Efter bededagen: Her er fem problemer, som regeringen nu kan tage fat på

Hvis SVM-regeringen ikke har noget imod at gøre sig upopulær, så er her fem virkelige udfordringer at tage fat på, mener chefredaktør Niels Jespersen.
Foto: Emil Vendelbo Johansen/Netavisen Pio
SVM-regeringen ved præsentationen foran Amalienborg.
I gamle dage sagde man, at en regering fik 100 dage til at fremlægge sin politik, før medier og opposition gik i flæsket på den. Det er længe siden.

Måske fordi regeringen selv med sit forslag om afskaffelse af store bededag har skabt en historisk samling. Mod sig. Præster og fagforeningsbosser. Enhedslisten og Nye Borgerlige. Forskere og fæ. Alle er imod.

Og så er der vælgerne, der for et par måneder siden gav Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne et spinkelt flertal. I seneste meningsmåling fra Voxmeter står regeringen til at tabe 17 mandater.

To ud af tre danskere, herunder et flertal af regeringens egne vælgere er imod at afskaffe store bededag.

Regeringen skal sætte det fælles bedste først

Man må anerkende regeringen for en ting: Den er ikke bange for at blive upopulær.

Og godt for det. Der er nogle gange brug for nogen, der kan ignorere brølet fra særinteresserne. Også selv om de har bundtræk i folkedybet. Regeringen skal kunne sætte det fælles bedste og det langsigtede perspektiv først.

I stedet for at fedte rundt i småtingsafdelingen skulle regeringen hellere bruge sine kræfter på at rette op på de helt store skævheder

Spørgsmålet er så bare, hvorfor regeringen ikke gør netop det? Al respekt for bededagen, men der er i økonomisk forstand tale om en lille sag med meget usikker effekt.

I stedet for at fedte rundt i småtingsafdelingen skulle regeringen hellere bruge sine kræfter på at rette op på de helt store skævheder.

Her er fem forslag til regeringen:

1. Flyt skatten fra arbejde til bolig og arv

“Det skal kunne betale sig at arbejde”. Det slogan bliver politikerne aldrig trætte af at gentage. Problemet er bare, at det ikke passer. Med den galoperende inflation bliver lønmodtagerne fattigere dag for dag.

Taberne er de unge og dem, der ikke er født med en guldske bagi

Hvis du som almindelig dansker skal blive rig, så skal du enten arve eller være kommet ind på boligmarkedet på det rigtige tidspunkt. Effekten af vores skæve boligmarked er en massiv værdioverførsel til ældre boligejere i de store byer.

Taberne er de unge og dem, der ikke er født med en guldske bagi. Regeringen bør beskatte arv og bolig og i stedet bruge pengene på at sætte skatterne ned for alle lønmodtagere.

Det vil også gøre underværker for arbejdsudbuddet.

2. Gør det nemmere at bygge nyt

Vi kommer aldrig i mål med den grønne omstilling hvis hvert eneste sogneråd kan blokere for opstilling af vindmøller. Og vi får aldrig boligpriserne ned, så længe kendis-kokke og aktivistiske borgere kan protestere sig til deres vilje.

Ingen ønsker deres udsigt beskæmmet af høje bygninger og larm fra byggemaskiner, men et eller andet sted skal der bygges.

Kære regering: lad betonkanonen, fat spaden og kom i sving

I fremtiden kommer vi til at mange både grøn energi og boliger der er til at betale. Begge kan godt laves på en forsvarlig måde, uden at København kommer til at ligne Østberlin, men bremses igen og igen af velbjergede særinteresser.

Kære regering: lad betonkanonen, fat spaden og kom i sving.

3. Nationalisér hashsalget

Mere end et halvt århundredes kamp mod stoffer er slået fejl. I de store byer, kan man bestille en klump hash cirka lige så hurtigt, billigt og risikofrit som en pizza.

Lad voksne mennesker købe hash på apotekerne eller i særligt godkendte klubber

Alligevel bruger vi uanede politiressourcer på en indsats der ikke virker og som forråder de kriminelle og sender milliarder i lommerne på skruppelløse og voldelige gangstere.

Lad voksne mennesker købe hash på apotekerne eller i særligt godkendte klubber. Koncentrér indsatsen om ungdommen og hjælp til misbrugere.

Et statskontrolleret hashsalg løser ikke alle problemer og skaber en masse nye, men det er stadig bedre end det nuværende fejlslagne system.

4. Brænd lovgivningsjunglen ned 

Regeringen lover afbureaukratisering ude i kommunerne, mens lovmøllen på Christiansborg får lov at male videre. Selv hvis alle love var vedtaget med de bedste hensigter, så er effekten et uoverskueligt virvar fyldt med smuthuller til dem med forbindelserne i orden.

Det er på tide at starte forfra

Der er ingen almindelige lønmodtagere, der forstår deres lønseddel eller selvangivelse. Reglerne på beskæftigelsesområdet fylder mere end 30.000 sider.

Det er på tide at starte forfra. Lave regler, der ikke kan tage højde for alle eventualiteter, men som til gengæld både er til at forstå og til at forvalte.

Det vil gavne borgernes retssikkerhed og skære ned på bureaukratiet.

5. Få styr på kerneinstitutionerne

Danmark er fyldt med dygtige offentlige ansatte og institutioner, der er bedre end deres rygte, men der er også for meget, der ikke fungerer.

DSB har svært ved at transportere folk fra A til B. PostDanmark eller PostNord eller hvad de kalder sig selv kan ikke omdele post.

Danmark er fyldt med funktionstømte institutioner

Forsvaret har svært ved at forsvare sig. SKAT udbetaler penge til svindlere. Politiet har givet op over for en lang række forbrydelser, og retssystemet tager evigheder om at dømme og indespærre forbrydere. Alt for mange unge lærer ikke at læse, skrive og regne i skolen.

Danmark er fyldt med funktionstømte institutioner, der fokuserer på alt muligt andet end det de er sat i verden for.

Hvis regeringen kan få styr på kerneopgaverne, så vil taknemmelige vælgere synge dens pris til evig tid.

Regeringen er sat i verden for at gøre det svære

Bliver det nemt? Overhovedet ikke. Modstanden mod afskaffelsen af bededagen er vand i sammenligningen med balladen mine forslag vil udløse.

Samtidig er der tale om forslag, som det store tavse flertal godt kan se fornuften i. Som primært særinteresserne, medierne og de privilegerede vil rase imod.

Regeringen er i sin egen optik legitimeret af tidens store kriser og den handlekraft de fordrer.

Til det er der bare at sige: Lad os se handlekraft.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Muslimsk masseindvandring og MENAPT-kolonialiseringen af Danimakistan koster mindst 35 milliarder kroner netto om året, men det er selvfølgelig en kristen helligdag, der må ofres. Muslimerne må simpelthen slå sig i låret af grin over, hvor nemme vi er. Intet under at de vader og trasker gennem en perlerække af sikre lande op gennem hele Europa, for at komme herop til os.

Jeg er temmelig uenig med dig, Niels Jespersen.
1. At flytte skatten fra arbejde til bolig og arv er ikke nødvendigvis en god ide. Personligt sidder jeg i dag i en ejerlejlighed med en værdi på et meget beskedent antal millioner. Jeg har betalt ejendomsskatter gennem hele livet, men det har jeg som pensionist ikke længere råd til. Ejendomsskatterne indefryses derfor, og den kommende arv til min hårdt arbejdende arving bliver derfor allerede nu reduceret. Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor man ikke vil tillade at forældre efter døden kan gøre noget godt for deres børn, som måske har haft det sværere på arbejdsmarkedet end forældrene selv. Det er utidig indblanding i familielivet, Niels.
Samtidig oplever jeg at andre pensionister får boligstøtte til aldeles pragtfulde og velbeliggende lejligheder som derved kun koster nogle få tusinde om måneden i husleje. Jeg forstår ikke det underliggende rationale.
2. Vindmøller er ikke en dyt grønne. Jo, vinden er gratis, men møllen kræver et solidt betonfundament, en bred tilkørselsvej, og så er møllevingerne ikke ligefremt lavet af et genanvendeligt materiale. Overfladebehandlingen er en giftig affære. De burde skrottes alle som én. Kønne er de jo slet ikke.
3. Statsligt hashsalg? Lad gå, men jeg kender nu ret meget til et kedeligt tilfælde af en særdeles langvarig hashpsykose som har kostet samfundet mange penge - og forældrene mange bekymringer. Den pågældende får nu invalidepension.
4. Lovgivningsjunglen - har du nogle konkrete forslag? Privatisere boligmarkedet vil du jo ikke. Afskaffe personskatten til fordel for en kopskat plus moms, vil du nok heller ikke, men hvad vil du så?
5. Få styr på kerneinstitutionerne. Ja, politi, retsvæsen og forsvar, måske også sundhed og undervisning samt persontransport. og afskaf så alt andet, herunder støtteordninger til alle mulige formål: ulandsbistand, såkaldte flygtninge, kunst, landbrug og fiskeri, industri og småerhverv, politiske partier, aviser og andre medier, DR og TV2, præster og biskopper mv. - nul penge.

Til gengæld er jeg enig med dig, Gunnar.

Men, desværre - vindmøller er helligkåret, ligesom elbiler.
Det skal grundigt undersøges, om havmøllevingerne er skyld i PFAS-forureningen af hav og fisk, ligesom det skal undersøges til lands.

Jep, reelle flygtningen skal støttes, migranter skal returneres. Ulandsbistand til lande med korruption, eller kinesisk/russisk støttet skal fjernes.

Og ja, mediestøtten og partistøtten skal fjernes, og partiernes/ministrenes ansatte udover embedsstaben skal betales af egen lomme.

Trump har ikke levet forgæves. Hellere penge til dine børn end en klode, de og deres børn igen kan leve på. Husk så i øvrigt fordoblede militærudgifter til at bekæmpe dem, du vil lade dø af sult, fattigrøvene kommer jo til at gøre modstand. Tror du virkelig selv på, at din elskede friværdi holder til den slags?

Jeg elsker virkelig ikke min friværdi som jeg hverken kan spise eller drikke; jeg vil bare gerne blive boende i min lejlighed. Og jeg tror ikke en hujende fis på hverken klimakriser eller energikriser, fødevarekriser eller coronakriser. Jeg tror tilgengæld på dårlige politiske aftaler, ikke mindst i EU-regi.

Til Gunnar Johansen: Det er noget sludder, at du ikke kan spise eller drikke din friværdi. Masser af familier lever godt af at belåne den samfundsskabte værdistigning i deres boliger.

Lån gør dig ufri, og lån skal som bekendt betales tilbage.

Kan man virkelig ikke mere låne til forbrug ved at pantsætte sine mursten? Det ville være første gang siden middelalderen

Jeg er enig på nogle punkter og lidt uenig på andre med redaktøren, men regeringen vidste godt det ville skabe ballade, men at fagforeningerne flipper så voldsomt, undre mig. Jeg lægger min lid til professor Nina Schmidt, som er en meget klog dame med virkelig forstand på økonomi m.m. og er helt enig med hendes indlæg i Berlingske i dag. Bededag er det mest solidariske forslag og mindst smertelige. Løkke har også været ude i pressen med løftet pegefinger og opråb om forståelse, og jeg synes bestemt han har en pointe.
Har regeringen håndteret det smart nok. Nej. men der skal nok komme ro på. Og de øvrige tiltag som er bidende nødvendige, tror jeg også de har modet til. Og hvad er alternativet, det er SF og LA stemmerne ryger over på, og er der nogen af de to partiledere der kunne gøre det bedre. Nej.

Typisk for dig Helle

Din viden og holdninger kommer fra Berlinske som nu er helt enig med Blå-mette.

De klogeste økonomer har dog bevidst, at fjernelse at Stor Bededag, har en økonomisk effekt på O kr.

Men så har Blå-mette en undskyldning for massive skattelettelser for de rigeste og fjernelse af den danske velfærd.🤢🤢🤢🤢🤢

Helle, du er ren reklamesøjle for regeringen. Egentlig gider jeg ikke diskutere med dig. Jeg tror du er ansat til et skrive positivt om Mette F. og hendes regering.

Helle, kan du ikke lige modbevise hans Jensens kommentar nedenfor?
Fx med tre eksempler på hvor du synes at Mette F. i den tidligere rene S-regering har fejlet eklatant.
På forhånd tak!

Sagen er vel bare den, at man ikke både kan have en regering sammen med V og M og samtidig få en politik, som "det store tavse flertal" kan se sig selv i.

For det er jo ikke "kun" st. bededag, der får fagbevægelsen og folk i almindelighed op af stolene, for det er jo bare den første af en længere række af dybt upopulære sager, som det nye regeringssamarbejde har brygget sammen.

Enig med Helle,vil gerne holde sammen med dig er på siden..
Fremfor mange negative konmentar&"dårligt " sporg,-(naturligvis plads til alle)..
Må roen lægge sig..giv tid&plads til forandringer .
En bred regering er én øvelse. Hvor Alle må tage ansvar..🚩...og løfte sammen
Mette F Danmarks bedste statsminister 🙂God weekend

problemerne kan koges til til det gammelkendte: Udvikling ja tak - forandring nej tak. Det vil være befriende, hvis regeringen og gerne et partier mere på begge sider lovgav, så der blev ryddet op i den om sig gribende række af milimeter-retfærdigheder.

Danmark er fortsat et af verdens rige lande. Og mest bureaukratiske.

Boligmarkedet burde reguleres som i Sverige, hvor jeg har forstået, at man beskattes ved salg af ejendom ved at fratrække anskaffelsesprisen fra salgsprisen minus dokumenterbare udgifter til vedligehold i den periode ejeren har haft ejendommen = fortjenesten ved salg.

Det vil give mere ro på boligmarkedet og reducere antallet af boligspekulanter plus bidrage til at lette personskatterne.

Jeg kender ikke de svenske regler vedr. hussalg til bunds, men jeg mener kun man kan trække udgifter fra de seneste fem års vedligehold og forbedringer fra. I øvrigt betaler man også en årlig ejendomsskat som dog ikke overstiger små 10.000 SEK om året (i 2022 var maks. beløbet 8.874 SEK).

Personligt glæder jeg mig allerede til, at Sadist-Vold-Masochist -regeringen bliver afløst af en anden regering.

Vil foretrække næsten enhver anden regering, bare det er en mindretalsregering og ikke som nu er en SVM-regering, som har nok i sig selv og sin egen lovgivning.

HVORNÅR SKAL FØRTIDSPENSIONISTER OG ISÆR FOLKEPENSIONISTER HAVE EN KLÆKKELIG MÅNEDLIG UDBETALING ? Det er jo LANGTFRA alle forkepensionister der kan få "ældrecheck". Hvad med dem der IKKE kan få ? En stor del folkepensionister må leve under eksistensminimum !!! Og ligeledes førtidspensionister.

Annonce