Annonce

Alt for meget arbejde og lidt for meget fest var ved at gøre Jacob blind

SF-profilen Jacob Mark fortæller åbenhjertigt om hvordan han blev ramt af stress.
Foto: William Vest-Lillesøe
Jacob Mark, gruppenæstformand for SF
På få måneder gik SF-politikeren Jacob Mark fra at være en ubekymret lokalpolitiker i Køge til at være en af landets mest populære og folkekære politikere.

Han blev selve personificeringen af SF's krav om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Den blot 23-årige politiker blev udpeget som manden, der skulle redde det skamskudte SF, som ellers var blevet sendt i dødskrise, slidt fuldstændigt ned af regeringsdeltagelsen i Thorning-regeringen.

Men problemet var bare, at mens omgivelserne tiljublede ham, medierne (og kvinderne) ville have ham og alt virkede som en succes, så fik han mere og mere stress og endte med en øjensygdom, som næsten gjorde ham blind og gjorde, at han i en periode overvejede at droppe politik.

Den historie fortæller han åbenhjertigt og ærligt om i bogen 'Fartblind'.

Frygt for at blive afsløret

Det er en fortælling om en ung mand fra Køge, som bliver kastet ind i en tilværelse, med alt for meget arbejde, lidt for meget fest og en grundlæggende frygt for at blive afsløret som en, der i virkeligheden ikke hører til på Christiansborg.

Og selv om det er en bog, der foregår i politik, handler den i virkeligheden meget lidt om politik.

Ja, der er nogle historier om udvalgsture og forhandlingerne om forståelsespapir, som er interessante, men det fungerer mest som et bagtæppe til den personlige historie.

Jacob Marks historie kunne nemlig lige så godt handle om et hvilket som helst andet ungt, introvert menneske, som skal forsøge at bevise sig i en meget udadvendt branche, hvor kollegerne har rundsave på albuerne og hvor tvivlen om ens egne evner hele tiden nager.

Og så er der også en historie, som handler om den danske ungdoms meget liberale tilgang til alkohol, som i perioder bliver det tilflugtssted som Jacob Mark søger hen, når arbejdet på Christiansborg skal lægges på hylden.

Lander midt i en debat

Det er en virkelig, velfortalt historie, som dog indimellem bliver meget refererende, og ikke så meget reflekterende.

Kunne det være gået anderledes, hvis han havde grebet arbejdet anderledes an, eller hvis han havde fået noget mere hjælp og vejledning?

Men det er mangler i småtingsafdelingen, som ikke skygger for, at det er en ganske udmærket bog, som lander lige midt i en debat om den omfattende stress-epidemi som raser.

 

Jakob Mark: 'Fartblind'. 254 sider. Er udkommet på Gyldendal.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu er Jacob jo heldig. For han og hans folketingskollegaer kan bare melde sig syg i et halvt år uden lægeerklæring eller andet bureaukrati. Og det med fuld løn. Det kan vi andre ikke bare lige gøre. Vi må arbejde videre indtil vi bliver både blind, døv, hvinsk og skæv.

Folketingsmedlemmer skal stadig melde sig syge. Det er mere end man forlanger af de passivt forsørgede kolonialister, der er massevandret fra MENAPT-landene, som bare skal sige "wallah wallah koran asyl familiesammenføring boliganvisning tolk".

Peter Jensen kan du ikke finde et andet forum at udtrykke din uvidenhed og nedværdigende kommentarer.