Annonce

Svenske socialdemokrater stormer frem

Socialdemokraterne får lige nu de bedste meningsmålinger i mere end 10 år, mens Sverigedemokraterne går tilbage.
Foto: Socialdemokraterna/Flickr
Formand for de svenske socialdemokrater Magdalena Andersson.
I takt med at inflationen og renterne stiger, stiger opbakningen til det største oppositionsparti i Sverige, Socialdemokraterne, også.

Faktisk så meget, at man skal hele ti år tilbage for at finde en lignende opbakning til de svenske Socialdemokrater.

I den seneste meningsmåling fra begyndelsen af februar måned fra meningsmålingsinstituttet Novus, står Socialdemokraterne til 37,1 procent af stemmerne.

Det er fremgang på hele 6,8 procentpoint i forhold til valget den 11. september sidste år.

Man skal tilbage til januar 2009 for at finde en lignende opbakning til de svenske socialdemokrater. Dengang fik partiet opbakning fra 38,8 procent i måling fra samme institut.

Selv om Socialdemokraterne tabte regeringsmagten ved valget i september, så blev partiformand Magdalena Andersson på formandsposten, og hvis der var valg i dag, så ville hun meget sikkert kunne genindtage Rigskansleriet, som den svenske statsministers kontor kaldes.

Det er ifølge svenske kommentatorer især inflationskrisen - og ikke mindst regeringens håndtering af den - som sender vælgerne tilbage i armene på Socialdemokraterne.

Moderaterne og Sverigedemokraterne havde i valgkampen lovet en varmecheck til trængte svenskere, men modtagelsen af den har været kølig. Svensk økonomi er desuden ramt af lav kronekurs og stigende renter.

Sverigedemokraterne taber stemmer

Ifølge Novus, så sker der en vælgervandring mod venstre, hvor Sverigedemokraterne taber stemmer til Moderaterne, som igen taber stemmer til Socialdemokraterne.

Sverigedemokraterne, der blev det næststørste parti ved valget med over 20 procent af stemmerne, står i den her meningsmåling til blot 16 procent, mens Moderaterne, som fik 19 procent ved valget, nu står til 18.

Udover statsminister Ulf Kristerssons Moderaterne, som kan sammenlignes med de danske konservative, består regeringen af Kristdemokraterne og Liberalerne, som kan sammenlignes med Venstre.

Særligt slemt ser det lige nu ud for sidstnævnte, Liberalerne, som i flere målinger ligger et godt stykke under den svenske spærregrænse på 4 procent.

Den nuværende svenske regering har dog god tid til at vinde vælgernes tillid tilbage. Der skal først igen være valg til Rigsdagen den 13. september 2026.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er helt ufatteligt at socialdemokraterne i Sverige rider på en popularitetsbølge for tiden! Det var i deres seneste regeringstid at Miljøpartiet slap afsted med - helt unødvendigt - at lukke et par atomkraftværker foruden adskillige vandkraftværker med det forusigelige resultat at Sverige ikke længere har en pålidelig strømforsyning. Og den strøm de har er blevet tæskedyr. Tilmed har flere boliger med brændeovn eller pejs blevet belagt med kommunale restriktioner der går ud på at man skam ikke må bruge varmekilden til opvarmning hele døgnet, man må kun hyggefyre (myselda) nogle få timer om ugen! (Af hensyn til naboens miljø...)
Statsministeren er en lille mand med chabesoskuldre, synd for ham, men når han puster sig op, virker han temmelig latterlig. Den samlede presse, inklusive svensk tv (svt.se), har fælles front mod det eneste nogenlunde fornuftige parti, Sverigedemokraterne, som bliver beskyldt for alt muligt dårligt: racister, nazister, klimafornægterne, antifeminister og jeg ved ikke hvad.
Det altomfattende mantra i Sverige er at man skal tro på "Allas like värde", dvs. at alle er lige meget værd, understået alle andre end sverigedemokraterne selvfølgelig, for en sverigedemokrat er ikke en dyt værd.
Det er et sygt land med en syg presse og en syg indvandringspolitik, en syg energipolitik, og tilmed en syg dommerstand som excellerer i at frikende kriminelle udlændinge for man kan jo ikke kræve at en stakkels indvandret muslim skal kunne læse de svenske love hvis vedkommende ikke kan det svenske sprog!!!

Det bliver spændende at se, om Sverigestan overhovedet kommer til at afholde valg igen, eller om de daglige skyderier, eksplosioner og gruppevoldtægter af børn kommer til at forhindre den slags demokratiske begivenheder. I Libyen kan man ikke afholde valg pga. vold.

Bare rolig. Der bliver afholdt valg indtil Socialdemokratiet kommer tilbage til magten igen. Om valgene derefter så vil fortsætte, er mere tvivlsomt.

Syrier döms för grov gruppvåldtäkt i Malmö – kan INTE utvisas
Nästan samtliga överfallsgruppvåldtäkter i Sverige begås av unga män med utomvästlig invandrarbakgrund. Den kvintett som nu döms för en grov gruppvåldtäkt i Malmö i oktober förra året följer mönstret. Endast en av förövarna döms till fängelse. Ingen kan utvisas.

De dömda
Amer Tamem, född 2004-10-18, med medborgarskap: statslös, döms för grov våldtäkt till fängelse i 5 år ( 3 år och 4 månader efter straffrabatt)
Adham Al Sayasneh, född 2005-05-27, döms för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 1 år och 1 månad.
Yamen Aldughaim, född 2006-01-01, döms för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 10 månader.
Tayssir Hedar, föddd 2007-09-16, med medborgarskap i Syrien och Sverige, döms för grov våldtäkt till ungdomsövervakning i 1 år.
Hussein Mashan, född 2005-06-23, med medborgarskap i Syrien, döms för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 1 år och 1 månad.
.
https://samnytt.se/syrier-doms-for-grov-gruppvaldtakt-i-malmo-kan-inte-u...
.
.
”Brottsutvecklingen på en nivå vi aldrig sett förut”
.
https://www.dn.se/debatt/brottsutvecklingen-pa-en-niva-vi-aldrig-sett-fo...
.
.
Jeg foreslår at Øresundsbroen afvikles, at alle overpigmenterede svenskere nægtes indrejse i Danmark.

Vil du så være ham, der bedømmer graden af pigmentering? Det skal nok blive godt!!!

Ja!