Fagforening mod kendis-kokkes restauranter: Skærer en voldsom luns af de ansattes løn

Et ræs mod bunden for de ansattes løn- og arbejdsvilkår, siger forhandlingssekretær i de ansattes fagforening, som er på vej i konflikt med Brødrene Price.
Foto: Pressefoto/Brdr. Price
Brdr. Price er i konflikt med 3F.
Selskabet bag restauranterne Dragsholm Slot, Brdr. Price og Hereford vil give en højere løn til faglærte i forhold til ufaglærte, men fagforeningen 3F mener, at der er "dumping-løn" på vej til de ufaglærte.

Den nuværende overenskomst mellem de to parter udløber den 1. marts, og selskabet har opsagt overenskomsten og varslet lockout af 3F-medlemmerne fra 2. marts, oplyser 3F:

”Vi er mildest talt forbløffede og forundrede over, at to velanskrevne restaurantkæder og en kendt Michelin-restaurant har opsagt deres tiltrædelsesoverenskomst med 3F og varslet lockout over for vores medlemmer fra 2. marts,” siger forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR).

”De igangværende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked handler bl.a. om, hvordan vi kan tackle den høje inflation, der har forringet lønmodtagernes købekraft. Ikke, hvordan arbejdsgiverne fremover kan skære en voldsom luns af de ansattes løn og udhule købekraften endnu mere.”

Ejerne vil i fremtiden skære knap 11.000 kr. af de fuldtidsansatte ufaglærte tjeneres nuværende, garanterede månedsløn, hvilket svarer til en lønnedgang på 30 procent, pointerer 3F.

Det vil betyde, at ufaglærte tjenere, kokke og medhjælpere fremover vil tjene markant mindre end deres kollegaer, som eksempelvis arbejder på burgerkæden Max Burger i København med overenskomst.

Et meget udansk signal

Fastfood-medarbejdere her vil tjene over 4.700 kroner mere om måneden, svarende til over 18 procent mere, end kollegaerne på Brødrene Prices spisesteder nu har udsigt til.

”Jeg synes, at det er et meget udansk signal fra ejernes side om et ræs mod bunden for de ansattes løn- og arbejdsvilkår,” siger Peter Lykke Nielsen.

Peter Lykke Nielsen opfordrer ejerne og ledelserne for Brdr. Price og A Hereford Beefstouw til at genoptage dialog med 3F PSHR med det formål, at gourmetrestauranterne også fremover vil kunne tilbyde de ansatte ordnede forhold.

Skal give incitament til uddannelse

Hos Brdr. Price, der ejer restauranterne, er man "helt uforstående" overfor denne måde at udlægge sagen på, fortæller selskabets talsperson Katia Østergaard til TV2.

"Vi er ikke gået fra en dialog. Tværtimod. Vi tror, at vi er i forhandling om det oplæg, vi har givet til forbundet," siger hun.

Selskabet medgiver, at det er planen, at der fremover skal være forskel på om man er ufaglært eller faglært tjener.

"Jeg vil meget nødigt forhandle overenskomst i pressen. Men jeg vil gerne bekræfte, at vi har lavet et oplæg, der giver et incitament til at tage en faglig uddannelse. Det betyder, at vi har lagt en væsentlig højere løn ind til faglærte i forhold til ufaglærte," siger hun.

SF-ordfører: Jamrer ofte over personalemangel

Konflikten mellem 3F og Brdr. Price er også blevet bemærket på Christiansborg.

"Dyre restauranter, som vil tage maden ud af munden på de ansatte. Hotel- og restaurantionsbranchen jamrer ofte over, hvor svært det kan være at skaffe personale…. “I wonder why”, som man siger i disse internationale tider," skriver SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge i en kommentar på Facebook.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg ved ikke ret meget om overenskomster i restauration-branchen, men at ufaglærte får samme løn som faglærte lyder ikke særligt motiverende for at tage en uddannelse.

Det er i forvejen næsten umuligt at finde et spisested i København, der er overenskomstdækket. Nu ser det ud til, at det bliver endnu vanskeligere. De er virkelig sløje hos 3F til at få overenskomster på området. Men har på fornemmelsen, at der ikke er noget, de overhovedet prioriterer.

Hej. Nu er det ikke 3F der diktere en overenskomst. Virksomhed og medarbejde skal være del af aftalen.
3F. kan ikke pålægge nogen en overenskomst. Altid godt med diskussion på oplyst grundlag. VH.

C holdet er ved at være en realitet. En middag hos de fornemme herre Prise koster hele månedens rådigheds beløb for de lavest lønnede.

Nej, C holdet er ikke ved at vaere en realitet. Vi ER en realitet, og der kommer hele tiden nye til.

Nej, C holdet er ikke ved at vaere en realitet. Vi ER en realitet, og der kommer hele tiden nye til.

Kunne aldrig drømme om at spise et sted, hvor personalet bliver udnyttet. Desværre er det ikke altid så let at få øje på.

Så må du da gå sulten i seng i Thailand - medmindre du laver AL din selv!

Der er to-tre måder, man kan skabe større forskel mellem faglærtes løn og ufaglærtes løn:
- man kan sætte de ufaglærtes løn ned
- man kan sætte de faglærtes løn op

Det vil skabe samme incitament til at tage en faglig uddannelse.

Modellen må være, at faglærte for en højere løn, og dermed motiverer til en uddannelse, men ikke på bekostning af, at andre skal gå ned i løn.

Annonce