Hjælp til trængte danskere: Regeringen presses fra begge sider

Venstrefløjen vil sammen med DF og Danmarksdemokraterne bruge flere penge på inflationshjælp. Blå partier er skeptiske.
Foto: Enhedslisten
Pelle Dragsted, politisk ordfører, Enhedlisten.
Hvad skal vi bruge pengene på?  

Det spørgsmål vil finansminister Nicolai Wammen(S) gerne have svar på. Anledningen er forhandlinger om regeringens udspil om inflationshjælp, som gik i gang tirsdag.

Inflationen buldrer derudaf, og mange danskere må derfor spænde livremmen ind.  

Regeringen har indkaldt oppositionspartierne i Folketinget til at komme med deres bud på, hvordan danskerne skal hjælpes igennem inflationen.

Det skriver DR.

Nye regler fra EU

Pengene, som skal fordeles, kommer via to EU-regulativer om beskatning af overnormale profitter, som virksomheder har nydt godt af i forbindelse med stigende energipriser.

Derudover har regeringen lagt op til at skaffe yderligere 600 millioner ved at omprioritere og udskyde andre initiativer - blandt andet vil de fjerne 300 millioner fra midlertidige børnetilskud.

Tilsammen giver tiltagene 2,3 milliarder kroner.

Mere til ældre og børnefamilier 

SVM-regeringens udspil går ud på at afsætte flere penge i inflationshjælp til danskerne. Konkret vil de give 5.000 kroner skattefrit til ældre, som modtager ældrecheck.

Derudover ønsker regeringen at flytte 300 millioner kroner, som var afsat til midlertidig børnetilskud, over til anden hjælp for udsatte børnefamilier og at hjælpe de dele af kultur - og erhvervslivet, som er hårdest ramt af inflationen.

EL vil skaffe flere penge

Men det er slet ikke godt nok. Det mener Enhedslisten, som kræver flere penge på forhandlingsbordet.

Finansordfører for Enhedslisten, Pelle Dragsted, mener, at regeringen skal beskatte flere selskaber for overnormale profitter og på den måde øge antallet af kroner og øre i statskassen.

Hvis de gør det, vil vi kunne mindst fordoble, og formentlig også mere end fordoble, de midler, der er på bordet


“Hvis de gør det, vil vi kunne mindst fordoble, og formentlig også mere end fordoble, de midler, der er på bordet, og så vil vi kunne hjælpe langt flere nødstedte mennesker i denne her svære tid,” siger Pelle Dragsted til DR.


Mere hjælp til svageste grupper

Udover at ændre udmøntningen af EU-regulativet ønsker Enhedslisten yderligere hjælp til børnefamilier, ældre, førtidspensionister, studerende og lejere på boligmarkedet, end hvad regeringens udspil lægger op til.

Heller ikke hos SF er man tilfredse med regeringens udspil. Finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen vil have flere penge til de fattigste børnefamilier, hjælp til studerende og lokale købmænd.

Hjælp til pensionister og landdistrikter 

Hos Danmarksdemokraterne er den vigtigste prioritering at hjælpe landdistrikterne, oplyser partiets politiske ordfører Susie Jessen.

Partiet vil hjælpe de pensionister, som er hårdest ramt af inflationen, sende hjælp til mindre byer, hvor man ikke kan få adgang til fjernvarme og fjerne indkomstgrænsen for, hvor meget man kan tjene ved siden af SU.

Hos Dansk Folkeparti mener man ikke, at regeringen er ambitiøs nok. Partiet vil have flere penge på bordet, som skal gå til en større håndsrækning til pensionister og førtidspensionister.

LA frygter inflation

Leder regeringen efter gode idéer til at fordele de 2,3 milliarder blandt danskerne, skal de ikke vende sig mod Liberal Alliance.

Partiets leder Alex Vanopslagh udtaler, at han ønsker partierne i forhandlingerne laver “så lidt som muligt”.

Alex Vanopslagh begrunder sit standpunkt med, at øget inflationshjælp kan risikere at puste til inflationen.

Ikke travlt med forhandlinger 

Nogenlunde samme toner lyder fra De Konservatives formand Søren Pape, som fortæller, at partiet ikke har travlt med at lave en inflationspakke blandt andet med henvisning til at flere penge til danskerne kan risikere at gøre inflationen værre.

De Radikales Venstres Leder Martin Lidegaard er i tvivl om, hvorvidt der er brug for en inflationspakke på nuværende tidspunkt, men hvis den skal vedtages, ønsker partiet at pengene går til de allerfattigste og dem med gasfyr, som har brug for en anden måde at skaffe energi på.

Nye Borgerlige ønsker først og fremmest en analyse af, hvor langt pengene rækker, men er ikke lukket for eksempelvis at hjælpe pensionister med en økonomisk håndsrækning.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig skal man have ældrecheck samt hjælp til EL og Gas. Nu kommer der sikkert også en pæn inflations-check oven i. Alt sammen fordi man ikke har kr. 91.300 i kontanter eller værdipapirer, for så er man jo en fattig pensionist.
At millionvillaen er betalt. Væggene klistret til med billeder af Rembrandt, og møntsamlingen er nogle millioner værd, det skal man da ikke straffes for. Det er nu dejligt at få sine 2-3 gange kr. 5000,- ind af døren.

Problemet er, at mellemøsten skal flyttes til Danmark. Det koster allerede nu mindst 35 milliarder kroner i rent nettounderskud, når alle indtægter er modregnet med udgifter. Så går det bare ikke, at danske lønmodtagere brokker sig, og forlanger gamle helligdage. Den nye befolkning skal prioriteres. Vi skal prøve at være mindre hvide og mindre racistiske. Jeg er selv begyndt at læse lidt i Koranen, hvor der faktisk står mange interessante ting. Bl.a. at kvinder ikke må brokke sig, samt at jeg ikke skal nøjes med en kone.

Måske skal du se at komme videre i dit umådelig tomme og ensrettede liv. Du fyrer den samme løgn af, i hver eneste tråd. Det er ved at være ret pinligt at se på. Det er IKKE indvandrernes skyld. Fat det nu. De flest af dem yder langt mere til samfundet, end du nogensinde kommer til.

Din sidste påstand må du gerne dokumentere - hvis du kan. I mellemtiden kan du muntre dig med denne statistik:
https://unitos.dk/2020/02/19/doemte-maend-aargang-1985-1987/

Han er faktaresistent og forstod tydeligvis ikke, hvad nettounderskud betyder.

Vi ved det godt.
Flere penge til dem med mindst, skaber inflation.
Flere penge til dem med mest, skaber ikke inflation
Elementært.

LA's frygt for inflation er nem nok. Hæv skatten for de rige tilsvarende det beløb man giver dem der mangler penge. Så er balancen genetableret.

Jeg tror blå mennesker skal have flere psykolog timer, De frygter altid alt muligt og ser kun løsningen for deres frygt ved at tage penge fra de smalleste skuldre og give dem til de rigeste. Måske de skulle på et Socialdemokratisk kursus. Her er frygt niveauet langt langt mindre. Og her kan de lære, at danskerne ikke er blevet rige på trods af velfærdsstatens omfordelingspolitik og lav ulighed, men på grund af velfærdsstatens omfordelingspolitik og lave ulighed. Jeg er sikker på de sagtens kan finde en plads på næste kursus til Alex. Så kan han sove roligt om natten igen og få mere overskud til samvær med hans søn i en faldefærdig lejlighed i Struer - En søn har brug for sin Far i balance uden paranoid frygt.

Jeppe Lindholm

Nåå, så du keder dig i Thailand?

Du har jo vendt Danmark ryggen ved at fraskrive dig dansk statsborgerskab- så bland dig uden om!

Inflation med tilhørende rente stigninger trækker kun det økonomiske tæppe væk under dem der har mindst. Dem der har nok mærker det det ikke på nogen måder. Dertil kommer, at alle de penge du må betale ekstra til din gasvarme, el, dagligvare og alt andet ikke forsvinder op i den blå luft eller himlen. de ryger direkte ned i lommerne på den økonomiske elite. en elite, som kun tjener mere under kriser på bekostning af din og dine børns elendighed. Og jeg skal lige hilse og sige de er total bedøvende ligeglade med dig og dine unger.

Bare spørg hos Lamborghini, Rolls Royce og Ferrari. De kan slet ikke følge med på forespørgslen, mens dine børn og din familie må undvære for at betale inflationsgildet.

Og vores SVM regering er IKKE din regering. Den er elitens regering. Du må ofre sen fridag for at betale for skattelettelser for eliten. Hvor længe vil du finde dig i det?

Annonce