Annonce

EU-top kommer Mette Frederiksen i møde: Vil øge overvågningen af grænser

Formanden for Europa-Kommissionen vil gøre det nemmere at sende afviste asylansøgere tilbage og give flere penge til overvågning af unionens grænser.
Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022 – Source: EP/Creative Commons
Formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen.
EU-topmødet torsdag mellem ledere af medlemslandene stod i nogen grad i skygge af den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs besøg.

Men der blev dog talt om andet og taget beslutninger. En af dem var en beslutning om et øget fokus på EU’s ydre grænser.

Vi skal styrke de eksterne grænser for at forhindre irregulær migration

Formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, oplyser at EU nu vil øge overvågningen af unionens grænser og desuden gøre det nemmere at sende afviste asylansøgere hjem igen.

”Vi skal styrke de eksterne grænser for at forhindre irregulær migration. Det vil kræve mobil og stationær infrastruktur på de ydre grænser, siger Ursula von der Leyen til Ritzau ifølge DR.

I øjeblikket oplever EU nemlig et øget pres af flygtninge. Særligt er der registreret en markant stigning via Balkan med 145.600 illegale grænsekrydsninger i 2022 mod 61.735 i 2021.

Samtidig skal der, ifølge Ursula von der Leyen, gælde fælles regler på tværs af medlemslandene, når det kommer til hjemsendelse af afviste asylansøgere.

”Samtidig skal en beslutning om tilbagesendelse gælde på tværs af EU. Hvis en person flytter til et andet EU-land, så gælder beslutningen om tilbagesendelse stadig. Processen starter ikke igen,” siger Ursula von der Leyen til Ritzau, ifølge Kristeligt Dagblad.

Krav fra Mette F. og syv kolleger

Forud for mødet havde Mette Frederiksen sammen med syv andre europæiske statsledere sendt et brev til Charles Michel og Ursula von der Leyen henholdsvis EU-præsident og formand for Europa-Kommissionen.

Som politiske ledere er vi nødt til at handle beslutsomt for at forhindre endnu en storstilet migrationskrise

I brevet opfordrede de otte statsledere til at stramme op på det europæiske asylstem, forstærke grænserne og sætte gang i flere hjemsendelser af afviste asylansøgere. De frygter nemlig en stor flygtningestrøm som den Europa oplevede i 2015.

”Som politiske ledere er vi nødt til at handle beslutsomt for at forhindre endnu en storstilet migrationskrise,” lød det i brevet.

Foruden Danmark var brevet afsendt af Estland, Letland, Litauen, Slovakiet, Østrig, Malta og Grækenland.

Stigende antal illegale grænsekrydsninger

Tal fra EU’s agentur for grænsekontrol, Frontex, viser en stigning i illegale grænsekrydsninger.

I alt er der i 2022 registreret 327.131 illegale grænsekrydsninger ind i EU. I 2021 var tallet 199.900.

Tallene afspejler ikke det præcise antal personer, som forsøger at krydse grænserne. Tallene tager nemlig ikke højde for, at den samme person kan forsøge at krydse grænsen flere gange.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Grænserne er også åbne i Polen, Ungarn og Tjekkiet, der har ratificeret de samme konventioner som os, og som er lige på vejen op til Danmark og Sverige. Gad vide, hvorfor vandrerne fra MENAPT-landene ikke søger asyl der, men trasker videre op til os. Follow the money. Vi er for blåøjede.

Sverige burde stå som et skræk eksempel på passivitet.

Ja, enig, men Danimakistan er desværre ikke meget anderledes. Enhver fra MENAPT har samme muligheder for asyl, familiesammenføring, ydelser, mm. her. Vi er så ved en tilfældighed heldige, at mange hellere vil til Sverigestan, men vi er altså godt med. Knivstikkerier og skyderier er dagligdag her som der. Det er ikke tilfældet i Prag, Bratislava, Budapest og Krakow. Man skal passe på, at man ikke er for hurtig til at pege fingre af Sverigestan. Det er slemt her - meget slemt. Og det bliver værre.