Annonce

Dans kamp mod den forbandede asbest

Ny dokumentar følger Dan Henriksen, som på trods af at have en dødsdom hængende over hovedet har kastet sig ind i kampen for at få gjort op med asbest.
Foto: Jakob Carlsen
Dan Henriksen til Blik- og Rørarbejderforbundets konference om et asbestfrit Danmark
Anvendelsen af asbest har været forbudt i Danmark siden 1980'erne, men det livsfarlige materiale findes stadig i store dele af landets ældre bygninger.

1.300 danskere dør årligt som følge af sygdomme relateret til asbest.

Som ung blikkenslagerlærling blev Dan Henriksen udsat for asbest.

I 2016 fik han konstateret lungehindekræft og beskeden om, at han skulle regne med at have to-tre år tilbage at leve i.

Fulgt på tæt hold i tre år

Dokumentarist Jakob Carlsen har fulgt Dan og hans familie med hustruen Tina og teenagedøtrene Julie og Nadja i tre år og har fået et meget tæt forhold til dem.

Undervejs er han blevet erklæret kræftfri, men hans hjerte og lunger er så ødelagt af kemo- og strålebehandling, at han sandsynligvis dør indenfor nogle få år af følgesygdomme.

Dokumentaren "Den forbandede asbest" giver et meget ærligt indblik i, hvordan det er at leve med en dødsdom hængende over sig.

Hvordan det påvirker humøret, både hos Dan og hans familiemedlemmer, når man skal tage stilling til testamente og begravelse, samtidig med at man kæmper for at nå de næste milepæle i familielivet.

Kan man nå næste juleaften eller ligefrem se frem til, at ens datter blive student?

Selv om det på alle måder er en meget trist fortælling, så bliver der indimellem skruet lidt rigeligt på patos-knappen med trist underlægningsmusik.

Den politiske kamp

Men dokumentaren bliver dog til mere end en lang omgang tristesse, for sideløbende med sit sygdomsforløb har Dan Henriksen kastet sig helhjertet ind i den politiske kamp mod asbest.

Han holder foredrag for unge lærlinge, han taler med politikere, og han var forrige år hovedtaler ved en høring på Christiansborg om emnet.

Og det har faktisk båret frugt. I maj sidste år vedtog Folketinget en ny asbestaftale, og i Europa-Parlamentet arbejder man lige nu på et fælleseuropæisk asbestdirektiv.

Det betyder forhåbentlig, at færre mennesker i fremtiden skal igennem det, som Dan Henriksen og hans familie oplever.

 

"Den forbandede asbest". Dokumentar. Instruktør: Jacob Carlsen. Varighed: En time. Kan ses på dk4 og Blik- og Rørarbejderforbundets hjemmeside.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er noget strukturelt racistisk i, at det kun er hvide danske mænd, der er ramt.

Vi må have kvoter for, hvor mange syriske og somaliske kvinder, der skal udsættes for asbest.