Vil sparke bededagsbeslutning til hjørne: Fagbevægelsen bakker op

Fagbevægelsen ser positivt på SF-udmelding om at afskaffelsen af store bededag bør udskydes til efter et folketingsvalg.
Foto: William Vest-Lillesøe
Pia Olsen Dyhr, formand for SF
I sidste uge foreslog tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at regeringen skulle udskyde beslutningen om at afskaffe store bededag til efter et valg.

“Det må træde i kraft efter et kommende valg, så vælgerne har chancen for at tage stilling til det. Man skal gennemføre det, man sagde før valget, så vælgerne har tillid til, at politikerne gør det, de siger,” sagde Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

Og det er en rigtig god idé, som SF's formand, Pia Olsen Dyhr, bifalder:

“Det er en stor ting at afskaffe store bededag i Danmark. Det synes jeg, de skal lytte til og give danskerne mulighed for at stemme om ved folketingsvalg,” siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Trepart skal finde hænder

Finansministeriet vurderer, at afskaffelsen af en helligdag vil give et forøget arbejdsudbud på 8.500 personer og en varig ekstra indtægt til staten på omkring 3 milliarder kroner.

SF-formand Pia Olsen Dyhr siger, at hun anerkender, at der er brug for reformer, og at flere arbejder mere, men det skal være velkvalificerede medarbejdere.

Hun vil derfor have regeringen og arbejdsmarkedet parter til at indgå en trepartsaftale, hvor man finder det nødvendige arbejdsudbud.

“Regeringen skal sige til fagbevægelsen og arbejdsgiverne i meget klare vendinger, at hvis I ikke selv kan finde arbejdsudbuddet i en trepart, så kommer vi til at gennemføre afskaffelsen af store bededag.”

Fagbevægelsen bakker op

Og SF’s synspunkter både om udskydelse af forslaget og om at indkalde til trepart, bliver meget positivt modtaget i fagbevægelsen, der har været meget aktiv i kampagnen mod at bededagen afskaffes.

Pia Olsens Dyhrs udmelding om at udskyde beslutningen får blandt andet fuld opbakning fra et af de tunge navne i fagbevægelsen, Dansk Metals formand Claus Jensen.

“Situationen er ekstraordinær – danskerne er ikke blevet hørt om afskaffelsen af store bededag, og den folkelige modstand er massiv. Næsten en halv million danskere har skrevet under på, at de vil bevare store bededag,” skriver han på Facebook og fortsætter:

“Kan partierne uden om regeringen virkelig acceptere, at regeringen ikke vil høre danskerne i den situation?”

Identiske toner lyder der fra 3F-formand Henning Overgaard.

“Jeg kan fuldt ud bakke op om SF's opfordring til regeringen om at trække lovforslaget, der griber direkte ind i vores overenskomster, til efter et folketingsvalg, hvor vælgerne har haft mulighed for at tage stilling,” udtaler han ifølge en pressemeddelelse og fortsætter:

“Samtidig kan regeringen efter overenskomstforhandlingerne indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger om de samfundsmæssige udfordringer.”

Også fagforeningen HK Privats formand, Simon Tøgern, bakker op om forslaget.

“Klogt udspil fra Pia Olsen Dyhr. Udskyd beslutningen om afskaffelse af store bededag, skab nødvendig ro om overenskomstforhandlingerne og giv tid til trepartsforhandlinger om en klog udvidelse af arbejdsudbuddet,” skriver han på Twitter.

Lovforslaget bliver førstebehandlet i næste uge.

Netavisen Pio afventer en kommentar fra Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen til SF-formandens udmelding

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Puha hvor hun fisker i oprørt vande, den gode Pia. Hun skal huske på Villy højt at flyve dybt at falde.

For en gangs skyld synes jeg det er et fornuftigt forslag SF (og Anders Fogh Rasmussen) er fremkommet med at udskyde afskaffelsen af store bededag til efter næste valg (hvis der er flertal for det). Endnu bedre er det at indkalde til trepartsforhandling med DA/DI og FH og bede dem om at fremkomme med et forslag, der vil tilføre statskassen minimum de 3 milliarder der er tale om. Mit forslag er at øge arbejdstiden fra 37 til 37,5 timer om ugen det vil ikke påvirke særlig mange fordi de skal arbejde en halv time mere om ugen og det har den jo været før, så hvad er problemet med det?
Regeringen kunne så i mellemtiden sløjfe de lovede skattelettelser til de bedre stillet for i alt 5 milliarder, så havde man dem i statskassen hvert år fremover. Dem som ikke får de lovede skattelettelser vil jo kunne fortsætte deres liv uændret som nu, så hvorfor dette hastværk?
Hvis der er nogen der flyver højt er det da Mette Frederiksen, hun og socialdemokratiet vil nok som fortjent "falde dybt" efter næste valg. Men mon ikke Mette Frederiksen efter valget slutter som formand, forlader politik og finder et velbetalt job uden for politik, jeg tro det. Hun fortsætter ikke som menigt folketingsmedlem efter næste valg.

Og den gode Mette skal huske på at efter Nyrups efterlønsreform kom der 12 års ørkenvandring inden S igen kom til fadet!!
Husk at når du peger finger af andre, er der 3 fingre der peger på dig selv.

Det kan ikke havde været Nyrups efterlønsreform der betød at venstre vandt valget i 2001 så Anders Fogh Rasmussen blev statsminister, han og Uffe Ellemann-Jensen gik til valg i 1998 med et forslag til at afskaffe efterlønnen helt, så det må vælgerne jo havde været enig med ham i at det var en god ide, ellers havde de vel stemt på socialdemokratiet, som ville beholde efterlønnen med de nødvendige ændringer, der skete i 1998.

Man skal aldrig udskyde ubehagelige beslutninger. Få det nu overstået så landet kan komme videre, og fornuften igen kan indfinde sig på “borgen”

Det ville i hvert fald give bedre plads til at diskutere mere alvorlige emner som seniorpensionens forringelse samt afskaffelsen af seniorjobordningen og efterlønnen.

Thor - Efterlønnen blev de facto lagt i graven af Løkke regeringen 2015 - Da man kørte kampagnen om den skattefribonus hvis man valgte at frasige sig ordningen - og hvor der samtidig blev vedtaget diverse modregninger i efterlønsydelsen - Hvor selv en beskeden aldersopsparing som man har aftalt med sin bank og som udbetales skattefrit - bliver modregnet i ydelsen -
Det var blandt andet på den baggrund at behovet for Arne pensionen - med en ret til tidligere pension opstod -

Det er en god ide at udskyde lovforslaget om afskaffelse af Store Bededag til efter næste folketingsvalg. Ind til da, kan pengene bare "lånes" fra råderum et.

Så har du ikke hørt efter, hvad Wammen har sagt, råderummet er booked op, der skal skaffes varige penge, flere af slagsen fremadrettet, ikke engangsbeløb. At skubbe det gør ingen forskel, og løser slet ikke problemet med mangel på hænder her og nu og mangel på penge til flere ting bl.a forsvaret.

På sigt. øver den afskaffelse af Store Bededag, jo ikke arbejdsudbuddet.
Der skal andre midler til.

Såsom at vi ikke skyder os selv i foden, og forhindere, indvander/flytgninge, med høje uddannelser, i at komme i arbejde.

Vi har mange uden kompetancer, med med, smutter videre til USA/Canada.
Får det på plads.

Samt send folk på sprog skole og ud, i arbejde, straks de søger asyl, fremfor de sidder nytteløst hen i årevis
Så kunne vi sagtens indføre par ekstra helligdage.

Men Det har DFØJog spelt segmentet jo ikke læst en teori om, så det sker desvære ikke

Annonce