Fagbevægelsen viser tænder ved demonstration om bededag

Fremmødet til fagbevægelsens demonstration søndag giver blod på tanden til dem i fagbevægelsen, som ønsker en konfrontatorisk kurs over for regeringen.
Foto: David Troels Garby-Holm
Fagbevægelsens demonstration "Bevar store bededag" på Christiansborg Slotsplads i København søndag den 5. februar 2023.
Selvom der i dele af fagbevægelsen har været bekymring om, hvor mange der havde lyst til at møde op på en højhellig søndag med dårligt vejr, så var der trængsel på Christiansborg Slotsplads søndag.

Her havde Fagbevægelsens Hovedorganisation indkaldt til demonstration for bevarelsen af store bededag.

Stor indsats

Op til demonstrationen har kampagnekontoret hos Fagbevægelsens Hovedorganisation og deres formand Lizette Risgaard gjort alt, hvad de kunne for at få så mange danskere som muligt på barrikaderne.

Busser, underskriftsindsamlingerne, opfordring til folkeafstemninger.

Fra hele landet har fagforeningen transporteret demonstranter til Christiansborg slotsplads. 450.000 har skrevet under på en protest mod afskaffelsen af store bededag og Lizette Risgaard har efter bedste evne forsøgt at presse politikerne ved gennem medierne at opfordre til at lave en folkeafstemning om forslaget om at afskaffe store bededag.

For ikke at nævne at store navne på plakaten som Tessa og Anne Linnet, der spillede op til dans og lod musikken spille udover de vrede demonstranter.  

Sætter meget på spil

Med en så kraftig optakt ville det være pinligt, hvis det var en forkølet omgang søndag. Det ville uden tvivl vække skadefro blandt fagbevægelsens fjender og samtidig sætte Lizette Risgaard i en dårlig position.

Med en så kraftig optakt ville det være pinligt, hvis det var en forkølet omgang søndag

Hun kunne derfor - sammen med resten af fagbevægelsen - ånde lettet op i søndags, da tusindvis af demonstranter valgte at bruge deres fridag på at stå og fryse foran Christiansborg.

Rygstød til konfrontatorisk kurs   

Og det er heldigt for Lizette Risgaard og dem, som er enige i den linje, hun kører. Op til demonstrationen har det muret i krogene visse steder i fagbevægelsen om, at Lizette Risgaard har valgt en for konfrontatorisk linje over for regeringen.

Bekymringen har været, at FH-formanden med sine kradsbørstige citater og slagkraftige meninger sætter fagbevægelsen uden for indflydelse.

Bekymringen har været, at FH-formanden med sine kradsbørstige citater og slagkraftige meninger sætter fagbevægelsen uden for indflydelse

Modsat Lizette Risgaard er andre til en mere konsensussøgende kurs, hvor man accepterer at slaget om store bededag er tabt og i stedet fokuserer sine kræfter på de ting, man faktisk kan ændre fra fagbevægelsens side af.

Selvom det meget vel kan være, at regeringen kører igennem med afskaffelsen af store bededag - demonstranter eller ej - så har Lizette Risgaard og den konfrontatoriske del af fagbevægelsen vist, at de har tag i befolkningen.


Fyldte pladsen op

Hvor mange, der rent faktisk mødte op, er som altid et emne, man kan diskutere. Selv siger Fagbevægelsens Hovedorganisation 50.000, mens politiet ikke vil give et estimat.

Politiet nøjes med at sige til TV2, at pladsen var fyldt op, og at der derudover også var demonstranter på vejen foran Christiansborg slotsplads.

Fagbevægelsen har stadig muskler

Uanset det præcise antal, slår demonstrationen en ting fast: Fagbevægelsen har stadig muskler til at samle den danske befolkning om en sag. Det var langt flere end to ludere og en lommetyv, som var mødt op til demonstrationen for bevarelsen af store bededag.

Rygterne om bevægelsens død er derfor stærkt overdrevne.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

St. Bededag er en særlig helligdag, som ikke findes har i andre lande, den burde sættes på FN's verdensarvsliste, for det er ægte dansk kultur.
Dansk kultur er vi stadigvæk en del mennesker der finder bevaringsværdig.

Nej. Muslimsk kolonialisering koster mindst 35 milliarder kroner i rent nettounderskud hvert år, når alle indtægter er modregnet med udgifter. Dette skal finansieres og for ikke at krænke Allahs tilhængere på kontanthjælp og førtidspension med boliganvisninger i ghettoerne, så må vi afskaffe de kristne helligdage for hvide danske lønmodtagende skatteslaver.

Toppen af fagbevægelsen mobiliserer nu for ikke helt at tabe ansigt, men det er en ubekvem situation for dem der i årtier har plejet klassesamarbejdet. Sygeplejerskerne viste hvordan man kunne fortsætte kampen efter regeringens indgreb og på trods af deres uduelige topledere. Nu må alle arbejdere stå sammen om at skabe den nødvendige mobilisering fra neden.
Vi kan heller ikke stole på venstrefløjen. De har endnu ikke indset de fulde konsekvenser af at deres reformistiske parlamentsfikserede strategi er faldet sammen som et korthus. Der er kun en måde at forsøge at begrænse skaden og det er forberedelse af omfattende strejker og demonstrationer i forbindelse med det regeringsindgreb der med garanti kommer i forbindelse med den kommende storkonflikt på arbejdsmarkedet.

Min påstand er, at det er regeringen og Mette F. der er hunderæd for at tabe ansigt, og derfor ikke vil give sig en millimeter.

Boligaktionen
Masselinjen
Vi er stærkt imod at man mobiliserer fagbevægelsen og 50.000 mennesker til en demonstration som ikke har en manifest politisk konsekvens og som ikke påvirker regeringens beslutning om arbejdspligt på st. bededag og herefter blot sender alle mobiliserede kadrer desillusionerede hjem med en smag af tabersag og spildt fridag i munden og kroppen; – en bitter smag. Det er spild af alle gode organiserede kræfter og det er ikke en vindende kamp-strategi for arbejderbevægelsen.

Staten har aldrig betalt folk for at holde St.Bededag, derfor er den fridag en overenskomst-fridag og det bør fagbevægelsen sørge for den bliver ved med at være, for kun på den måde kan man bremse, statens aggressive adfærd i forhold til lønmodtagerne.

På Berlingske Tidende er de lige nu meget optaget af, at sætte professorer til at bruge helt særlige værktøjer til at optælle om det nu virkelig kan passe der var 50.000 demonstranter. Mod ikke professorerne på berlingeren finder frem til der kun var 5.000 med deres helt særlige præsitionsopmålingsinstrumenter :-)

Annonce