Annonce

3F om mere udenlandsk arbejdskraft: “En rød klud i hovedet på vores ledige”

Ny lov om lettere adgang for faglært arbejdskraft fra udlandet, er en “helt gal” timing, mener fagbevægelsen. De radikale står fast på mærkesag.
I finanslovsaftalen for 2020, kom De Radikale igennem med et forslag om en udvidelse af den såkaldte “Positivliste”.

Lovforslaget, der vil give virksomheder mulighed for at rekruttere visse faglærte grupper fra lande udenfor EU, har netop været i høring og står til at træde i kraft 1. juli i år.

Vi har fået tonsvis af nye ledige

Tidligere har ordningen kun omfattet højt specialiserede arbejdskraft som læger og it-specialister, men hvis loven vedtages, vil der blive åbnet for faglærte grupper.

Hos fagforbundet 3F er man dybt bekymret over timingen: 

“Det er en rød klud i hovedet på vores ledige. Vi har fået tonsvis af nye ledige. Ledigheden er steget med 50 procent. Alene i 3F har vi fået 8.000 flere ledige. Skulle en arbejdsgiver ikke kunne få fat i kvalificerede arbejdskraft, så er der hele Europa, som man frit kan rekruttere fra dag til dag,” siger Søren Heisel, der er forbundssekretær i 3F, til Netavisen Pio.

placeholder

Corona har ændret alt 

Fagforbundet 3F har længe kæmpet indædt imod en lettere adgang for udenlandske arbejdere.

Alligevel har forbundssekretær Per Christensen betegnet finansloven kompromis mellem De Radikale og de øvrige partier i rød blok, som noget man “kunne leve med”.

Coronakrisen har i mellemtiden forandret situationen på arbejdsmarkedet fuldstændig. Vi står ikke længere midt i en højkonjunktur med rekordlav ledighed, men i en situation, hvor folk mister deres job i hobetal.

Regeringen har udskudt 39 lovforslag, men alligevel kører man videre med denne her lov

Timingen er derfor “helt gal”, og man bør som minimum udskyde loven, lyder opfordring fra Søren Heisel.

“Selvom alle snakker om fyringer og økonomisk krise, og så laver man det her lovforslag. Regeringen har udskudt 39 lovforslag, men alligevel kører man videre med denne her lov,” siger han.

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) kræver man også, at regeringen sætter lempelsen i bero, indtil coronakrisen er overstået. På Twitter kalder Lizette Risgaard det for “crazy timing”.

placeholder

Tesfaye: Kræver mangel på arbejdskraft

I et interview med Jyllands-Posten siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at regeringen ikke vil udskyde loven.

Det ligger i aftalen, at der skal være en “beviselig mangel på arbejdskraft” inden for faggruppen

Han understreger samtidig, at det er en forudsætning for virksomhedernes brug af ordningen, at der ikke står faglærte danskere i jobkøen.

“(...). Det bedste er at få vores egne i gang. Det er også derfor, adgangen til denne liste forsvinder, når arbejdsgiveren kan få folk herhjemme,” siger Mattias Tesfaye til avisen.

Det ligger i aftalen, at der skal være en “beviselig mangel på arbejdskraft” inden for faggruppen, for at den kan komme på listen. Og det er et krav til virksomheder, som vil bruge Positivlisten, at det sker på danske løn- og arbejdsvilkår, ligesom man skal lever op til sin forpligtelse til at tage lærlinge.

Udvidelsen af Positivlisten skal ske i dialog med arbejdsmarkedets parter.
 

Radikale står fast på mærkesag

Både Enhedslisten og SF kræver, at der bliver trykket på pauseknappen, så lovforslaget bremses.

Men De Radikale står fast på deres mærkesag om lettere adgang for faglærte arbejdere fra tredjelande, skriver Finans.dk.

Partiet har siden S-regeringen blev dannet, stået fast på, at det skulle være lettere for danske virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

Først gik partiets leder Morten Østergaard (RV) benhårdt efter at få sænket beløbsgrænsen markant. Den ambition måtte partiet lægge på hylden, efter stor modstand fra Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og fagbevægelsen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Giv virksomhederne et uddannelsesansvar der Skal være praktikpladser til de unge mennesker før vi overhovedet kan tale om at lukke op for arbejdskraft uden for EU