Ingen skal gå bange på arbejde

Arbejdsmiljøet – både fysisk og psykisk – skal og må ikke ofres på alteret i coronakrisens navn.
Ja, vi befinder os i en ekstraordinær krise. Ja, det kræver, at vi må poste en masse midler ud i samfundet i form af særlige støtteordninger for at holde hånden under arbejdsmarkedet. Men nej, det betyder ikke, at de ansatte, der allerede er begyndt eller kan se frem til at skulle tilbage på deres arbejdsplads skal finde sig i, at der ikke bliver taget hånd om deres sikkerhed. Arbejdsmiljøet – både fysisk og psykisk – skal og må ikke ofres på alteret i coronakrisens navn.

Arbejdsmiljøet skal og må ikke ofres på alteret i coronakrisens navn

Det er nu kun en uge siden, at de liberale serviceerhverv så småt begyndte at åbne op igen. Rigtig mange steder er der et godt samarbejde om at finde de bedste løsninger, men desværre hører vi her i HK også nogle grumme historier fra vores medlemmer. I både den kommunale og den private tandpleje er der meldinger om, at tandklinikassistenter på trods af at de lige har haft hænderne nede i munden på en klient, blot skal genbruge ansigtsmasken eller vaske deres handsker i stedet for at skifte dem. Det er farligt – både for de ansatte og patienterne.

Arbejdsgiverne har et ansvar

Jeg kan sagtens forstå, at man som selvstændig erhvervsdrivende har trippet i mange uger for at komme i gang med at fylde det økonomiske hul ud, som kun har gnavet sig dybere og dybere. Men her må og skal man være tålmodig. Derfor skal man først åbne sin forretning, når man kan stå inde for, at arbejdsforholdene er forsvarlige. Det er ikke okay, at de ansatte frygter for deres helbred, når de går på arbejde og de skal heller ikke stå i en situation, hvor de frygter på kundernes vegne. Samtidig kan man også som ansat frygte en fyreseddel, hvis man siger fra og kritiserer forholdene på arbejdspladsen. Begge dele er psykisk opslidende og kan have langvarige konsekvenser for den enkeltes mentale sundhed.

Samtidig kan man også som ansat frygte en fyreseddel, hvis man siger fra og kritiserer forholdene på arbejdspladsen

Også på kontorarbejdspladserne har arbejdsgiver et ansvar for at beskytte de ansatte mod sygdomssmitte. Myndighedernes regler skal overholdes og det skal ikke være de ansatte, der opstiller og bibeholder de nye rutiner – det skal komme fra arbejdsgiveren.

Coronavirus er nu også en arbejdsskade

Ja, der er en general iver i samfundet for, at vi kan komme rigtigt i gang igen. Selv dyrene i Zoo kan ikke vente med at få tilskuere. Men forholdene skal være i orden. Hvis man bliver syg af Corona på arbejdet er der heldigvis løsnet lidt op for, at det kan blive anerkendt som en arbejdsskade. Først og fremmest kræver det, at man kan sandsynliggøre, at man er blevet smittet på sit arbejde. Det er er vigtig at få det anmeldt som en arbejdsskade, hvis ens læge mener, at man kan være blevet smittet på jobbet.

Selv dyrene i Zoo kan ikke vente med at få tilskuere

Ingen kender endnu langtidsvirkningerne af Corona og derfor kan man heller ikke endnu vide, om man får langvarige gener af sygdommen, som kan give ret til en erstatning. Følger arbejdsgiveren ikke anbefalingerne fra myndighederne, kan man måske også have krav på kompensation for midlertidige gener.

Husk nu det gode arbejdsmiljø

I takt med genåbningen af Danmark vil flere og flere igen indfinde sig på deres arbejdsplads. Folk skal sidde længere fra hinanden i storrumskontoret, møde ind på skift og blive hjemme ved den mindste forkølelse. Ja, der kommer en masse restriktioner. Og selvom der kommer til at være travlt, nogle har mistet kollegaer på grund af fyringer og en masse opgaver, er blevet løst fra hjemmearbejdspladsen – så har lederne nu ansvaret for, at det ikke kun er produktiviteten, men også det gode arbejdsmiljø, der bliver prioriteret.

De ansatte kommer uanset hvad til at have flere sygedage

Der skal stadig tages tid til MUS, nye arbejdsgange og en fleksibilitet i forhold til sygdom. For de ansatte kommer uanset hvad til at have flere sygedage, både når deres børn eller de selv må blive hjemme med en snue.

Arbejdstilsynet skal i gang

I denne fase har vi derfor mere end nogensinde brug for, at der kommer mere gang i Arbejdstilsynet. Det er nu arbejdstilsynets fineste opgave at reagere hurtigt på klager, øge antallet af virksomhedsbesøg og komme med konkrete vejledninger til, hvordan man som arbejdsgiver overholder myndighedernes krav.

I denne fase har vi derfor mere end nogensinde brug for, at der kommer mere gang i Arbejdstilsynet

Det skal ikke være op til den enkelte ansatte at lege corona-betjent og påpege virksomhedens fejl og mangler. Det er alene arbejdsgivers ansvar at sikre et godt arbejdsmiljø og at mindske smittespredningen, så man som medarbejder ikke er bange, når man går på arbejde.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand i HK Danmark.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Folk bliver IKKE spurgt om hvordan de har det indeni. DE SKAL BARE GÅ PÅ ARBEJDE.DE SKAL BARE PASSE DERES JOB. Der sidder en person bag et skrivebord der FORLANGER at det er sådan. Hvem kan lufte en tanke om at de er RÆDSELSSLAGEN og ikke kan sove om natten fordi de konstant går rundt og er BANGE for at blive ramt af COVID 19 ? Manden bag skrivebordet ville hurtigt få underskrevet en FYRESEDDEL og afskediget en sådan angst person. Manden bag skrivebordet fordrer at der er nogen der arbejder for ham. Tjener penge til ham. Det er fuldkommen tåbeligt at høre på at der gives folk lov og ret til at blive hjemme fra job på grund af en BEGRUNDET angst for CORONA. Og arbejdsmarkedet er indrettet sådan at der ikke er levnet RET til at nogen kan være BANGE.. . Begrundet angst eller ikke. Omgående stiller psykologer og psykiatere med "fine diagnoser" om hvad DE mener angst ER. INGEN har hjemmel til at være DEM SELV som dem de er med hvad de føler og tænker. Det FORVENTES at ALLE skal være effektive og funktionsdygtige UANSET HVAD DER SKER. SORG er nu meget tæt på også at blive kategoriseret som værende
noget der skal "behandles".Udfra en "diagnose". Hvad er det for et samfund der sidestiller mennesker med MASKINER ? Funktionsdygtige uanset hvad der sker. Det burde være ethvert menneskes RET at være BANGE. Også for CORONA.Og det burde være ethvert menneskes RET at kunne blive hjemme fra job af samme årsag.

225 timers reglen er IKKE ophævet den gælder stadivæk for alle der er dømt til at betale 1000 kr i dummebøde og det forsætter månde efter månde og på et år er det 12.000 kr mindere at leve for

INGEN kan føle sig "sikre" mod COVID 19 når de er på job,eller færdes ude mellem andre. HVORDAN VIL MAN KUNNE STILLE SIKKERHEDSGARANTI OP FOR NOGET MENNESKE ? Når ALLE kan rammes af CORONA. SAMVÆR SMITTER. Uanset aldrig så mange "værnemidler".

Folk GÅR bange på arbejde. Folk TØR IKKE sige noget.Eller gøre noget. Og folk TØR IKKE blive hjemme heller ikke i en krisesituation.Der skal jo brød på bordet. Samfundet er indrettet så firkantet at det er ARBEJDSGIVEREN der har magten. Den totale MAGT over folket. Sådan har det været siden "ruder konges tid".

AVID/Covid.Eller hvad du nu hedder.... Pas dine egne sfærer eller find en behandler der måske kan lære dig noget om hvordan man taler til andre. Psyologhjælpen bliver nok en bekostelig affære da alt tyder på du får brug for mange timer. Da der er chance for du måske er totalt uforbedrelig. Men,det er da et forsøg værd.

Som Narsissist af svær grad er chancen for at han kan hjælpes meget lille,da en Narsissit kun ser sig selv og skriver om sig selv.Og til alles orintering 225 timers reglen er stadig aktiv for alle der er på den.. altså 1000 kr minder hvis man ikke har 225 timers arbejde inden for det sidste år

Skammeligt for dem der har mistet job på grund af Corona.Langt fra alle HAR noget at vende tilbage til når arbejdspladsen igen åbner.Mange er bukket under. Fra det ene øjeblik til det andet,kan livet slå en kolbøtte,og ændres totalt. At have et job giver fundament og grundlag for "tryghed" i tilværelsen. Og en vis form for "sikkerhed".Et job skaber "mening" og er rammen der svært kan undværes.

Annonce