Choktal: Mange unge sosu’er overvejer at forlade faget

Næsten hvert andet FOA-medlem under 40 år overvejer at skifte branche. ”Dybt problematisk” lyder det fra forbundssekretær.
Foto: FOA
Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA.
I en ny rundspørge, som FOA har lavet blandt deres medlemmer, svarer 45 procent af de adspurgte under 40, at de overvejer at skifte branche.

De nye tal vækker bekymring, da plejesektoren i forvejen har svært ved at rekruttere medarbejdere.

”Vi har jo brug for både at kunne rekruttere men så sandelig også at fastholde dem, som vi har. Derfor er det da dybt problematisk, at hver anden af de adspurgte under 40 år svarer, at de overvejer at skifte branche,” siger Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA til Netavisen Pio.

Medarbejderne svarer i rundspørgen, at de føler sig stressede, utilstrækkelige og at deres arbejde er følelsesmæssigt belastende.

FOA henviser desuden til en analyse fra Kommunernes Landsforening, som viser, at der vil mangle 16.000 social- og sundhedsuddannede i Danmark i 2030, hvis der skal være medarbejdere nok til at passe og pleje de ældre.

Et spørgsmål om ledelse

Blandt de 40-49-årige og de 50-59-årige i undersøgelsen svarer henholdsvis 43 procent og 33 procent, at de overvejer at forlade faget.

Hvor skal forklaringen findes på FOA-medlemmernes svar? Maria Melchiorsen har et bud, som går på, at de yngre medarbejdere i højere grad efterspørger en nær ledelse med tid til feedback og refleksion.

”Jeg tror helt klart, at de yngre medarbejdere har nogle andre forventninger til arbejdsmarkedet, som ikke bliver imødekommet. Jeg tror rigtig mange af dem - både elever og de unge på arbejdsmarkedet -  får lidt et chok, når de kommer ind på vores område og tænker, ”hold da op, er det det, som jeg møder ind til”. Et kæmpestort arbejdspres og ekstremt høje faglige forventninger,” siger Maria Melchiorsen.

Hun understreger, at det ikke handler om, at de ældre medarbejdere er mere robuste, men snarere, at de hviler i deres faglighed på en anden måde, og ikke har samme forventninger til deres ledelse.  

Løsningen

Derfor er det ifølge FOA nødvendigt, at de nære ledelser rundt omkring på plejecentrene og i hjemmeplejen bliver klædt bedre på til de nye krav og den nye virkelighed på arbejdsmarkedet.

”Man skal i hvert fald skabe nogle rammer, så ledelserne har mulighed for at udøve den type ledelse, som de her medarbejdere efterspørger. Det vil sige mindre afstand mellem medarbejdere og leder, mere feedback og mere refleksion,” lyder vurderingen fra Maria Melchiorsen.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er jo helt naturligt. Når folk på dagpenge og kontanthjælp har råd til smøger og røde bøffer, så er der ingen danskere, der gider at skifte ble på de gamle. I Italien har man løst det ved lavere indkomstskat. Så kan børn selv hyre en ukrainsk eller thailandsk studerende, der flytter ind hos den gamle for en skilling. Det giver frihed til den enkelte. I alle andre lande end Danmark kan man godt klare sig uden verdens største offentlige sektor, uden verdens højeste pjækfravær og uden verdens højeste klø-røv-ydelser.

I det rige Norge befinder diskussionen sig på et endnu højere niveau!

Her forventer offentligheden at de gamle også skal have retten til et aktivt sex-liv!

Hvordan det i praksis skal tilrettelægges har givet store problemer i det norske broderland!

Problematikken er tilsyneladende, hvis man skal tro en ny norsk undersøgelse, en af tre årsager til at sosuer opgiver erhvervet i den lange norske vinter!

Hvordan problematikken er nået dertil, må etnologer i fremtiden forske i, men oliemilliardærer tror tilsyneladende, at man kan købe hvad som helst for penge!

Moral, etik, medmenneskelighed, indlevelsesevne har tilsyneladende mindre og mindre overlevelsesmuligheder, når rige skal betale for deres alderdom og kropslige skrøbelighed!

At forfaldet i åndelig forstand tilsyneladende foregår endnu hurtigere, ja, det så etnologerne allerede ved vor egen Simon Spies!

Millionærer findes overalt i Norge!

Og danskerne følger godt med!

Stakkels sosu’er!

Respekten for almindelige mennesker forsvinder når pengene kommer alt for nemt!

Rige mænds forhold til thaipiger har dr2 i et satireprogrammet Rytteriet for længst afdækket!

Desværre er Danmark i et satirisk vakuum!

Buster Larsens “Lorteland” trænger til en renaissance!

Unge sosu’er kunne få deres arbejdsvilkår på tv hver lørdag aften!

Annonce