Fagbevægelsen på barrikaderne: "Fingrene væk fra vores fridag"

Folketinget 1. behandler regeringens forslag om at afskaffe store bededag som en fridag - fagbevægelsen appellerer til, at regeringen udsætter forslaget til efter et folketingsvalg
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
BUPL og andre forbund demonstrerer mod SVM-regeringens forslag om at afskaffe store bededag som fridag - på billedet ses BUPL-formand Elisa Rimpler og andre medlemer af BUPL
"Fingrene væk fra vores fridag" og "Stop tyven".

Under disse mottoer demonstrerer fagbevægelsen torsdag morgen og formiddag mod SVM-regeringens forslag om at afskaffe store bededag som en fridag.

Demonstrationen - over for hovedindgangen til Folketinget i Rigsdagsgården - finder sted netop som Folketinget 1. behandler lovforslag L13, der skal afskaffe store bededag som en fridag.

De tre partier bag regeringen - Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne - har tilsammen flertal. Regeringen har på forhånd meddelt offentligheden og oppositionens ni partier, at de vil benytte flertallet til at gennemføre lovforslaget.

SVM-regeringen oplyser, at afskaffelsen af fridagen giver tre milliarder kroner til statskassen. Og udvider arbejdsstyrken med 8.500 fuldtidspersoner.

"Vi er vrede"

"Vi står her i dag, fordi vi er rigtig vrede over at en af vores skattede fridage for både pædagoger, børn og børnefamilier, den bliver taget fra os," siger formanden for pædagogernes forbund, BUPL, Elisa Rimpler, til Netavisen Pio.

BUPL-formanden er især vred over, at regeringen har fremsat forslaget om at sløjfe en fridag uden om det normale aftalesystem:

Men det skal ske i det system, vi har. Med respekt for den danske forhandlingsmodel

"Vi synes ikke det er i orden, at man gør det på den her måde. Vi er altid parate til at diskutere, om der skal ske nogle ændringer. Også hvordan vi rekrutterer flere til både den offentlige og private sektor. Men det skal ske i det system, vi har. Med respekt for den danske forhandlingsmodel."

"Træk nu det forslag"

Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA, er et andet af de forbund, der er barrikaderne - netop som Folketinget 1. behandler store bededags-forslaget.

"Vi står her fordi regeringen stædigt fastholder at ville fjerne store bededag med et elendigt lovindgreb," siger formanden for FOA, Mona Striib, til Netavisen Pio.

I kan nå det endnu. Træk nu det forslag

"Med lovforslaget går man ind og griber ind i de enkelte overenskomster. Det er fuldstændig uhørt. Og vi forsøger at sige til politikerne: I kan nå det endnu. Træk nu det forslag," siger Striib og opfordrer SVM-regeringen til omgående at indkalde til en trepartsforhandling:

"Og så bakker vi op om oppositionens forslag: "Vent, lad næste folketingsvalg afgøre om det her (Afskaffelse af store bededag som en fridag, red.) skal ske. Regeringen kan stadig nå at besinde sig, og lytte til bredden af protester." 

Mona Striib er ved demonstrationen flankeret af FOA-medlemmer i stribede fangedragter, der bærer skilte som "Stop tyven".

Mona Striib, formand for FOA, flankeret af FOA-medlemmer iklædt fangedragter og bannere med "Stop tyven"

 

HK: "Lovsjusk"

HK Danmark betegner hele processen omkring afskaffelse af store bededag som en fridag som lovsjusk. Forbundets formand, Anja C. Jensen hæfter sig ved, at SVM-regeringen har valgt at haste loven igennem:

Jeg er målløs

"Jeg er målløs over, hvor tydeligt det er, at høringsfasen tilsyneladende har været en skinproces. Vi har sammen med resten af fagbevægelsen rejst flere alvorlige bekymringspunkter overfor Beskæftigelsesministeriet."

"Men udover lidt præciseringer hist og pist, er der ikke ændret substantielt ved lovforslaget. Det viser mig desværre, at man ikke engang i det formelle lovarbejde, har tænkt sig at lytte til os, der ved, hvad det her får af konsekvenser for helt almindelige mennesker," siger Anja C. Jensen og tilføjer:

"Lovforslaget er i sig selv blevet udarbejdet hurtigt på baggrund af, hvad der for de fleste fremstår, som en pludselig indskydelse fra SVM-regeringen. Og da lovforslaget, som regeringen også har vedkendt sig, griber ind i eksisterende overenskomster og aftaler, så stiller det høje krav til præciseringsgrad i forhold til kompensation og rettigheder. Et krav, som lovforslaget ikke imødekommer i sin nuværende form."

Faner fra en række fagforbund, blandt andet fra 3F, var på plads ved demonstrationen mod afskaffelse af store bededag som fridag

 

Minister: Fordi det er nødvendigt

Efter omkring seks timers debat i Folketinget slår beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fast, at SVM-regeringen ikke afskaffer store bededag som fridag, fordi regeringen kan lide at gøre det, men fordi det er nødvendigt:

skal man jo også sørge for, at pengene passer

"Når man sidder i regering, skal man jo også sørge for, at pengene passer. Det er det, dét her lovforslag bidrager til."

Ministeren slår også fast, at hun har en stor veneration over for Den Danske Model og fagbevægelsen:

"Og det har jeg også på den anden side af det her. Og det tror jeg sådan set at det samlede Socialdemokrati og måske faktisk også hele regeringen har."

Halsboe understreger, at SVM-regeringen med sit regeringsgrundlag bidrager til at styrke Den Danske Model. Blandt andet gennem en forhøjelse af dagpengene ved de tre første måneders ledighed, ved en forhøjelse af fagforeningsbidraget og ved et søgsmål mod EU for at få underkendt mindstelønsdirektivet.

Der er række ting, som faktisk styrker det at have et organiseret arbejdsmarked

"Der er række ting, som faktisk styrker det at have et organiseret arbejdsmarked."

"Upopulære beslutninger er nogle gange nødvendige for at fremtidssikre samfundet til gavn for kommende generationer," forklarer økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) i den sene TV-Avis torsdag.

Alle partier i oppositionen - undtagen De Radikale - foreslår, at afskaffelsen af store bededag først kan ske på den anden side af endnu et valg til Folketinget. Forslaget afvises af SVM-regeringen, der sidder på flertallet i Folketinget. Derfor ventes forslaget endeligt vedtaget sidst på måneden.

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

METTE BEDEDAG !!!

Den kamp vil Mette tabe !!!

Hun vil for altid værre utroværdig, hvis hun fjerner Bededagen.

Mette vil på denne måde stække fagbevægelsen !!!!!

Store Bededag er kun den første. Der kommer flere. Det kan du godt regne med. Som noget helt uhørt i dansk politik har den her Socialdemokratiet netop opsagt alle forlig indgået med rød blok fra den forrige regeringsførelse siden 2019 fra til 2022. Der er ingen grænser for, hvad den her SVM flertals regering kan udrette af uoprettelige skader på Danmark. Som Mette Frederiksen sagde det "Der venter nok nogen en overraskelse".

SVM regeringen har ingen planer om at blive genvalgt. Kun at ødelægge så meget som muligt inden de 4 år er gået og de er tvunget til at udskrive valg - Og de kan gøre det, så længe de kan blive enige. Intet kan stoppe dem. Det er et endeligt farvel til det Danmark du kender.

Nu skal Danmark være "moderne" med et A, B og C hold, et elitært Danmark, hvor A holdet sætter dagsorden og C holdet ikke regnes for noget. Glæd dig.

Jeppe Lindholm

Hvorfor interesserer du dig for hvad der sker i Danmark??? Et land du har vendt ryggen ved at fraskrive dig danske statsborgerskab.
Vi har ikke brug for din mening.
.

Annonce