Annonce

En god nyhed: Rekordmange unge fik en læreplads i 2022

Gode tider for virksomhederne og øget fokus fra erhvervsskolerne bidrager til den positive udvikling. Dog er der stadig plads til forbedringer.
Foto: Colourbox
Hvis man går på en erhvervsuddannelse, så er der gode nyheder. Der blev sidste år nemlig indgået rekordmange aftaler om lærepladser.

Det viser helt nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Hele 49.575 nye aftaler om lærepladser blev det til i 2022.

Og det er en god nyhed, efter at det i en lang årrække har været svært at finde nok lærepladser til de unge mennesker.

”Det er en god nyhed, fordi der længe har været problemer med for få lærepladser. Og det har været sådan, at mange unge mennesker er startet på en erhvervsuddannelse, og efterfølgende haft svært ved at finde en læreplads,” siger Kasper Palm, der er forbundssekretær i fagforeningen Dansk Metal og bestyrelsesformand i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier til Netavisen Pio.

Gode tider i virksomhederne

Den positive udvikling skyldes ifølge Kasper Palm, at virksomhederne har behov for nye medarbejdere, og at man har ændret på, hvem der har ansvaret for at sikre nok lærepladser.

”Der er selvfølgelig det faktum, at det går godt ude virksomhederne, og de har brug for arbejdskraft. Derudover indser de, at der er en stor gruppe, som snart går på pension, så man er nødt til at få tilført flere medarbejdere i den anden ende. Det betyder helt sikkert også noget,” vurderer Kasper Palm.

Derudover fortæller han, at en trepartsaftale for to år siden aftalte, at skolerne skulle have et måltal for, hvornår der skulle indgås lærepladsaftaler. Så når man stopper på grundforløbet, så skal 80 procent af eleverne have en læreplads.

Det er med andre ord blevet erhvervsskolernes ansvar at sikre lærepladser.

Det har ifølge Kasper Palm fået skolerne til at fokusere mere på at række ud og skabe gode netværk til virksomhederne.

Ikke helt i mål endnu

Selvom der er grund til at fejre tallene, så er er der stadig en smule plads til forbedring. Der er visse brancher, hvor det stadig er svært at få læreplads, blandt andet som mekaniker.

Og derudover var der i december 2022 stadig 3.430 elever, som var i skolepraktik.

”Det er jo den sidste gruppe, vi skal have med,” siger Kasper Palm.

Derudover skal der ifølge trepartsafttalen om lærepladser fra juni 2016 senest i år 2025 indgås mindst 8.000-10.000 flere uddannelsesaftaler sammenlignet med i 2016.

Tallene går den rigtige vej, men lå i 2022 på 4.472. altså er der endnu et stykke vej til at nå målsætningen.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Apropos ligestillingsdebatten i bestyrelser og bekæmpelsen af stigmatiserende filmroller på Den Danske Scenekunstskole. Hvor mange af lærlingene på byggepladserne er syriske og somaliske kvinder?

??...Mærkelig kommentar(selvom "man " må skrive/mene hvad "man " vil..😲.
Det er positivt og godt, Læring uddannelse er ved og komme tilbage. For unge &samt som voksenuddannelse..og blandt Nydanskere er det en god måde og lære sporg &erhverv🚩
Det er vigtigt og godt med faglærte&erhvervsuddannelser..lad det forsætte, hvilket der også er i udspil..den gamle mesterlære skal udbredes 🚩.det er til gavn for Samfundet og kommende generationer
God weekend 😉

Kære Hanne
Jeg tror muligvis, at dit barn har haft fat i din iPad. Husk password.