Akutplan for sundhedsvæsnet på plads: Nu skal ventetiderne ned

Flere udlændinge og flere private løsninger skal løse problemet med ventetider i sundhedsvæsenet. Fagforening frygter for stigende ulighed.
Foto: Indenrigs- og sundhedsministeriet
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
En ny akutpakke for sundhedsvæsnet skal lette presset på de danske sygehuse og forkorte ventetiderne på operationer.

Akutpakken er faldet på plads i en aftale mellem regeringen og Danske Regioner og koster to milliarder kroner frem til 2024.

”Flere af vores sygehuse står i en svær situation, og vi skal have dem tilbage på rette spor, så patienterne hurtigere kan blive behandlet, og vi letter presset på sundhedspersonalet. Og med akutplanen til to milliarder kroner har vi en klar køreplan for, hvordan det helt konkret skal lykkes," udtaler indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) ifølge en pressemeddelelse.

Formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau, er tilfreds med aftalen:

”Vi har lavet en rigtig god aftale, der kan være med til at bringe ventetiden for patienterne ned. Vi vil bl.a. fortsætte arbejdet med en mere fair fordeling af vagterne blandt medarbejderne," udtaler han ifølge en pressemeddelelse.

"Det er vigtigt for den vej, vi gerne vil i vores sundhedsvæsen."

"Det er også positivt, at det bliver nemmere at ansætte udenlandsk personale med de kompetencer, der er mest brug for," siger Anders Kühnau.

Lemper sprogkrav og vil uddanne flere

Tidligere på måneden indgik regeringen en aftale med privathospitalernes brancheorganisation Sundhed Danmark om at bruge privathospitalerne mere, mod at få et afslag på prisen.

Med den nye akutplan sættes der, ifølge regeringen, ind med en bred vifte af initiativer, som tilsammen styrke aktiviteten og produktiviteten i sygehusvæsenet.

Blandt andet skal vagtarbejdet deles ud på flere skuldre, og administrativt arbejde skal begrænses i en periode, så flere kan bidrage til det patientnære arbejde.

Man vil desuden uddanne 20 procent flere anæstesisygeplejersker i år end i 2019.

Man har desuden aftalt at ændre på sprogkravene for sygeplejersker fra såkaldte tredjelande for hurtigere at få dem i arbejde i det danske sundhedsvæsen.

I dag er det sådan, at sygeplejersker skal have bestået 'Prøve i dansk 3', men det krav fjernes.

Frygter at plan vil forstærke ulighed

Hos fagforbundet FOA, der blandt andet organiserer portører og SOSU'er er man positive over for, at aftalen sætter fokus på, at medarbejderne skal inddrages bedre.

Men den øgede brug af privathospitaler bekymrer forbundsformand Mona Striib:

”Jeg kan godt blive bekymret for det store fokus på privathospitaler og på at udnytte den private kapacitet. Vi skal have styrket det offentlige sundhedsvæsen, ikke flyttet opgaverne," udtaler hun ifølge en pressemeddelelse.

Jeg frygter, at det kan være med til at forstærke uligheden i sundhed, at patienter uden gode private forsikringer stadig kommer i anden række. Og så har vi jo altså kun de hænder, vi har i sundhedsvæsenet."

"Regionernes rekrutteringsproblemer bliver jo ikke mindre af, at de samme ansatte skal til at behandle flere på de private hospitaler efter normal arbejdstid,” fastslår Mona Striib.

Fakta: Akutpakkens målsætninger

  • Ventelisterne skal nedbringes inden udgangen af 2024, så de erfarede ventetider er normaliseret i forhold til niveauet før covid-19-pandemien.
  • Den samlede kirurgiske aktivitet skal i gennemsnit i 2023 være 3 procent højere end i 2022.
  • Overholdelsen af udredningsretten skal i løbet af 2023 være normaliseret i forhold til niveauet før 2019.

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det offentlige kan jo ikke finde ud af det efter at være blevet økonomisk undergravet af Venstre i 20 år. Hvem kan da lige forstå det.

Nå jo. Offentlig ansatte er dovne og gider ikke arbejde. Heldigvis har vi det private, hvor alle bare løber meget hurtigere og meget længere på literen. Privat er smart.

"... ændre på sprogkravene for sygeplejersker fra såkaldte tredjelande ..."

Gad vide hvor mange fejloperationer det kommer til medføre.
Nå, men det gør jo nok ikke så meget i Anders Kühnau's optik:

"Regionsformand får hård kritik efter kommentar om amputationssag
Anders Kühnau vil ikke længere kalde sagen en skandale".

Vi kan være HELT rolige, fejloperationer uanset antal vil ikke være en skandale - 'lev med det'
.
.
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/regionsformand-faar-haar...

Kurt, hvornår er sygeplejerskerne begyndt at operere folk ?

Sygeplejerskerne medvirker ved operationerne.

Det kan godt bekrymre mig, sporgkravet fjernes, Det bør være et "krav"og tale dansk på Landets hospitaler..men det kan også være en læring og tale Dansk ved "omgang " med patienter,&pårørende...selvom "man" tit er i en presset satiuon..Farligheden bør vægtes og alle er vel interesseret i og må ventetiden ned..🚩godt med brede forlig .🙂

Ja sproget og forståelsen heraf er vigtig, men man må så starte med at lære dansk fra ankomsten. Og der vil jo være dansk talende personale med på sidelinjen. Jeg er behandlet det seneste år af både indisk og pakistansk læge, og fået fin behandling, ja jeg måtte bede om at tale tydeligt, de gjorde sig meget umage.
Jeg vil hellere behandles og har tillid til de gør deres bedste. Dansk personale laver jo også fejl. Min erfaring med vort sundhedsvæsen er , de er dygtige, og kun en gang mødte jeg ubehagelig person, det var sosu nat hjælpen. Og RH var en så positiv oplevelse, jeg vil aldrig kunne takke dem der og sig af mig nok.

Planen vil medføre en øget afvandring af det faste personale over til de private sygehuse og dermed skabe et yderligere pres på vores offentlige sygehuse. Det er Løkkes drøm om en klar styrkelse og favorisering af de private sygehuse som han udviklede som sundhedsminister der nu kan fuldbyrdes.
https://arbejderen.dk/indland/mere-privatisering-kan-forvaerre-krise-paa...
Det er en konsekvens af dem neoliberale planøkonomi som nu er skrevet direkte ind i regeringsgrundlaget med klar satsning på en udvidelse af den private sektors markedsandel inden for de centrale velfærdsområder og et ubrydeligt skattestop.
https://arbejderen.dk/debat/den-neoliberale-planoekonomi-tager-kvaelerta...

Viggo Østervig Personale vil forsvinde fra det offentlige, og
https://www.tv2fyn.dk/fyn/det-offentlige-betaler-private-fejl

Når nordmændene kan give sygeplejersker bedre forhold, herunder løn, må det være fordi de ikke har så store udgifter til at uddanne dem. Det står Danmark jo for.

Tidligere uddannede vi også nordmænd til læger her i landet. Det flottenheimer mentalitet må vi lægge på hylden så længe vi selv mangler læger på de offentlige sygehuse.

Annonce