Skatteministeren får lektier for: Prøv en gang til

Finans- og økonomiministeren giver skatteminister Jeppe Bruus besked på igen at forsøge at finde en måde at ekstrabeskatte energisektorens mellemhandlere på
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Troels Lund Poulsen (V), forsvarsminister
Skatteminister Jeppe Bruus (S) får nu - højst usædvanligt - besked på at gøre et ekstra forsøg på at finde en model for, hvordan staten kan ekstrabeskatte energisektorens mellemhandlere.

Det sker som led i fredagens brede forlig om en inflationshjælpepakke til 2,4 milliarder kroner.

Det er blandt andet forligspartierne SF og Dansk Folkeparti, som har nøddet SVM-regeringen til at gøre et ekstra forsøg på at ekstrabeskatte mellemhandlerne.

Jeppe Bruus meddelte ellers 27. januar, at regeringen nu ville ekstrabeskatte energisektorens overnormale profitter med i alt 1,2 milliarder kroner.

I samme omgang beklagede han, at det ikke var lykkedes at finde en model for beskatning af mellemhandlerne på energimarkedet.

Det er blevet kritiseret af både venstre- og højrefløjen.

SF’s finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen (S) har betegnet det som en falliterklæring, at mellemhandlerne ikke beskattes ekstra. Hun mener det er “tydeligt, at mellemhandlerne har haft snablen dybt nede i forbrugernes lommer”.

DF: Der er mulighed for at kradse flere penge ind fra mellemhandlerne

Under et pressemøde fredag oplyste Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, at der som led i forliget om inflationshjælpepakken til 2,4 milliarder kroner også er lavet en aftale om, at regeringen nu forsøger en ekstra gang at finde en model for beskatning af mellemhandlerne:

som virkelig har skummet fløden på bekostning af pensionisterne

“Vi har betinget os i en passus i aftalen, at vi stadigvæk afsøger, om vi har mulighed for at kradse flere penge ind fra de energiselskaber, som virkelig har skummet fløden på bekostning af pensionisterne, men også af alle andre danskere.”

“Vi mener stadigvæk, at der er mulighed for at få flere penge ind fra mellemhandlerne. Og det har vi en aftale om, at vi vil forfølge i fællesskab.”

Økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) bekræfter aftalen over for Netavisen Pio:

“Vi har lavet en aftale om - fordi det har været et ønske fra nogle af partierne - at vi skal afsøge, om der er muligheder for at gøre noget omkring mellemhandlerne. Det har vi ikke et svar på, men det kommer vi nu til at dykke ned i. Og det bliver skatteministeren, der ser på det.”

det bliver skatteministeren, der ser på det

Ingen modstand fra Venstre

Det er ikke Venstre - skråstreg Moderaterne - der har strittet imod ekstrabeskatning af mellemhandlerne?

“Vi vil jo alle sammen gerne sikre, at dem, der har haft en overnormal profit, at man gør noget dér. Og der har det jo ikke hidtil været vurderingen, at det var muligt. Nu må vi afsøge det, og det er det nogle partier har sagt, er en god idé. Og det er vi i regeringen indstillet på,” siger Troels Lund Poulsen.

Lisbeth Bech-Poulsen glæder sig over, at regeringen nu forsøger sig en gang mere:

Så nu har skatteministeren fået lektier for

“Vi har jo været meget kritiske over for, at regeringen sådan bare for hurtigt bukkede under og sagde, at vi ikke kan tage år 2022 med, og vi kan heller ikke tage mellemhandlerne med. Det gør jo, at provenuet bliver meget mindre, end det ellers kunne have været. Vi har presset på. Vi har sagt: Prøv nu igen. Så nu har skatteministeren fået lektier for af regeringstoppen,” siger hun til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Beskatningen af de enorme fortjenester på el. har åbenlyst ikke den store opbakning i regeringen, så mit bud er, at Skat meddeler at en beskatning slet ikke kan lade sig gøre. Regeringen kan så trække på skulderen og sige at de prøvede.

Selvfølgelig vil regeringen ikke beskatte og blive upopulære i erhvervslivet; de vil jo have mulighed for et job i det private senere i livet ligesom Nick Hækkerup

Annonce