger det konservative britiske parlament en antistrejke lovgivning, som har til hensigt, at undergrave strejker ved at påfører fagforeninger erstatningskrav til ramte virksomheder, samt give den britiske regering magt at fastsætte en minimumsbemanding under en strejke.

Det er i princippet det, det gule fagforeninger gør ved at frasige sig en strejkeret. Lønmodtagere, som er medlem af en gul fagforening undergraver deres egne rettigheder og muligheden for at opretholde ordentlige løn- og arbejdsforhold i Danmark. Det bliver kørt op som det frie valg, som alt andet fra den liberale politik. Men der venter en stor overraskelse for de naive lønmodtagere, som føler de har det frie valg til at spare 100 kr. om måneden. Men når først købekraften er blevet kraftigt reduceret om måske et årti for lavindkomstområderne bl.a. pga. af konsekevnsen af de gule fagforeninger, så er det for sent.

De gule er nasserøve og parasitter. Længere er den ikke.

De gule.
Når nu de gule skal arbejde videre i tilfælde af strejke, er det vel grund nok i sig selv til, at strejke. Så kan vi se ved selvsyn, hvem det er som nasser og glider med gratis.
Ja venner, vi strejker s.. alene af den grund.

Jeg har aldrig været specielt meget fagforenings mand. Men har altid ment at man børe være medlem his den der tegner/forhandler ens overenskomst. Tror problemet er at alt for mange har det alt for godt i dag takket være tidligere tiders arbejdskampe. Havde vi ikke haft fagforeningerne, er jeg ret sikker på vi havde haft østeuropæiske lignende tilstande på vores danske arbejdsmarked

Så enig...

Annonce