Har Samsam været udsat for et justitsmord, så peger pilen på Pape selv

Søren Pape Poulsen var justitsminister, da Samsam fik sin dom. I stedet for at løbe stormløb med Enhedslisten, bør han selv stå frem med sin viden.
Foto: Det Konservative Folkeparti/Andreas Houmann
Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative
Den, der lever stille, lever godt.

Det ordsprog gælder især spioner, og derfor står det skidt til for både politiets og forsvarets efterretningstjenester (PET og FE), der over de sidste par år har lækket til højre og venstre og nu gøres til genstand for en såkaldt forundersøgelse.

Emnet er Samsam-sagen om syrienskrigeren Ahmed Samsam, der er fængslet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat, men som angiveligt har fungeret som agent eller meddeler for både PET og FE.

En politiker, der til gengæld får lov at leve mere stille end godt er, hedder Søren Pape Poulsen (K). Ud over at være en del af kravet om en forundersøgelse, så var Pape justitsminister, da Samsam blev arresteret af de spanske myndigheder, og mens Samsam skulle have arbejdet for de danske myndigheder.

Konservative og Enhedslisten mod efterretningstjenesterne

De konservative har ellers historisk været et parti, der værnede om efterretningstjenesterne og nødvendigheden af at lade dem operere i fred for offentligheden.

Men ikke længere.

Man er gået sammen med Enhedslisten, der med sine rødder i kommunismen altid har haft et anstrengt forhold til de hemmelige tjenester.

Det er ikke svært at se, hvad Søren Pape ønsker at opnå. Da efterretningstjenesternes forhold er hemmelige, vil en forundersøgelse sandsynligvis munde ud i ingenting.

Det er en sølle gevinst for, sammen med Enhedslisten, at politisere efterretningstjenesterne

Med lidt held fremstår regeringen magtfuldkommen og suspekt. Måske kan man med hjælp fra beredvillige medier som Frihedsbevet og Berlingske mistænkeliggøre departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen.

Det er en sølle gevinst for, sammen med Enhedslisten, at politisere efterretningstjenesterne. For selv om Samsam sandsynligvis har virket for i hvert fald PET, så er det en overreaktion at nedsætte en forundersøgelse.

Den nemmeste løsning for alle parter og den, som vil være billigst for skatteyderne er, hvis Pape selv stiller op

Partierne bag undersøgelsen kunne starte med at tage sagen op i Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne også kaldet Folketingets Kontroludvalg.

Her er det muligt at få en fortrolig forklaring fra tjenesterne selv. Først hvis den forklaring ikke er tilfredsstillende, vil det give mening at kræve en undersøgelse.

Det nemmeste er, at Pape selv fortæller, hvad han ved

Den nemmeste løsning for alle parter og den, som vil være billigst for skatteyderne er, hvis Pape selv stiller op.

Som justitsminister og dermed øverste chef for PET, må han antages at have været velorienteret om Samsams gøren og laden. Pape kunne indkalde til en pressekonference og stille sin viden til rådighed for pressen.

Før valget troede Pape, at han skulle være statsminister. Nu forsøger han at gå under radaren

Selvfølgelig vil der være områder, der er underlagt tavshedspligt, men så kan Pape jo redegøre for hvilke dele af sagen, han ikke kan gå ind i.

Det er i hvert fald ikke noget til hinder for, at Pape i generelle termer udtaler sig om, hvorvidt han blev orienteret om PET’s kildeføring, og om han generelt var tilfreds med PET’s orienteringer.

Før valget troede Pape, at han skulle være statsminister. Nu forsøger han at gå under radaren.

Den går ikke.

Hvis Samsam har været udsat for et justitsmord, så peger pilen i første omgang på Pape selv.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

IS-terroristen Samsam er en dybt kriminel samfundstaber.

Skræmmende at Folketinget (undtagen DF og NB) alligevel stemmer for L 33 om indfødsrets meddelelse, der indeholder fremtidens terrorsager, bandesager og Ahmed Samsam'er.

Intet har ændret sig i 30 år. There is no alternative til DF.

Endnu en sag, hvor danskerne straffes for ikke at have stemt FP og DF.

Øhh Niels:
"Partierne bag undersøgelsen kunne starte med at tage sagen op i Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne også kaldet Folketingets Kontroludvalg.

Her er det muligt at få en fortrolig forklaring fra tjenesterne selv. Først hvis den forklaring ikke er tilfredsstillende, vil det give mening at kræve en undersøgelse."
Hvordan ved du at det netop ikke er det der sker nu?
Hvis du har adgang til referaterne fra udvalget så vil jeg gerne læse med.
Sagen har været kendt i offentligheden igennem flere år. Mon dog ikke at bare en af de fem i udvalget har forsøgt at grave. Og mon da ikke at dette graveri har ført til absolut ingenting.
Det der har foregået omkring Samsam tåler tydeligvis ikke dagens lys, og det er problematisk. Manden har efter det oplyste optrådt på statens vegne og så lod man bare en spansk domstol dømme agenten en lang fængselsdom.

Tonny Bo, det er da godt nok en omgang ligegyldig vrøvl du skriver.
Hvis folketingets kontrol udvalg har en viden, så har denne viden
først været forbi regeringens sikkerhedsudvalg og justitsministeriet,
og for FE vil det have været forbi forsvarsministeriet, hvorfor tror
du ellers Claus hjort har været involveret, Søren Pape har været involveret
i sagen hvis det er PET som har haft en finger med i spillet.
Lad være med at skyde på folketingets kontrol udvalg, deres mund skal være
lukkede med SYV segl, eller har de overskredet deres tavshedspligt.

Øhh Arne Jensen.
Du forstår altså ikke hvad det er jeg skriver.

Kontroludvalget har den klare begrænsning at deres munde er lukket med syv segl, såfremt de får kendskab til ulovligheder begået af de hemmelige tjenester.
Så har det INTET med sagen at gøre om ministre, dronningen, CIA, chefredaktører eller hvem som helst andre eventuelt OGSÅ har den viden.
Hvis jeg selv sad som minister og "nogen" kom til mig for at fortælle om ulovligheder begået af styrelser,- så ville jeg ikke nødvendigvis være interesseret i at blive informeret. Og mon ikke departementschefer besidder kompetencen til at skærme sin minister mod "træls" og potentiel politisk skadelig viden.
Så hele dit forsvar for systemets vedvarende hemmeligholdes af begåede ulovligheder falder til jorden med et brag.
- Derudover har jeg det grundsynspunkt at INGEN der whistleblower ulovligheder begået af nogen som helst myndighed skal kunne straffes. Det gælder således også Claus Hjort som jeg ellers under alle de ulykker der kan regne ned over ham.

Det var dag den mest pinlige leder, jeg længe har læst. Retssikkerhed er en afgørende del af et frit demokrati. Retssikkerhed for alle.
Det er meget muligt, at Søren Pape har handlet uklogt som justitsminister. Men det bliver sagen jo ikke bedre af.
At Enhedslisten (eller rettere: nogle af partiets stifterne) har rødder i kommunistpartiet har heller ikke noget med sagen at gøre.
Det konkrete og principielle er, at der er meget og mange tæt på forløbet, der indikerer, at der er begået et justitsmord.
Derfor skal det selvfølgelig undersøges.
At sagen kan tages op i kontroludvalget er deciderer pinlig udenomssnak, Niels. Du véd selvfølgelig, at det udvalgt ingen beføjelser har - og hverken kan fortælle om eller følge op på det, de måtte få at vide på møderne. Så måske har man allerede drøftet sagen!
Lad os nu få en egentlig kommissionsundersøgelse - både for at sikre, at der ikke er sket justitsmord eller at få rettet op på fejlen, og for at genoprette tilliden til PET.

Det ser da meget ud til, at han har været hyret af PET eller FE eller begge.

Men selv hvis vi antager, at det har være tilfældet, kan man stadig ikke uden videre konkludere, at han så har været udsat for et justitsmord. Han kan jo eksempelvis have været dobbeltagent, eller han kan have gjort sig skyldig i det, han er dømt for, bagom ryggen på efterretningsvæsenet eller efter arbejdet for dem ophørte.

Så han er ikke nødvendigvis "ren", bare fordi han har været hyret som agent (hvis han da har det).

Er det ikke gået op for det socialdemokratiske medie PIO PIO, at der er tavshedspligt i sagen, men at Pape igen og igen har presset på for at få sagen undersøgt til bunds - i så meget offentlighed som muligt? Det her skriv, I bringer her er fuldstændigt under lavmålet journalistisk - og kan kun ses som et patetisk forsøg på at shame nogen, som faktisk kæmper for retsstaten og for, at offentligheden får tilliden til FE og PET tilbage igen. Så… Er det mon dårligt håndværk - eller bare whataboutisme for at skærme en lammet regering, der - måske - har en uskyldigt siddende i Ennermark på 8. År?

Hr Pape Poulsen vil vel helt automatisk blive undersøgt når der foretages en forundersøgelse af et formodet justitsmord på Hr, Samsam. Pape Poulsen er vel på nuværende tidspunkt underlagt tavshedspligten og kan som sådan IKKE bare stille sig op på ølkassen og gyde sit konservative tidligere justitsminister hjerte ud . Alt kommer for en dag. Det håber vi da !! Godt at der nu laves en forundersøgelse der meget gerne skulle føre til en regulær undersøgelse der kan bringe sandheden frem. ER der sket ET Justitsmord eller EJ !!

Annonce