Regering i arbejdstøjet inviterer til forhandlinger om inflationshjælp

En inflationspakke på 2,3 milliarder kroner skal hjælpe de hårdest trængte danskere og virksomheder. Forhandlinger indledes i morgen.
Foto: Colourbox
2,3 milliarder kroner danner rammen om den inflationshjælp, som SVM-regeringen nu indkalder til forhandlinger om. Inflationspakken skal være en del af den kommende finanslov.

Det oplyser finansminister Nicolai Wammen(S), økonomiminister Troels Lund Poulsen(V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) mandag på et pressemøde.

”Der er danske børnefamilier og pensionister, der er hårdt pressede økonomisk og tydeligt mærker den høje inflation, når elregningen skal betales, eller når man står ved kassen og handler dagligvarer,” lyder det fra finansminister Nicolai Wammen(S).

Regeringen har også ambitioner om at hjælpe erhvervslivet med inflationspakken.

“Og mange virksomheder har svært ved at få forretningen til at løbe rundt, fordi udgifterne er steget. Derfor inviterer vi nu Folketingets partier til forhandlinger om en målrettet økonomisk håndsrækning til de mest trængte,” siger finansministeren.

Ingen konkrete forslag

Selve den økonomiske ramme er det mest konkrete på dagens korte pressemøde. Hvordan de præcise beløb ser ud og hvilke befolkningsgrupper, der får hvad, skal regeringen nu forhandle med de øvrige partier i Folketinget om.

Vi lytter til alle partier, der ønsker at tage ansvar og hjælpe danskerne gennem en svær tid

Forhandlingerne starter tirsdag. Regeringen håber på at lande en bred aftale.

”Vi lytter til alle partier, der ønsker at tage ansvar og hjælpe danskerne gennem en svær tid. Inflationshjælpen løser ikke alt, men skal hjælpe, hvor det gør mest ondt, lyder det fra finansminister, Nicolai Wammen.

Finansministeriet oplyser, at inflationshjælpen kommer oveni den hjælp, der er aftalt tidligere.

Ifølge regeringsgrundlaget ’Ansvar for Danmark’ vil regeringen give 5.000 kroner skattefrit til 290.000 pensionister, og afsætte 300 millioner kroner til de hårdest trængte børnefamilier.

Kritik og opfordring fra SF

Hos SF, som har fået vind i sejlene i kølvandet på bededagsballaden, opfordrer man regeringen til at afsætte flere penge end de 300 millioner kroner, som ellers skulle være brugt på det midlertidige børnetilskud i 2023, til de hårdest trængte børnefamilier.

”SVM-regeringen tager fra de fattigste børnefamilier med den ene hånd og giver så tilbage med den anden. Men de ændrer bare navnet på hjælpen, og vil have det til at se ud som om, at det er nye, ekstra penge, men det er det ikke. Samtidig kan man frygte, som organisationerne også gør det, at flere skal dele pengene, og nogle reelt vil få mindre,” siger politisk ordfører Signe Munk.

SF foreslår en model, hvor børnefamilier med en indkomst under en vis grænse får et tilskud pr. barn.

Kulturlivet lider også

Regeringspartiet Moderaterne er ved dagens pressemøde repræsenteret ved kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Samtidig lider vores kultur- og idrætsliv under høje energiudgifter, der truer deres fremtid

Fra ham lyder det at udover at børnefamilierne og pensionisterne rammes hårdt, så er kultur- og idrætslivet også under pres.

”Samtidig lider vores kultur- og idrætsliv under høje energiudgifter, der truer deres fremtid. Jeg håber derfor på, at vi kan lande en bred aftale, der får hjælpen ud til dem, der virkelig har brug for den,” udtaler Jakob Engel-Schmidt.

Vigtigt ikke at puste til inflationen

Inflationen nåede i 2022 det højeste niveau set i 40 år. Selvom den er aftagende, forventer regeringen at det høje inflationsniveau fortsætter et godt stykke ind i 2023.  

Derfor er det ifølge økonomiminister Troels Lund Poulsen(V) vigtigt, at inflationspakken ikke kommer til at forværre inflationen yderligere.

”Rigtig mange danskere og danske virksomheder mærker fortsat, at inflationen er høj. Med yderligere inflationshjælp vil vi støtte nogle af de borgere og virksomheder, som har det sværest, og hjælpe dem igennem en periode med stor usikkerhed."

"Det er vigtigt, at vi gør det på en ansvarlig måde og målrettet dem med det største behov, så vi ikke puster til inflationen,” siger Troels Lund Poulsen.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Inflationspakken til danskerne ville være på 35 milliarder om året, hvis vi sendte de uintegrerbare fra MENAPT-landene retur.

De 35 mia skal snart forhøjes: Berlingske skriver i dag at "Afghanske kvinder og piger vil nu få asyl i Danmark alene på grund af deres køn. Det oplyser Flygtningenævnet, som ændrer praksis og genoptager sager".
Så fra nu af er der bingo til alle i Afghanistan. I sender lige storesøster i forvejen, og hår hun så er trygt indlogeret i lille, gavmilde Danmark, så kører I cirkusset med familiesammenføring - og vupti, så er familiens fremtid sikret.
Ingen brok. Danskerne betaler gerne yderligere 35 mia kr. Herregud, Danmark er et af verdens rigeste lande.

Meget skræmmende, Gunnar. Afghanistans befolkning er fordoblet på 20 år. Tænk at vi har et system, hvor de bare automatisk har ret til at opholde sig her, hvis de vil.

Gad nok vide om pensionister der ikke får ældrecheck bliver husket denne gang?
Ikke nok med at pensionen bliver nedreguleret med 0,8% pr år som følge af forliget fra 2012, nu kommer så en inflation på 8% oven i.
For at gøre det hele lidt mere spooki skal vi også vente 2 år på at få pensionen reguleret.
Men vi kan selvfølgelig leve på Dr. Hooks wonderfull soupstone.
Så hurra for højredrejningen af S!!

Ps. Sarkasme kan forekomme…..

Annonce