Annonce

I dag giver Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne og De Radikale store bededag kniven

Fagbevægelsen betegner indgrebet som “en skændsel”
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Tirsdag morgen var der demonstration foran Christiansborgs hovedtrappe mod afskaffelsen af store bededag
Tirsdag bliver store bededag afskaffet som fridag.

SVM-regeringens lovforslag - L 13 - bliver vedtaget af regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne samt De Radikale. Dermed vil der være et flertal på 96 mandater bag afskaffelsen af store bededag.

Otte af ni partier i oppositionen vil stemme imod forslaget: SF, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige.

Fagbevægelsen bekæmper til det sidste forslaget, som man betegner som et direkte indgreb i den danske model.

FOA: En skændsel

Fagforbundet FOA’s formand, Mona Striib, betegner det som en skændsel, at regeringen vælger at ignorere den udbredte modstand mod afskaffelsen af store bededag som en fridag:

”Vi har advaret imod at gribe ind i den danske model og bare at tromle lovforslaget om afskaffelsen af store bededag igennem. Vi har i et høringssvar påpeget, hvor mange problemer det skaber, hvis man nedlægger en helligdag, og samtidig ser stort på aftalerne på arbejdsmarkedet,” siger Mona Striib ifølge en pressemeddelelse.

Hun understreger, at FOA og den øvrige fagbevægelse - forgæves - har bedt om, at regeringen indkalder til trepartsforhandlinger om forslaget:

vi er på groveste vis blevet ignoreret

“Vi har indtrængende bedt om at blive indkaldt til en trepartsforhandling for at afbøde for de værste konsekvenser af en sådan lov. Men vi er på groveste vis blevet ignoreret, og mangler stadig at få svar på, hvordan regeringen vil løse de problemer, den skaber. Det er ganske enkelt en skændsel,” mener FOA-formanden.

HK: Mod borgernes ønske

HK's formand, Anja C. Jensen, skriver i et tweet, at de fire partier bag afskaffelsen af store bededag som en fridag begår "et overlagt angreb på den danske model":

Mod borgernes ønske

"I dag stemmer danske politikere aktivt ja til at begå et overlagt angreb på den danske model. Mod borgernes ønske. Og stadig med en eklatant mangel på vilje til at tage ansvaret på sig og stå ved de afledte negative konsekvenser af ens politik."

Underskrifter afleveret til beskæftigelsesministeren

Mandag afleverede Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), 475.000 underskrifter fra borgere, der er imod afskaffelsen af store bededag som fridag, til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

De mange underskrifter er samlet i en bog, hvor man også kan se diverse kommentarer til regeringsindgrebet fra borgerne.

Lizette Risgaard erkender, at slaget om store bededag ser ud til at være tabt, men hun understreger, at kampen ikke har været forgæves:

det skal ikke være nemt at forringe lønmodtagernes rettigheder

“Vi har samlet danskerne i den her sag på kryds og tværs af politisk ståsted, og på rekordtid stået bag danmarkshistoriens største underskriftindsamling. For det skal ikke være nemt at forringe lønmodtagernes rettigheder,” udtaler hun i et opslag på Facebook.

FH-formanden takker samtidig alle, der har skrevet under på protesten:

“Jeg vil derfor også sige tak til alle, der har skrevet under, og på anden vis bidraget til at gøre regering og folketing opmærksom på, at fjernelsen af store bededag er et eklatant angreb på den danske model.”

placeholder

 

Tirsdag morgen demonstrerede medlemmer af blandt andet BUPL og 3F foran Christiansborgs hovedtrappe.

Det skete under slogans som “Stop Tyven” og “Fingrene væk fra vores fridag”.   

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

BEDEDAGS METTE !!!!!!

Det glemmer folk nok aldrig, du stjal Store Bededag !!!!!!

Fordi det rammer næsten alle og det er en fast dato.

Og fordi det er så klart, at alle kan forholde sig til det.

Det er ikke en fast dato, store bededag er placeret på en fredag 7 uger inden pinse, som jo flytter sig som "herren" beslutter.

Undskyld, det er fastelavns søndag der ligger 7 uger inden pinse, store bededag ligger "kun" 3 uger inden pinse.

Nu hedder det Store Bede til Allah dag hos alle langvejsvandrerne ude i ghettoerne, der bliver forgyldt.

Bent Menck Andersen
Fastelavns søndag ligger ikke 7 uger inden Pinse, jeg tror kalendernissen
har flyttet rundt på helligdagene i din udgave af almanakken.
ALMANAKKEN er det gamle ord for årbogen som også holdt styr på helligdagene.
Men nu har du en helligdag mindre at holde styr på, så du må da være glad.
BEDEDAG falder på den 4 FREDAG efter påske. Næste år falder den slet ikke.

Jeg havde set fejlen, men ikke fået det rettet.
Fastelavnssøndag ligger 7 uger før påskedag og pinsedag 7 uger efter påskedag. Der imellem kommer store bededag 4 uger efter langfredag og kr. himmelfartsdag 13 dage efter, så skulle det vist være rettet.
I stedet for at afskaffe store bededag, ville en bedre løsning være at flytte store bededag og. kr. himmelfartsdag sammen med pinsen. Det ville give en mere sammenhængende "ferie" ligesom planlægning af arbejde mellem helligdagene ville blive letter. De 3 milliarder, som nok kun er 2 milliarder, da regeringen regner med 7,4 timer hvor de fleste kun arbejder 5 timer, kunne let findes ved at sløjfe de netop vedtagne skattelettelser på 5 milliarder. Og vil så yderlig fremtidssikre økonomien til velfærd og forsvar kunne man jo afskaffe skattestoppet og hæve skatterne efter det behov der ville være for at velfærden kunne bibeholdes uden besparelser i tide og utide.

Næste gang slår flertalsregeringen sikkert til med at genindføre 10-dages arbejdsugen med én ugentlig fridag! Det var den model de franske oprørere indførte sidst i 1700-tallet, da metersystemet baseret på 10-tallet samtidig indførtes. Vi har beholdt metermålene, men den lange arbejdsuge holdt ikke længe, og godt det samme.
Vi kan dog aldrig vide med Mette, hun kan muligvis bruge modellen når den næste pandemi anduver - efter alt at dømme i 2024; de digitale personbeviser allerede konstrueret efter WHO's retningslinjer, og landet får sikkert brug for ekstra arbejdskraft efter pandemi nr. to til at klare alle opgaverne med at holde russerne stangen, producere tilstrækkeligt med fødevarer, holde energipriserne nede, de uintegrerede indvandrere passive og komme op på de 2% til NATO.
Måske udvikler tingene sig en smule anderledes...

Venstre og moderaterne har ingen hæmninger, så 'stopklodsen' er socialdemokratiet. Vi venter i spænding på næste udspil fra regeringen.

Først tog de Store Bededag. Så Påskeferien.

Mette Frederiksen ver. 2023 mine damer & herre. Endnu en i den moderne Socialdemokratiske perlerække af Thorning-Schimdt'er og Corydon'er. Der er intet tilbage af Mette Frederiksen ver. 2019.

Enig Jeppe
Også vil jeg minde Mette om hvad der skete med Struensee i 1770 da han reformerede bededagene.
Hjul og stejle. 😏

Jeppe - det kan da ikke genere dig - du har jo vendt Danmark ryggen og fraskrev dig dit danske statsborgerskab ved årsskiftet. Har du glemt det?

"... mine damer & herre ..." Jeppe, hvem er den 'herre'???
.

Så slog SletteMette til igen. Denne gang var det så Store bededag der blev slette!
Hvad bliver så det næste? 1 Maj eller Grundlovsdag?
Det var vildt beskæmmende at se at ingen i S havde så meget røv i bukserne at de stod op på talerstolen og forsvarede beslutningen!
Det er selvfølgelig heller ikke nemt at forsvare at lønmodtagerne skal arbejde længere for at aflevere flere penge til de riges skattelettelser!!!
Nå, men det var så dråben, så farvel efter mange års medlemskab af S for mit vedkommende!

Jeg er ret sikker på, at den kniv de brugte, er de kommet til at skære sig selv på.
Tiden vil vise om såret når at blive helet inden næste valg.
Under alle omstændigheder vil såret efterlade et grimt ar.

Ja og nu er det besluttet. St.bededag er fortid. Kan vi så ikke bare komme videre, suppen er efterhånden brændt på, for hold da op der koges konstant suppe på den historie.

Hvis folk er utilfredse, kan du da ikke bare bede dem om at glemme sagen.
Da jeg var skoleelev i 50erne fik jeg et par rap i bagen med et spanskrør af inspektøren. Bagefter sagde han "så glemmer vi det" Gu gjorde jeg ej. 1. Det var uretfærdigt 2. Det gjorde ondt en uge efter.
HAN havde jo ikke svært ved at glemme.
Kan du se min pointe ?

😂

Det skal blive MEGET spændende at se hvor meget S går tilbage ved næste valg, for fremgang kan det vel ikke blive til?

Husk det er en fler-parti regering..
Mange udtaler sig som det er ene-Socialdemokratiet...det er en Regering, s beslutning der nu er vedtaget med flertal ⭕️..naturligvis står Mette F. i "front" husk igen hvad Mette F, sagde i Valgkampen..🚩det blev "varselet" S-Mette F.har,holdt ord..om det er rigtigt .hmm men nye tider, nye regler mm tager altid tid..forandring er en del af demokratiet 🚩..Alle må bære med ..
Nedladenhed, "grimme " ord &beskyldninger..er uholdbart..🙃..

Husk det er en fler-parti regering..
Mange udtaler sig som det er ene-Socialdemokratiet...det er en Regering, s beslutning der nu er vedtaget med flertal ⭕️..naturligvis står Mette F. i "front" husk igen hvad Mette F, sagde i Valgkampen..🚩det blev "varselet" S-Mette F.har,holdt ord..om det er rigtigt .hmm men nye tider, nye regler mm tager altid tid..forandring er en del af demokratiet 🚩..Alle må bære med ..
Nedladenhed, "grimme " ord &beskyldninger..er uholdbart..🙃..

Husk det er en fler-parti regering..
Mange udtaler sig som det er ene-Socialdemokratiet...det er en Regering, s beslutning der nu er vedtaget med flertal ⭕️..naturligvis står Mette F. i "front" husk igen hvad Mette F, sagde i Valgkampen..🚩det blev "varselet" S-Mette F.har,holdt ord..om det er rigtigt .hmm men nye tider, nye regler mm tager altid tid..forandring er en del af demokratiet 🚩..Alle må bære med ..
Nedladenhed, "grimme " ord &beskyldninger..er uholdbart..🙃..

Ritt mod Ritt!

Kvinderne i Socialdemokratiet imod kvinderne i fagbevægelsen!

“Vi gør det af hensyn til den sikkerhedspolitiske situation”, sagde statsministeren.

Problemet er blot at fagbevægelsen ikke har erklæret krig imod Putin!

Mette Frederiksen har erklæret krig imod Putin!

Hvis Danmark årligt sendte 2% af vores BNP til folkepension til de fattigste russere, ja, så ville vi skabe os venner og ikke fjender i Putinland!

Men Mette Frederiksen elsker fuld beskæftigelse!

Der er penge i krigsindustrien! Og danske virksomheder er eksperter i grøn genopbygning overalt i verden!

Og Maersk kan transportere “det alt sammen” til høje fragt priser!

Der er penge i skidtet!

Og Mette Frederiksen smiler over hele fem-øren hver gang hun taler om Putin!

Fuld beskæftigelse giver penge i kassen!

Og Mette Frederiksen mangler penge til sygeplejersker, pædagoger, folkeskolelærere, osv., osv.

De rige skal have skattelettelser!

Og skal ikke betale til hendes krig!

De skal jo investere i alt det krigen giver af nye produkter, der skal leveres!

Og Biden får amerikanerne til at betale for udvikling af nye våbentyper!

De sidste ti år har våbenindustrien været på nul-punktet!

Nu er alle motiverede!

Biden og Mette er i krig!

Desværre glemte Mette Frederiksen at spørge om lønmodtagerne ville i krig?

Svaret er nej!

Lønmodtagere tror ikke på konflikt og krig!

Lønmodtagere tror på den danske model!

Forhandlingens vej!

Også selv om det ind imellem koster!

Løntilbageholdenhed de sidste 20 år!

Alt imens de store selskaber har skovlet penge ind!

Og betaler ikke en krone til Danmarks forsvar!

Russiske lønmodtagere er blevet udsultet siden murens fald!

Alle de store milliardærer har sendt pengene til Storbritannien med det resultat at briterne troede at de kunne klare sig uden EU - Brexit!

Til gengæld er den fattigste trediedel af russerne tvunget til at stemme på en stærk mand som de fattigste tyskere i 1930erne!

Tyskerne havde ikke anden mulighed end tro på Hitler!

Stjæle som en tyv om natten fra naboen!

Fattige folks sidste chance!

Sådan fungerer landspolitik!

Oprustning som i kold-krigs-perioden er det Mette Frederiksen ønsker!

Fagbevægelsen ønsker den danske model!

Sønderjyllands-løsningen fra 1920!

Den danske model!

At kunne leve fredeligt på trods af blandede folkefærd på hver sin side af grænsen!

At kunne lytte og forstå! At kunne lytte og skabe fælles kompromisser som alle kan leve med!

Men Mette Frederiksen vil ikke lytte!

Hun har flertallet!

I NATO! I EU! I regeringen!

Lev med det!

Problemet for krigsliderlige Mette Frederiksen der elsker fyldte arbejdspladser, er imidlertid at hver tredie danske soldat flygter!

Hver tredie sygeplejerske flygter! Hver tredie sosuer flygter! Hver tredie folkeskolelærer flygter!

Hitler havde også flertallet med sig!

Historiebøgerne beskriver alt for godt resultatet!

Freden begynder altid i fagbevægelsen!

Soldater der siger nej tak!

Sygeplejersker der siger nej tak!

En hel fagbevægelse der siger nej tak!

Det gjorde den også i Tyskland i 1933!

Men inogen lyttede!

Flertallet bestemte!

Selv om folket ikke vidste hvad de havde stemt på!

70% af tyskerne var imod Hitler på et vist tidspunkt!

70% af danskerne er i øjeblikket imod Mette Frederiksens krigsretorik:

Den sikkerhedspolitiske situation kræver at Store Bededag skal betale krigsgildet!

Danskerne er imod Mettes Putin-krig, imod at betale med Store Bededag!

Danskere elsker forhandlingens vej!

Den danske model!

Problemet er Mette Frederiksen!

Hun er ikke født til forhandling!

Hun er den fødte diktator!

Og hun elsker det!

Hun gør det med åbne øjne!

Ritt er blevet til mareridt!

Heldigvis har fagbevægelsen stærke kvinder!

Kvinder født og opvokset i den danske model!

Den der gav et fredeligt Sønderjylland!

En kul og stål-union!

Et EF!

En EU!

Det starter alt sammen ved et forhandlings-bord!

Den dag Wammen overtager statsministeriet får freden måske en chance!

Mette Frederiksen har ikke evnerne til fredelig sameksistens med nogen som helst rent politisk!

Som en tyv om natten!

Verden er ilde ude!

Danmark er ilde ude!

Store Bededag handler om stor-politik - Danmarks sikkerhedspolitik!

Det ved danskerne godt fru Frederiksen!

Derfor er 70% af danskerne imod at fjerne Store Bededag!

Store Bededag er Danmark - dansk tradition, dansk historie, den danske model!

Den danske model betyder at danskerne sørger for at de 30% fattigste også får en retfærdig løn og ordnede arbejdsvilkår og fornuftige pensioner!

Alt det som Putin har svigtet med!

Fordi milliardærerne investerede i Storbritannien og ikke i Rusland!

Milliardærer og millionærer svigter sammen med Mette Frederiksen på samme vis Danmark ved at fjerne Store Bededag!

Liberal Alliancenelsker det!

At få danskerne til at arbejde gratis en hel dag!

Russerne arbejder gratis i hele måneder!

Nu vil Mette Frederiksen smadre deres uskyldige sønner!

Hvis de tre milliarder hvert år blev sendt til russiske pensionister, ville verden hurtigere blive et fredeligere sted!

Og 70% af danskerne ville stemme for!